השר אולמרט מפחית את המס על כלי הרכב בישראל
שר האוצר אולמרט החליט להפחית את המס על רכבים בישראל. ממשרד האוצר נודע הבוקר כי אולמרט חתם על צווים המפחיתים בהדרגה את מס הקניה על רכב פרטי חדש, תוך הגברת תמריצי המס לעידוד התקנתם של אביזרי בטיחות בכלי הרכב.
בהתאם לצו יופחתו בהדרגה שיעורי מס הקניה על רכב מ-95% היום ל-72% בשנת 2010. השלב הראשון יחל ב-1 בדצמבר 2005 עת יופחת שיעור המס על רכב פרטי ל-89% וישתנו תמריצי המס על אביזרי בטיחות.
איתן רוב, מנהל רשות המיסים בישראל, ציין כי עלות המהלך נאמדת בכ-50 מיליון שקל בשנת 2006, ובשנים 2007-2010 כ- 100 מיליון שקל בכל שנה. ההפחתה המתונה נועדה לאזן בין התועלת הניכרת כתוצאה מהפחתת מיסי הקניה על רכב חדש אל מול עלות המהלך הישירה.
הפחתת שיעורי מס הקניה תעשה בהדרגה במהלך של חמש שנים, תוך מתן תמריצי מס להתקנת כריות אויר נוספות (מעבר ל-2) ובעיקר למערכת בקרת יציבות שעל פי מחקרים שונים תרומתה לבטיחות כלי הרכב משמעותית ביותר. במקביל, תצומצם בהדרגה, עד לביטולה ב-2008, ההטבה הניתנת למערכת ABS ושתי כריות אויר שהתקנתם ברכב מהווה היום סטנדרט מקובל.
הפחתת המס ההדרגתית על רכב פרטי תביא לכך שבתוך חמש שנים יושווה המס על רכב פרטי עד להשוואתו עם שיעורי המס על רכב מסחרי - כאשר אין העלאה של נטל המס על רכב מסחרי, הלכה למעשה.
השר אולמרט מסר היום כי "החשיבות העליונה של המהלך היא תרומתו להגברת בטיחות כלי הרכב ולהצלת חיי אדם וצמצום הנזקים לאיכות הסביבה. במסגרת מדיניות הממשלה יושמו בשנים האחרונות רפורמות רבות ובכלל זה שינויים במערכת המס. התחום היחידי בו לא נעשה כל שינוי מהותי מאז ראשית שנות ה-90, הינו מס הקניה המוטל על כלי רכב."
רוב מסר, כי מיסי הרכישה בישראל על כלי רכב הינם מהגבוהים בעולם המערבי. בהשוואה בינלאומית ישראל שנייה רק לדנמרק, כאשר במרבית מדיניות אירופה שיעורי המס אינם גבוהים מ-50%. לדבריו, מיסי הקניה הגבוהים גורמים נזק ניכר למשק - פגיעה ברמת הבטיחות של כלי הרכב, פגיעה באיכות הסביבה, פרמיות ביטוח הכוללות גם מרכיב מס גבוה, פגיעה בתחרות, צמצום נגישות משקי הבית לרכב ועוד.
שיעורי המס הגבוהים תרמו לרמת מינוע נמוכה ביחס לעולם המערבי. כך, בעוד שבעולם רמת המינוע עולה על 400 הרי שבישראל היא 300 בקירוב. בתל-אביב, עם זאת, דומה רמת המינוע למקובל במדינות מפותחות כשאת השפעת שיעורי המס ניתן לראות במיוחד בפריפריה, שם רמת המינוע נמוכה מאוד.
יובהר כי השוואת שיעורי המס בין רכב פרטי ומסחרי הינה המשך ישיר של מדיניות משרד האוצר בשנים האחרונות להשוואת תנאי המס בין רכב פרטי למסחרי כדי לנטרל ככל האפשר את מעורבות הממשלה בשיקולי הצרכן. בכך, יבוטל מקלט המס האחרון לאחר שכבר הושוו תנאי המס הנוגעים להכרה בהוצאות רכב במס הכנסה, שווי שימוש ואגרת רישוי, קיזוז מע"מ וכו'.
לדברי רוב, ההפחתה המתונה בכל שלב ושלב מאפשרת "החלקה" של הפעילות בענף הרכב תוך יצירת ודאות למשקי הבית, ציי רכב, חברות ליסינג ועוד. למרות שלכאורה עלולים להיווצר לחצים על המחירים בענף הרכב סביב מועדי ההפחתה מדי שנה בשנה, הרי ששיעור ההפחתה בנטל המס האפקטיבי מכתיב שינויים מתונים יחסית מדי שנה. שיעור ההפחתה בפועל תלוי במרכיבים רבים ובכלל זה רמת האיבזור הבטיחותי, מקור היבוא של הרכב, מחירו הבסיסי, רמת התחרותיות בפלח השוק הרלבנטי ועוד.
המהלך תוכנן כך שהשינוי במיסוי האפקטיבי ישפיע על המחיר בדצמבר השנה ומדי שלב בעד ל-3% בקירוב. בסוף התהליך, יש לצפות להפחתה ממוצעת של 10% במחיר רכב פרטי שיצוייד באיבזור בטיחותי מלא.