מורה נבוכים בבורסה: על המקדמים באופציות

מדי שבוע אנחנו נבקש לפשט ולהסביר בעבורכם, מונחים מעולם הבורסה ושוק ההון, הפעם בחרנו לדבר על האותיות היווניות המייצגות את המקדמים באופציות: רו, תטא, ווגה וכו'
חזי שטרנליכט |

מדי שבוע אנחנו נבקש לפשט ולהסביר בעבורכם, מונחים מעולם הבורסה ושוק ההון במדור "מורה נבוכים בבורסה". צוות הכתבים של Bizportal ישמח לפרש ולהשיג בעבורכם הגדרות בהירות למונחים שתמיד רציתם לדעת עליהם יותר, בשפה פשוטה ובהירה.

עוד נבקש להזכיר לכם כי לנוחיותכם קיים מילון מונחים רחב ונוח לשימוש שנבנה על ידי חברת קו מנחה והוא נגיש לשימוש הציבור באתר Bizportal (לחצ/י כאן). המקדמים באופציות הסבר: המקדמים באופציות מיוצגים על ידי סדרה של אותיות יווניות, כאשר לכל אחת מהן יש משמעות שונה. המקדמים הם למעשה נגזרות מסדר שני על חלקים שונים בנוסחה של בלאק אנד שולס המתמחרת את המחיר הנאות לאופציה במודל תאורטי.

הדלתא או יחס ההגנה (Hedge Ratio) מייצגת בכמה יחידות ישתנה המחיר התיאורטי של האופציה בעקבות שינוי של יחידה אחת בנכס הבסיס. ערך חיובי מייצג עליה בשווי האופציה ולהיפך.

הגמא, נגזרת שנייה של הדלתא, משמעותה: בכמה תשתנה הדלתא במידה ונכס הבסיס השתנה ביחידה אחת. יש צורך במקדם הזה משום החשיבות הרבה של הדלתא. חלק משחקני הנגזרים מאזנים את כל התיק שלהם ואת הפוזיציות שלהם בהסתמך על הדלתא.

וגה מייצגת את השינוי במחיר של האופציה כתוצאה מתזוזה של 1% בסטיית התקן הגלומה בנכס הבסיס. הווגה מסבירה שינויים צפויים במקרה של עצבנות יתר בשוק, או ירידה ורגיעה. ישנן אסטרטגיות המנסות לשאוב רווחים מעליה ברף העצבנות והתנודתיות של הבורסה.

התטא מייצגת את השינוי הצפוי במחיר האופציה כתוצאה משינוי של יום אחד במספר הימים שנותרו עד לפקיעתה של האופציה (אירופאית). התטא מסייעת בין היתר לשורטיסטים החוששים מלהחשף לשוק לאורך ימים, ומסייעת להם לחשב את הערך שהם עלולים לאבד.

הרו השינוי במחיר האופציה כתוצאה משינוי של אחוז אחד בשער הריבית חסרת הסיכון שעליה מתבסס נכס הבסיס (שקל, דולר, ליבור, אירו וכו'). נתון זה חשוב בתקופות המתקרבות להחלטת ריבית, כמו גם בעת משברים שבהם הריבית חסרת הסיכון במשק עלולה להתערער.

האומגה, מכונה גם: מנוף, הוא מייצג את רגישות שער המחירים של האופציה כתוצאה משינוי של 1% במחיר נכס הבסיס.

על מורה נבוכים

מורה נבוכים - היצירה הפילוסופית העמוקה של הרמב"ם (רבינו משה בן מימון), עסקה במסורות פילוסופיות יהודיות לפי הסגנון האריסטוטלי ביוון. רבים רואים בספר כמבוא להבנת ערכים ביהדות, תפיסת עולמו של הרמב"ם, וביאור שאלות מהותיות בנוגע לדת. בשפה העברית השתרש המושג "מורה נבוכים" כמושג לתיאור: מדריך, מבאר, ומקור לפירוש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה