מורה נבוכים בבורסה: מהו פקדון מובנה (סטרקצ'ר) ?

מדי שבוע נביא בעבורכם מונח משוק ההון וננסה לפשט ולהסביר אותו בלשון קצרה. הפעם בחרנו לדבר בקצרה על הפקדון המובנה, או ה"סטרקצ'ר" בלועזית
חזי שטרנליכט |

מדי שבוע אנחנו נבקש לפשט ולהסביר בעבורכם, מונחים מעולם הבורסה ושוק ההון במדור "מורה נבוכים בבורסה". צוות הכתבים של Bizportal ישמח לפרש ולהשיג בעבורכם הגדרות בהירות למונחים שתמיד רציתם לדעת עליהם יותר, בשפה פשוטה ובהירה.

עוד נבקש להזכיר לכם כי לנוחיותכם קיים מילון מונחים רחב ונוח לשימוש שנבנה על ידי חברת קו מנחה והוא נגיש לשימוש הציבור באתר Bizportal (לחצ/י כאן). פקדון מובנה הסבר: הפקדון המובנה (סטרקצ'ר) הינו מוצר השקעה פיננסי המיועד לספק דרישות מסוימות של משקיעים. הדבר המאפיין את הפקדונות המובנים הוא היותם שונים זה מזה, ומורכבים אד הוק.

הפקדונות מוצעים בדרך כלל כתוכנית השקעה סגורה לפרק זמן מסוים (ממספר חודשים עד למספר שנים), כאשר במידה וסדרה של תנאים ביחס לנכס בסיס אחד או יותר מתקיימת, הם מעניקים ריבית חיובית עודפת על הריבית שניתן לקבל בשוק. במידה והתנאים לא מתקיימים, הקרן - בדרך כלל - נשמרת.

הפקדונות המובנים מקבילים למעשה, לרכישת "אופציה אקזוטית", בתמורה לריבית חסרת סיכון שניתן היה לקבל על הפקדון מהבנק.

החסרונות מבחינת המשקיע הם: קשה לו לדעת מה עלותה האמיתית של האופציה האקזוטית המוצעת לו; המשקיע לא יכול לייצר לעצמו פקדון כזה בשוק; קשה להעריך את סבירות התרחיש המוצע; אין מוצרים מתחרים בדרך כלל לפקדון המובנה המוצע - עקב ייחודיותם של האחרים; הוא עלול להפסיד את הריבית חסרת הסיכון שיכול היה לקבל בשוק.

היתרונות הטמונים ברכישת פקדון מובנה: יכולת לקבל תשואה עודפת על השקעה בסיכון נמוך יחסית, שבו לא מאבדים את הקרן; מגוון רחב של השקעות בסדרה של נכסי בסיס שקשה להשיג ב"שוק" ללא עלויות יקרות (כגון עמלות); הכסף נשאר "קרוב" בדרך כלל - בבנק או בחדר העסקאות, ואין צורך לפתוח חשבונות נוספים.

דוגמא לפקדון מובנה: הבנק הציע לדני כי בתמורה לפקדון של 10,000 דולר, הוא יקבל כפליים את גובה ריבית הליבור הממוצעת לאורך תקופת הפקדון, אם מדד ה-s&p500 ינוע בשנתיים הקרובות בין טווח של 1,100 נקודות ל-1,400 נקודות.

על מורה נבוכים

מורה נבוכים - היצירה הפילוסופית העמוקה של הרמב"ם (רבינו משה בן מימון), עסקה במסורות פילוסופיות יהודיות לפי הסגנון האריסטוטלי ביוון. רבים רואים בספר כמבוא להבנת ערכים ביהדות, תפיסת עולמו של הרמב"ם, וביאור שאלות מהותיות בנוגע לדת. בשפה העברית השתרש המושג "מורה נבוכים" כמושג לתיאור: מדריך, מבאר, ומקור לפירוש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה