מיטב: הנגיד יעלה את גובה הריבית ל-5.5%

ההחלטה הערב. גם החודש לא קיימת תמימות דעים בשוק: "גם לא תועלה הריבית היום, זו רק שאלה של זמן"
ליאור גוטליב |

בבית ההשקעות מיטב פרסמו צפי לקראת קביעת הריבית המוניטרית של בנק ישראל היום - לאחר שבחודש שעבר התקשו הכלכלנים לגבש דעה אחידה לגבי החלטתו הצפויה של הנגיד על גובה הריבית במשק, נראה, כי גם החודש לא קיימת תמימות דעים בשוק.

נזכיר, כי נגיד בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי ברמה של 5.25%, מה שהצביע על כך שהריבית בארה"ב מוסיפה להוות משקולת מרכזית בהחלטה. זאת, מאחר שרק בסוף יוני יודיע יו"ר ה"פד" על גובה הריבית בארה"ב, מה שנתן לבנק ישראל "מרווח נשימה" בדמות חודש נוסף בו נשמר פער הריביות, ו"איפשר" בכך את הותרת הריבית על כנה.

יחד עם זאת, אין להתעלם מקצב האינלפציה המקומי אשר הפך להיות מאיים ומהווה, למעשה, שיקול מהותי נוסף בהחלטתו של סטנלי פישר. להערכת מומחי מיטב, ביום שני הקרוב תועלה הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 5.50%, כאשר ההערכות לגבי הריבית הצפויה בסוף השנה (כ-6.0%) נותרו על כנן.

במיטב ציינו, כי בהודעה שפורסמה יחד עם ההחלטה האחרונה של הנגיד נכתב, כי הצמיחה המואצת (פער תוצר) ושיפור התעסוקה מצביעים על אפשרות של לחץ לעליית מחירים במהלך השנה הקרובה, וכי בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות במשק על מנת לשמור על השגת יעד האינפלציה שקבעה הממשלה.

נתוני המאקרו האחרונים שפורסמו בינתיים, אשר הצביעו על צמיחה חדה מהצפוי של המשק ברבעון הראשון (6.6% בקצב שנתי) ועלייה חדה מאוד במדד המשולב של בנק ישראל לבחינת מצב הפעילות במשק, עשויים להוות רמז לאפשרות של המשך לחצים לעליית מחירים במשק בשנה הקרובה.

עניין הריבית בארה"ב מוסיף להוות, כאמור, גורם מרכזי ומשפיע במכלול השיקולים של בנק ישראל. יום אחד בלבד לאחר החלטת הנגיד על הריבית בישראל יודיע יו"ר ה"פד" על הריבית בארה"ב, כאשר לאחרונה גברו ההערכות בשוק, כי ריבית ה"פד" תועלה גם הפעם, בפעם ה-17 בתוך שנתיים, בשיעור של 0.25% לרמה של 5.25%. זאת, על רקע המשך זרימת נתוני מאקרו שונים המעלים חששות להתגברות בסביבת האינפלציה.

בתוספת לשני הגורמים הנ"ל, לא ניתן להתעלם לחלוטין מההתפתחויות האחרונות בשוקי העולם. הירידות החדות בבורסות השווקים המתעוררים, שלוו בהחלשות של מרבית המטבעות המקומיים בשווקים אלה מול הדולר, עוררו עצבנות רבה בבורסות העולם, וכך גם בבורסת ת"א (אף כי באופן מתון). זו בהחלט לא סיבה מרכזית אבל היא עשויה להתלוות לשיקולים בעד העלאת הריבית.

מול כל הנימוקים האלה בכיוון של העלאת הריבית, ישנם מספר פרמטרים כלכליים טהורים הממשיכים לתמוך בכל זאת בהותרת הריבית ללא שינוי. פרסום נתונים חיוביים על פעילות הממשלה (עודף תקציבי של 8.9 מיליארד שקל בחמשת החודשים הראשונים של השנה), יחד עם הירידה הקלה בחודש האחרון בציפיות החזאים לאינפלציה, ממשיכים לתמוך בהותרת הריבית על כנה.

כך גם התבהרות המפה הפוליטית, והעברת תקציב 2006 בהצבעה בכנסת (ללא חריגה של ממש מהיעדים שהוצגו בתקציב המקורי ע"י הממשלה הקודמת). פרמטר נוסף התומך בהותרת הריבית ללא שינוי הוא שוק המט"ח, בו למרות החולשה בשוקי העולם, רשם השקל התחזקות של ממש מול הדולר בחודשיים האחרונים, התפתחות שאמורה להביא לכך, שמדדי המחירים לצרכן הבאים, יהיו נמוכים ביחס למה שנראה עד היום.

מה שיסייע לכך הוא גם מימוש תוכנית האוצר להפחית את מס ערך מוסף מ-16.5% ל-15.0%.

שקלול הגורמים בעד ונגד העלאת ריבית מביאה אותנו להערכה שהנגיד יודיע מחר (ב') על העלאת הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 5.50%. אבל, גם אם הוא לא יעשה כן, זו רק שאלה של זמן שהריבית תועלה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה