שמירת הריון – האם ימי מחלה
על מנת שתקום הזכות לדמי מחלה צריך שיתמלאו שני תנאים מצטברים: האחד - אי יכולת לעבוד, והשני - הסיבה לאי היכולת, מצב בריאותי לקוי (סעיף 1 לחוק דמי מחלה, תשל"ו-1976).
עפ"י הפסיקה, הריון אינו "מצב בריאותי לקוי" ולכן אי יכולת לעבוד בגינו אינו מזכה בדמי מחלה מכוח החוק. מכאן, כי העדרות עקב הריון או שמירת הריון אינה מזכה בשכר מהמעביד, אלא אם נקבע הדבר בהסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי, או חוזה עבודה אישי (דב"ע מח/3-61, פד"ע כ, 41).
באשר לגמלה מהמוסד לביטוח לאומי מבוטחת הזכאית לדמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי, זכאית, במקרה של "שמירת הריון", לקיצבה, בתנאים שנקבעו בחוק הביטוח הלאומי [נוסח חדש], התשנ"ה–1995 (סעיפים 58–61), ותקנות הביטוח הלאומי (גמלה לשמירת הריון), התשנ"א–1991.
להלן מספר הבהרות בהקשר זה: 1. מבוטחת תהיה זכאית לגמלה בגין תקופה בה הייתה בשמירת הריון 30 ימים רצופים לפחות ובעד כל תקופה נוספת של 14 ימים רצופים לפחות (הכל עפ"י אישורים רפואיים). 2. שיעור הגמלה לשמירת ההריון, לכל יום, הוא שכרה הרגיל של המבוטחת, אך לא יותר מ-100% מהשכר הממוצע במשק (7,383 ₪, נכון לינואר 2006) מחולק ב-30. 3. מניעת תשלום כפל – מבוטחת שזכאית לתשלום בגין אותה תקופה שבה היא נמצאת בשמירת הריון (רק אם התשלום הוא בשל שמירת ההריון) עפ"י חיקוק, הסכם קיבוצי, תקנון של קופת גמל, חוזה עבודה או תקנון של קרן ביטוח או פנסיה – לא תשולם לה גימלה לשמירת הריון מהמוסד לביטוח לאומי בעד אותה תקופה.
לתשומת ליבכם, המוסד לביטוח לאומי הוציא הנחיות לפיהן ידחו תביעות לגמלה לשמירת הריון, כל עוד עומדים לזכות העובדת ימי מחלה אצל המעביד. הנחיות אלה סותרות את ההלכה המשפטית הנ"ל, לפיה שמירת הריון אינה בגדר מחלה, ולכן עובדת תהיה זכאית לגמלה מהמוסד לביטוח לאומי, אם לא חלה על המעביד חובה לתשלום בעד שמירת ההריון מכוח הסכם, הסדר או חוק. בהעדר הסכם עבודה בכתב בין מעביד לעובדת או בהעדר התייחסות בהסכם לענין תשלום בעד שמירת הריון, יהיה על המעביד למסור למוסד לביטוח לאומי אישור לפיו אין הוא מכסה את ימי המחלה.
· באשר לצבירת זכויות בתקופת שמירת הריון, ראה גיליון וורקפון מס' 377. · ביום 12.12.2005 התפרסמה הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס' 37), התשס"ו–2005, במסגרתה, לאור העובדה כי היעדרות של נשים מפאת מצבן הרפואי בשל הריון היא שכיחה, וגורמת להן הפסד ניכר בשכרן דווקא בתקופה שבה הן עומדות להרחיב את המשפחה, מוצע לראות גם בהיעדרות עקב ליקוי בריאותי בתקופת ההריון, כהיעדרות מפאת מחלה ולאפשר לעובדת זו לנצל בימים אלה את זכותה לדמי מחלה, אלא אם כן היא זכאית לגמלת שמירת הריון מהמוסד לביטוח לאומי, או לתשלום אחר עבור היעדרות זו מכוח דין, צו הרחבה, הסכם קיבוצי או הסכם עבודה.