השוורים רצים..... והם מתודלקים בקפה?

המגמה השוורית בשווקי הקפה שהחלה ב-2001 נרגעה לקראת סוף 2005. בשווקי הסחורות שנהנו משנת עליות שערים, דווקא שווקי הקפה סבלו מחולשה יחסית. האם זו סופה של המגמה?
יניב לפן |

שווקי הסחורות התעוררו בשנים האחרונות מתרדמת ארוכת שנים. על מחירי המתכות וסחורות הקשורות לאנרגיה קראנו לא מעט, אך מאחרי הקלעים, בשקט יחסי ומבלי לעורר מהומה גדולה מדי ניהלו שווקי ה-soft commodities (סחורות שמגדלים, כמו קפה סוכר ותפוזים) מסחר תזזיתי עם מחזורי מסחר הולכים וגדלים.

המסחר בסחורות הוא מסחר מסוכן הדורש מנהלי השקעות מומחים על מנת להפיק רווחים לאורך זמן. רוב המסחר בשווקי הסחורות איננו עוסק בסחורה הפיזית עצמה, אלא בחוזים עתידיים ובאופציות על הסחורה. מתוך הסחורות הללו בולטות מספר קטן של סחורות שמעוררות עניין רב בקרב המשקיעים. סחורת הקפה, בשל התנהלות מחירים מעניינת וחריגה, מושכת תשומת לב יתרה בקרב המשקיעים הספקולנטים.

כמה מילים על התעשייה

אנחנו קמים בבוקר, ומבלי להקדיש יותר מדי מחשבה מרתיחים את המים ומוזגים את כוס הקפה הראשונה של היום, ככה סתם, כדרך אגב, חלק שולי משגרתו של יום. הישראלי הממוצע צורך כ-4.5 ק"ג של קפה בשנה ומדורג במקום נוח באמצע הרשימה המהוללת של ממוצע הצריכה העולמית לנפש. הנורבגי הממוצע צורך למשל כ-10.7 ק"ג קפה לשנה ובארה"ב צורכים כ-3 ק"ג קפה לשנה. בעולם המערבי הפך הקפה ליותר מסתם סחורה נוספת, לא עוד משקה מקרי שניתן לרכוש מהסחור המזדמן. סוגי הקפה, החוזק והפולחן שהלך ונבנה עם השנים סביב המשקה המתוק הפכו אותו בתקופה מסויימת לסחורה השנייה בגודלה בהיקפי המסחר, שנייה רק למסחר בנפט גולמי.

כמה עובדות מעניינות על הסחורה:

1. הקפה הינה אחת מהסחורות הבודדות שהעולם המערבי אינו מסוגל לספק לעצמו.

2. רוב הקפה בעולם מיוצר במדינות העולם השלישי ומדינות הנחשבות ל-"שווקים מתעוררים".

3. כחמישים מדינות בעולם מייצרות קפה והוא נצרך בכמויות של 7 מיליון טון בשנה.

4. ברזיל היא יצרנית הקפה הגדולה בעולם. 5. למרות הפופולריות הרבה של המשקה בעולם המערבי, רוב האנשים העוסקים בגידול פולי הקפה, כ-20 מיליון, חיים בתנאי עוני קיצוניים.

השוק

בסוף שנת 2001 ובמהלך מרבית המחצית הראשונה של שנת 2002 נסחרו מחירי הקפה בפעם השלישית בהסטוריה, מתחת לרמות מחירים של 50 סנט לפאונד. הפעמיים האחרונות התרחשו בשנת 1975 ו-1992. עליות המחירים החדות בשנת 1975 נבאו מתקופת חורף קשה בברזיל, יצרנית הקפה הגדולה בעולם. חששות שהיצא הקפה לא יצליח לספק את רמות הביקוש בטווח הזמנים המיידי התבטאו ישירות בעליה החדה ברמות המחירים.

בשנת 1992 הגיעו המחירים לרמות שפל על רקע גידול הדרגתי בהיצע הקפה העולמי לאור עליות המחירים הנאות שנצפו בתחילת שנות ה-80. בעקבות התקופה הדובית זינקו המחירים ביותר מפי 4 בפרק זמן קצר יחסית של שנתיים. המגמה השוורית שהחלה בשנת 1975 נסתיימה בשנת 1977 ברמות מחירים הגבוהות מ-3 דולר לפאונד. המגמה השוורית שהחלה בשנת 1992 סיימה את מהלך העליות הראשוני בשנת 1994 ברמות מחירים הגבוהות מ-2.5 דולר לפאונד.

הפעם המצב קצת שונה, מאז שנסחרו ברמות שפל הנמוכות מ-50 סנט לפאונד הספיקו מחירי הקפה לעלות לרמות של 1.37 דולר לפאונד במהלך שנת 2005 ומאז החלו לאבד גובה. היום מדשדשים המחירים ברמות הנעות סביב 1 דולר לפאונד. מחירי הקפה כבר פחות תלויים במדינות דרום אמריקה לספק את ההיצע לעולם המערבי. מדינות כמו ויטנאם מקסיקו ותאילנד נכנסות במהירות לתמונה ומשנות את המחזוריות שהייתה נהוגה עד כה בשווקים. גופי השקעות רבים נכנסו לפוזיציות בשווקים בשנת 2001-2002 לאור לקחי העבר על מנת לקחת חלק בגל העליות העתיד לבוא, גופי השקעות נוספים נכנסו בתחילת השנה הנוכחית.

גל העליות אמנם הגיע, אך עד כה לא סיפק את הסחורה הרצויה והעניק למשקיעיו, עליות מחירים "סולידיות" של 100% בלבד. השאלה הנשאלת בשווקים היום מתרכזת בגל העליות שטרם הגיע וייתכן שלעולם לא יגיע. האם אנחנו עוד בתחילתו של גל העליות שצפוי להניב עוד רווחים משמעותיים בשנים הקרובות או האם השינויים במדינות המרכיבות את סך ההיצע בשווקים שינתה את המחזוריות ברמה כזו שעליות המחירים של השנים האחרונות מרכזות בתוכם את כל הפוטנציאל הטמון בגל העליות הנוכחי?

עם ההסטוריה לא ניתן להתווכח, אך יש להבין אותה ולא ללכת עיוור אחר הסטטיסטיקה. פישוט יתר על המידה של רמזים היסטורים עלול להביא לטעויות גדולות בעתיד. אם נקח את האירועים שהתרחשו במחירים בשנים האחרונות עליהם דיברתי בפסקאות הקודמות ונצרף את נתוני תחזיות היצע ומלאי הקפה העולמי בשנים הקרובות כפי שקובעים מספר גופי חיזוי מובילים בעולם, ניתן לצייר תמונה ברורה יותר באשר לכיוון המחירים.

בחודש דצמבר בשנת 2005 העלה ארגון ה-USDA את תחזיות מלאי הקפה העולמי לשנת 2006 לרמות של 20.3 מיליון שקיות של 60 ק"ג, או 17% מסך הצריכה העולמית. למרות העלאת התחזיות, מלאי הקפה העולמי צפוי להיות, בסוף השנה, הנמוך ביותר ב-20 השנים האחרונות. הייצור העולמי צפוי לעמוד על 113.2 מיליון שקיות, סך הצריכה העולמית צפוייה לעמוד על 116.6 מיליון שקיות. ארגון ה-International Coffee Organization הצהיר בחודש ינואר האחרון כי יצור הקפה העולמי יעמוד על 121 מיליון שקיות אל מול צריכה עולמית עתידית של 119 מיליון שקיות. הממשל הברזילאי הצהיר כי הוא חוזה יבול ברזילאי של 42 מיליון שקיות במהלך שנת 2006.

בשנת 2005 היה יבול הקפה נמוך מהצפוי ועמד על 36 מיליון שקיות. היבול הנמוך יצר מחסור של כ-3.5 מיליון שקיות ברחבי העולם.

יבולי הקפה מתנדנדים בין שנים עוקבות. אם בשנה אחת היבול "גבוה", אזי בשנה העוקבת היבול יהיה "נמוך", שנת 2005 הייתה שנה עם יבול "נמוך" ולכן שנת 2006 צפויה להיות שנה עם יבול "גבוה". לפי נתוני התחזיות, היבול צפוי להיות השלישי בגודלו בהסטוריה של ברזיל. אם תחזיות היבול יתקיימו יעמוד מלאי הקפה ברמות המספקות את הביקוש העולמי. לאחרונה התקבלו ידיעות לפיהם יבול הקפה נפגע השנה מתנאי מזג אוויר גרועים. את מימדי הפגיעה נכל לראות רק בחודש יוני בו נאסף היבול. כל פגיעה ביבול הברזילאי, הגדול פי שלושה מהייבול הוויטנאמי, תשלח את רמות המחירים לפגוש שיאים שנתיים חדשים. במהלך השנה האחרונה נפגעו יבולים במקסיקו ובמרכז אמריקה מסופות ההוריקן שפקדו את האזור.

בששת השבועות הראשונים של שנת 2006 עלה מחיר הקפה ביותר מ-30 סנט לפאונד על רקע פגיעה ביבול בוייטנאם, וכניסה מסיבית של קרנות נאמנות וגידור לפוזיציה בסחורה. מאז חל מימוש קל ברמות המחירים. משקיעים רבים יחכו עכשיו לנתוני היבול בברזיל שמתחיל בחודש יוני הקרוב.

לסיכום, חוסר הוודאות בשווקי הקפה העולמיים תומכים בנתיים ברמות המחירים הנוכחיות של מעל דולר לפאונד. לאור הפגיעה ביבול בויטנאם וביבולים במרכז אמריקה ובמקסיקו המשקיעים בנתיים לא צפויים לאפשר לרמות המחירים לרדת באופן משמעותי. טיב היבול בברזיל צפוי לקבוע את המשך המגמה לטווח הזמן הקצר.

אני לא מאמין שראינו את סופה של מגמת העליה, עם זאת המחזוריות בהיצע שקבעה את רמות המחירים של שנת 1977 ו-1994 אינה צפויה לחזור על עצמה. המגמה, עושה רושם, נותרה שוורית לטווח הארוך וללא זעזועים חיצוניים השוק אמור להמשיך ולתמוך ברמות המחירים הנוכחיות. יש לציין כי השוק נמצא בנקודה רגישה והמסחר המתנהל בשווקים תזזיתי, הסיכון בהשקעה הוא גדול ולכן יש לתת למשקיעים מקצועיים לנהל תיק השקעות העוסק בסחורות.

*הערה: הסקירה איננה המלצה מסוג כלשהו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה