מכירת מניות מאת יחיד – לענין חובת ניכוי מס במקור

מאת: עו"ד ורו"ח משה כדר
עו"ד לילך דניאל |

שאלה --------

האם חלה חובת ניכוי מס במקור במקרה שבעל מניות מוכר את מניותיו לאדם פרטי, או לחברה?

תשובה -------

נקודת המוצא הינה, כי המוכר הינו יחיד בעל מניות. כמו כן, אנו יוצאים מנקודת הנחה כי אין מדובר בנייר ערך זר.

במקרה שכזה, מכירת המניות מאת יחיד לאדם פרטי אחר, שאינו מוגדר כיחיד "מליונר" לפי צו מס הכנסה (קביעת תשלומים בעד שירותים או נכסים כהכנסה), התשל"ז-1977, אינה מחויבת בניכוי מס במקור.

מאידך, מכירת המניות ע"י בעל מניות יחיד לחברה, בהנחה שהחברה כפופה לצו מס הכנסה (קביעת תשלומים בעד שירותים או נכסים כהכנסה), התשל"ז-1977, כי אז המניה בהיותה נכס מחד ובהנחה שהחברה הינה חברה "מליונרית", או חייבת בניהול פנקסים לפי שיטת החשבונאות הכפולה - כי אז קיימת חובת ניכוי מס במקור מאת המשלם למוכר.

ככלל, שיעור הניכוי עומד על 30%, ואולם היות ששיעור מס רווח הון הוקטן ברפורמה (הן בתיקון 132 והן בתיקון 147 לפקודת מס הכנסה), ניתן לפנות לפקיד השומה ולבקש הקטנת שיעור הניכוי, או לחילופין, בכפוף לחישוב מדויק, ביטול חובת הניכוי באם הרווח אפסי.

למעלה מן הנדרש, נזכיר כי חייבת חובת דיווח על עסקת רווח ההון לפי סעיף 91 לפקודת מס הכנסה וכן תשלום מקדמה בתוך 30 יום מיום העסקה. חובת הדיווח על העסקה קיימת אף אם תוצאת העסקה אינה חיובית. עוד נזכיר, להבדיל מן האמור לעיל, כי כאשר נוצר רווח הון מניירות ערך סחירים המשולם ע"י מתווך פיננסי (בנק או ברוקר למשל), יחול שיעור ניכוי של 20% מיום 1.1.2006 ואילך.

על כל האמור נוסיף, כי באם המוכר זכאי לפטור בגין המכירה מכל סיבה שהיא, הרי שע"י פנייה לפקיד השומה ניתן לבטל את חובת הניכוי במקור, שכן חובת הניכוי מהותה תשלום ע"ח המס הסופי - וכאשר זה לא קיים מתייתרת מאליה תכלית הניכוי במקור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה