שנה וחצי לסרבנס אוקסלי: המשק מתקרב לנק' אל חזור

לדברי מנכ"ל חברת בייקוניקס, דיוויד דונין - שנה וחצי נראית לכולנו אמנם כאין קץ, אולם במונחי סרבנס אוקסלי, אין מדובר בזמן רב. על כן, רצוי כי כל מנהל של חברה בורסאית יחל כבר כעת לבדוק כיצד נערכת חברתו
ליאור גוטליב |

"מועד יישום חוק סרבנס אוקסלי מתקרב אלינו בצעדי ענק וכיום, כאשר שנה וחצי בלבד מפרידות בינינו לבין יישום החוק, המשק קרוב לנקודת האל חזור שלאחריה, לא יוכל להגיע לשנת 2006 מוכן בזמן", כך אומר היום מנכ"ל חברת בייקוניקס, דיוויד דונין.

דונין הוסיף, כי מנהלי החברות הישראליות הנסחרות בבורסה האמריקנית מבינים ששנה וחצי היא נקודת האל חזור של הליך ההיערכות לחוק ולאחר שיעברו את נקודה זו, ומתוך הנחה שהחוק לא ידחה שוב, אף חברה לא תוכל להגיע לקו הסיום. (דצמבר 2006 – החודש בו הוא נכנס לתוקפו), כאשר היא ערוכה בזמן.

לדבריו, "רוב מנהלי החברות הרציניות כבר החלו בגישושים לגבי רכישת מערכות שיעזרו להם להתמודד עם יישום החוק. רובם יודעים כי הפעם, הסיכויים לדחייתו בשנה נוספת קלושים ועל כן, כדאי להתחיל להיערך אליו ולא, נופלת עליהם אחריות אישית למחדלי החברה, במידה ויהיו כאלו".

"היערכות זו כלל אינה פשוטה", אומר דונין "תוך שנה וחצי, חייבות החברות להתחיל הליך שבסופו יהיו כל צעדי החברה מתועדים. כאשר מדובר בחברה קטנה עד בינונית, קיים הסיכוי לעשות זאת בטווח הזמן של שנה עד שנה וחצי. אולם כאשר מדובר בחברה גדולה, אשר צריכה לתעד את כל הצעדים שהיא מבצעת, לבדוק אותם, למפות אותם, לשמור אותם ולבצע Test Drive למערכת עוד בטרם העלייה לאוויר, הרי ששנה וחצי הינו פרק זמן קצר מאוד ליישום תקנות החוק".

לדברי דונין, תפקידן של מערכות הסרבנס אוקסלי הנמצאות כיום בשוק הוא לעזור לחברות ביישום תקנות החוק: "החוק לא מורה לחברות להשתמש במערכות אלו - הן יכולות ליישם את הליכי החוק בעצמן. החוק לא אומר איך - הוא אומר מה. אולם כשם שחברה משתמשת במערכת ניהול חשבונות לניהול חשבונותיה ואינה עושה חישובים שכר ידניים בעצמה, כך היא יכולה להיעזר במערכות הקיימות בשוק, לצורך יישום החוק בצורה הפשוטה והמהירה ביותר, במקום לעשות הכל באופן ידני.

ערך המוסף של המערכת הוא בייעול התהליכים והצפת כל המידע למנהלים ובכך, הפיכת האחריות האישית של המנהל לפשוטה וישימה יותר. יתרה מכך, המערכות של היום הן אפילו מתקדמות יותר מאלו שהופצו לפני כשנה, והן מפיקות לקחים מיישומים קודמים. חלק מהמערכות כבר מיושמות בשטח (שהרי החוק נכנס לתוקפו בארה"ב כבר לפני למעלה משנה), כך שהמערכות הנמכרות היום הן מערכות "חכמות" – כאלו שכבר למדו את הלקחים של יישומים קודמים ומתפקדות בהתאם".

דונין מוסיף כי רק כעת, מתחילים מנהלים רבים במשק הישראלי להפנים כי בלי בקרות אלו, החברה שלהם תהיה ברמת סיכון גבוהה הרבה יותר וזאת משתי סיבות: ראשית, ממוצע החברות בהן יכולים דברים כאלו לקרות יקטן בצורה משמעותית ושנית, הם יהיו חשופים יותר מאשר חברות אחרות לנוכלים למיניהם.

"שנה וחצי נראית לכולנו אמנם כאין קץ, אולם במונחי סרבנס אוקסלי, אין מדובר בזמן רב. על כן, רצוי כי כל מנהל של חברה בורסאית יחל כבר כעת לבדוק כיצד נערכת חברתו ליישום תקנות החוק וזאת, בטרם יעבור את נקודת האל חזור בה יאלץ להזיע רבות ובסופו של הליך, עדיין לא תוכל חברתו לעמוד בתקנות החוק בזמן", מוסר דונין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה