כ-30% מהסטודנטים בישראל מממנים את לימודיהם בעצמם
קבוצת ביזנס דאטה ישראל (BDI) ערכה מחקר מיוחד לרגל שנת הלימודים האקדמאית שנפתחה היום. מהמחקר המיוחד על מימון שכר הלימוד בישראל עולה, כי בישראל לומדים במוסדות להשכלה גבוהה כ-245 אלף סטודנטים (לא כולל שלוחות של אוניברסיטאות זרות הפועלות בארץ- בהן למדו 7,242 סטודנטים בשנת 2004).
מתוך כלל אוכלוסיית הסטודנטים, כ-80% לומדים לתואר ראשון (כ-196 אלף סטודנטים) וכ-19% (כ-46.5 אלף סטודנטים) לומדים לתואר שני או שלישי. שכר הלימוד נע בין 8.5 ל-30 אלף שקל, בהתאם למוסד הלימוד.
מהמחקר עולה, כי הסטודנט הישראלי מתחיל את לימודיו בגיל מאוחר יחסית, בהשוואה למדינות מערביות אחרות, הן בשל חובת השרות הצבאי והן בשל הטיול הארוך ה"נהוג" אחריו. בשל גילו הגבוה יחסית של הסטודנט הישראלי, מרבית הסטודנטים גרים מחוץ לבית ההורים ונאלצים לשלם שכר דירה והוצאות חודשיות גבוהות.
בנוסף לכך, סבסוד הלימודים במדינת ישראל נמוך יחסית למדינות מערביות אחרות וסבסוד עבור תשלום מגורים ומחייה- לא קיים!! אין זה מפתיע ששיעור גבוה של סטודנטים מתקשים לממן את שכר הלימוד בעצמם וזקוקים בדרך כלל לסיוע כלשהוא.
ממחקר BDI עולה, כי קרוב ל-30% מהסטודנטים בישראל מממנים את לימודיהם בעצמם, ללא עזרת ההורים וללא הלוואות. בנוסף לכך עולה כי כ-55% מהסטודנטים מממנים את הלימודים בעזרתם החלקית או המלאה של הוריהם. מכאן שכ-15% מאוכלוסיית הסטודנטים בארץ נזקקת להלוואות על מנת לממן את לימודיהם.
חלק מהסטודנטים מממן את שנת הלימודים הראשונה בעזרת מענק השחרור מהצבא, אולם החל מהשנה השנייה גם הם נדרשים למקורות מימון חדשים. לפי הערכות, מדי שנה כ-25 עד 30 אלף סטודנטים נזקקים להלוואות למימון הלימודים.
עוד עולה מהמחקר, כי פעילות המימון לסטודנטים כוללת, בין היתר, הלוואות בנקאיות, הלוואות חוץ בנקאיות, הלוואות של מוסדות הלימוד ומלגות. מרבית הסטודנטים המשתמשים בהלוואה למימון הלימודים הגבוהים עושים זאת בעזרת הבנקים. הבנקים מצדם מחזרים בלהט אחר הסטודנטים, בעיקר כ-"השקעה לטווח רחוק".
אמנם מצבם הפיננסי של מרבית הסטודנטים אינו טוב, אולם הבנקים בונים על כך שבעוד מספר שנים הכנסותיהם יגדלו באופן משמעותי. בנוסף, ע"י משיכת הסטודנטים בהטבות שונות, מקווים הבנקים לזכות בנאמנותם לטווח הרחוק, ובעיקר אם מדובר בהלוואות ארוכות טווח!!!
תחום ההלוואות לסטודנטים מאוד פופולארי במדינות העולם המערבי. כך למשל, באנגליה ובאזורים שונים בארה"ב כ-80% מהסטודנטים מממנים את לימודיהם בעזרת הלוואות מחברות מימון (Student Loans). בישראל תחום זה עדיין אינו מפותח מספיק אם כי בשנה האחרונה החלה פעילות בתחום זה גם בישראל.
ב-BDI מעריכים, כי בארץ קיימים למעלה מ-300 סוגים שונים של קרנות המעניקות מלגות לסטודנטים, כאשר סך המלגות המוענקות מגיע לסכום של מאות מיליוני שקלים בכל שנה. על פי הערכות של גורמים בכירים בענף, כ-50% עד 60% מהסטודנטים מגישים בקשות למלגות, וכ-40% מהסטודנטים מממנים חלק מלימודיהם באמצעות מלגות.
עוד עולה מהנתונים כי לא קיימת הגבלה כלשהי על מספר המלגות לכל סטודנט, וישנם סטודנטים שמצליחים לגייס כ-10 מלגות שונות במהלך לימודיהם. המלגות הקיימות מחולקות בהתאם לקריטריונים שונים, בהם מצב סוציו אקונומי, פעילות קהילתית, מוצא עדתי, מקצוע הלימודים, שנת הלימודים ועוד.