פער הריביות התאפס והשקל מתחזק - הכיצד?
שער החליפין מושפע ממגוון רחב של גורמים, ופער הריביות הינו רק אחד מהם. האנליסטית, איילת ניר מאי.בי.אי מציגה את מכלול הגורמים העיקריים המשפיעים על התפתחות שער החליפין של השקל:
מחירו היחסי של הדולר כנגד היורו - המסחר בשוק המט"ח המקומי מתואם עם השינוי במחירו היחסי של הדולר כנגד האירו.
בסוף השבוע האחרון נחלש הדולר כנגד היורו לרמה של 1.2790 דולר ליורו, היחלשות שתומכת גם בהיחלשותו כנגד השקל ומהווה על כן גורם מסביר להתחזקות השקל במסחר במט"ח. בהסתכלות קדימה - הצמצום הצפוי בפער הריביות בין המשק האמריקני לאירופאי (לאחרונה אף נשמעו קולות בבנק המרכזי באירופה הקוראים להאיץ את קצב העלאת הריבית בגוש), כמו גם צמצום פער הצמיחה, הגירעונות, והגיוון שנוקטים גופים פיננסיים שונים בעולם, חלקם בנקים מרכזיים, בתיק יתרות המט"ח שלהם (קרי, מחליפים חלק מהיתרות הדולריות שלהם ביורו) - כל אלו יובילו בסופו של דבר להיחלשות הדולר כנגד האירו - היחלשות שתתמוך בשקל.
ההתפתחויות במאזן התשלומים - עודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים מהווה גורם התומך בשקל חזק. תנועות הון לטווח ארוך - תנועות ההון לטווח ארוך אינן משופעות מצמצום פער הריביות, כי אם ממידת האטרקטיביות הקיימת בהשקעה במשק הישראלי. תנועות אלו מושפעות מהמצב המדיני, מיציבות הממשל, מקצב הצמיחה, מההתקדמות של הכלכלה (רפורמות מבניות) ועוד. תנועות אלו כוללות השקעות ישירות במשק הישראלי, כדוגמת עסקת ישקר או הפרטת בנק לאומי וכן השקעות פיננסיות במניות. על פי הערכותינו, תנועות הון אלו צפויות להימשך ולתמוך בשקל חזק.
תנועות הון לטווח קצר - תנועות ההון לטווח קצר הן המשתנה המושפע מצמצום פער הריביות. עד כמה צפוי צמצום פער הריביות ליצור תנועת מט"ח יוצאת? הדבר תלוי בשני סוגי משקיעים - הישראליים והזרים. בעקבות הזעזועים האחרונים בשווקים המתעוררים יש לצפות להתמתנות תנועת המט"ח היוצאת של המשקיעים הישראליים החוצה, בעיקר של משקי הבית, שאף מימשו לאחרונה השקעות בחו"ל (באמצעות קרנות הנאמנות), מהלך שעשוי להסביר אף הוא את חוזקו של השקל לאחרונה.
לגבי הזרים - שיעור ההשקעה של הזרים באג"ח הנסחרות בישראל נמוך ביותר ומגיע ל-1.4% בלבד מכלל האגרות הסחירות (ממשלתיות ופרטיות), כך שהיקף המט"ח שיכול לצאת מהשוק בהינתן הצמצום בפער הריביות - הינו מוגבל.
בנוסף, הרפורמה בשוק אגרות החוב הממשלתיות צפויה לפעול בכיוון השני ולהגדיל את היקף הפעילות של הזרים בשוק זה לכשתיושם, במהלך אחד מהחודשים הקרובים (כנראה ספטמבר). כלומר, לתרום לכניסה של מט"ח לארץ - גורם התומך בשקל.
לסיכום: מוסיפים באי.בי.אי להעריך, כי בטווח הבינוני קיימים במשק כוחות לייסוף השקל.
הערה: תחזית זו אינה לוקחת בחשבון תרחישים שונים במישור המדיני/בטחוני. אירועי קיצון עלולים ליצור פיחות במטבע בעת התרחשותם.