שווקים מעניינים להשקעה: אנגליה אוסטרליה וניו זילנד

כך עולה מסקירה של רון אייכל, מבנק לאומי. אמנם, מראשית השנה נרשמה בשווקים אלו ירידה בקצב הצמיחה אך, עדיין כלכלות אלו נהנות משגשוג כלכלי, מפעילות עסקית הקרובה לתעסוקה מלאה ומקצבי צמיחה נאים
ליאור גוטליב |

ראש תחום מחקר שווקים בינלאומיים בחטיבה להשקעות בבנק לאומי, מר רון אייכל פרסם היום (ד') סקירה על שווקים מעניינים להשקעה - אנגליה אוסטרליה וניו זילנד.

אייכל טוען, כי הסביבה הכלכלית הטובה המשולבת בריביות שוק גבוהות בשלוש המדינות, צפויות לשמור על ערכן של מטבעות אלו כנגד הדולר האמריקאי בטווח הקרוב. עם זאת, למתאם הגבוה עם האירו כנגד הדולר תהיה השפעה מרכזית על ערכם של הליש"ט, הדולר האוסטרלי והדולר הניו-זילנדי.

בלאומי ציינו, כי בחודשיים האחרונים אנו עדים לתהליך היחלשות הדולר האמריקאי כנגד המטבעות המרכזיים. יחד עם זאת, מראשית השנה רשם המטבע האמריקאי התחזקות בשיעור של כ-9% כנגד האירו. כזכור, היחלשות זו של האירו התרחשה על רקע החולשה הן הכלכלית והן הפוליטית שנתגלתה במדינות המרכזיות בגוש האירו.

יחד עם זאת, הדגישו בבנק, כי באותה התקופה, נרשמה בדולר הניו-זילנדי, בדולר האוסטרלי ובליש"ט היחלשות קלה יותר בשיעורים של: 1.2%, 1.8% ו-4%, בהתאמה.

אייכל ציין מספר סיבות אשר תמכו בשלושת המטבעות: * הריבית המוניטרית הגבוהה, באופן יחסי, לעומת ארה"ב והאירו ולעומת המשקים המפותחים האחרים. כך, בעוד שבראשית השנה ריבית ה-Fed עמדה על שיעור של 2.25%, הריבית בניו-זילנד עמדה על 6.5%, באוסטרליה 5.25% ובאנגליה 4.75%. פערים גבוהים אלו יצרו "סכר" אשר הגן על המטבע המקומי.

* הסביבה האינפלציונית נותרה בשנים האחרונות בשלושת המדינות בשליטה. זו הביאה לכדי ריבית ריאלית גבוהה למדי בשלושת המשקים.

* שיעורי צמיחה נאים ביחס למדינות מתועשות אחרות. הריביות הגבוהות בשלושת המשקים פעלו להחלשת הפעילות הכלכלית ובמיוחד לצינון ביקושים שנרשמו בקרב משקי הבית ובסקטור הנדל"ן. מחירי הנדל"ן עלו בשנת 2004 בשיעורים הבאים: אנגליה - 11.5%, ניו-זילנד - 6.5%, אוסטרליה - 4%. בשנת 2004 רשמו הכלכלות את שיעורי הצמיחה הבאים: אנגליה - 3.2%, אוסטרליה - 2.6%, ניו-זילנד - 3.6%. אמנם, מראשית השנה נרשמה בשווקים אלו ירידה בקצב הצמיחה אך, עדיין כלכלות אלו נהנות משגשוג כלכלי, מפעילות עסקית הקרובה לתעסוקה מלאה ומקצבי צמיחה נאים.

* בהתייחס לדולר האוסטרלי והניו-זילנדי בלבד ניתן לראות כי המטבעות מתואמים למחירי הסחורות. כך, המשך העליות במחירי הסחורות (ואנרגיה בפרט) או אף שמירה על רמה גבוהה עשויה לתמוך בדולר האוסטרלי והניו-זילנדי.

עוד נמסר מהבנק, כי מחזור העסקים העולמי אשר החל בשנת 2002 והגיע לשיאו בשנת 2004 הביא במקביל לעלייה במידת המתאם שבין המטבעות המרכזיים. אייכל הוסיף, כי רמת המתאם שבין המטבעות היא גבוהה למדי. כך, לדוגמא, מקדם המתאם שבין שער החליפין אירו-דולר ארה"ב לבין הליש"ט הוא 0.84, לעומת הדולר האוסטרלי-דולר ארה"ב שהוא 0.79 ולעומת הדולר הניו-זילנדי-דולר ארה"ב אשר נמצא ברמה של 0.76.

עצמה זו של מתאם מצביעה על כך שלשער החליפין אירו-דולר השפעה מכרעת על כיוון המסחר היומי של שלושת המטבעות הללו. כך, ייתכן כי, מהלך מהיר שבו יחול שינוי בערכו של הדולר האמריקאי כנגד האירו יביא בסיכוי רב שינוי בכיוון זהה בכל אחד משלושת המטבעות הללו כנגד הדולר, טוען אייכלר.

לגבי העתיד הקרוב, טוענים בבנק, כי לשלושת המטבעות הנדונים צפויה תקופה של יציבות באופן יחסי. אייכל מסביר זאת, מהסיבות הבאות: * סנטימנט שלילי הקיים כנגד הדולר שהחל בשינוי משטר המט"ח בסין, והמשכו עם התגברות החשש מפני האטה כלכלית בעקבות ההוריקן "קתרינה".

* המשך גירעונות התאומים ובמיוחד חשש לצד הפיסקלי. נראה כי, בהשפעת אסון הטבע יאלץ הבית הלבן להגדיל את הוצאותיו לשם פיצוי הנזקים ולשיפור התשתיות. זאת, במקביל לגירעון המסחרי החודשי אשר נמצא ברמות שיא.

* המשך הביקושים הערים לסחורות בסין - הדבר נכון במיוחד לאוסטרליה וניו-זילנד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה