ראיון

כיל צנחה במחזור אדיר: "אין בסיס כלכלי לירידות במניה"

המניה השלימה נפילה דו-יומית של כ-11%%. חיים ישראל, ראש מחלקת המחקר במריל לינץ' מתייחס בשיחה עם Bizportal לירידות במנייה
אריאל אטיאס |

מניית כיל רשמה גם היום ירידות שערים חדות, ברקע למספר הודעות מצד חברותיה לסקטור על הורדת ייצור והפחתות מחירים. חיים ישראל, מנהל מחלקת המחקר במריל לינץ' ישראל, התייחס בשיחה טלפונית עם Bizportal לשיגעון המכירות ואמר, כי "מי שחי באספמיה וזוכר את המחירים של 1000 דולר לטון פשוט לא עושה את החישוב הנכון. זה היה נראה טוב על המסכים אבל זה אף פעם לא היה רציני".

יצרנית הדשנים הגרמנית K+S פרסמה אתמול אזהרת רווח והעריכה, כי מחירי האשלג הנוכחיים העומדים על 735-750 דולר לטון, צפויים לרדת לרמה של כ-600 דולר.

"600 דולר לטון - אנשים לא מבינים איזה מחיר זה", אומר ישראל. "זה מעל התחזיות של כולם - ממוצע התחזיות של כל האנליסטים עומד כיום על 500 דולר - אז מה כולם מופתעים?".

"צריך להיות ריאליים. השווקים עשו מהלך יפה כלפי מעלה, כאשר חברות הסחורות והאנרגיה בלטו לחיוב. עכשיו הגיע מימוש רווחים ברחבי העולם ושוב הם נמצאות בפרונט. היה כאן ראלי מטורף ואנשים פשוט מחפשים תירוצים למכור אבל המצב הכלכלי כיום רחוק מלהצדיק את הירידות שאנו רואים בכיל.

כיל משלימה היום (ה') ירידה דו-יומית בשיעור של 14% ובדרך לרשום את השבוע הגרוע ביותר שלה מאז השבוע שהסתיים ב-20 בנובמבר שנה שעברה.

ראש מחלקת המחקר במריל לינץ' מסביר, כי הפחד בשוק היה מהורדת מחירים ו-K+S הודיעה על הורדת מחיר אך עדיין היא "מדברת על מחירים מטורפים של 600 דולר לטון". כמו כן, מציין ישראל כי בחברה הגרמנית חתכו מספר פעמים את ההיצע. כמו כן, פוטאש הודיעה שלשום, כי היא חותכת 800 אלף טונות נוספות מהיקף היצור השנתי שלה. בכך מגיעה החברה לחיתוך תפוקה ב-2009 של 4.7 מיליון טונות אשלג, קרוב ל-50% מיכולת הייצור שלה.

בשנה שעברה, שהייתה הטובה ביותר עבור יצרניות האשלג, המחיר הממוצע של האשלג עמד על 430 דולר (FOB) - המחיר הגבוה אי-פעם. חיים ישראל מסביר כי גם אם המחירים יהיו ב-540 דולר לטון המצב עדיין יהיה טוב. "תיקח הוצאות ייצוא האשלג בסך 150 דולר לטון תוסיף הוצאות הנהלה, שונות, תקורות ופחת של כ-200 דולר לטון - עדיין אתה מקבל מרווח מטורף".

"אין מצב בו כל מחירי הסחורות ירדו מהשיאים שהם היו ב-2008 ולצפות שהמחירים יוותרו בשמים", אומר ישראל. "עד עכשיו, המחירים לא ירדו כי לא היה ביקוש. צריך להסתכל על שוק הפוספטים מול שוק האשלג ואז להבין את התמונה המלאה".

ישראל מסביר, כי חברות הפוספט ראו שהביקוש יורד אז חתכו מחירים מ-1300 דולר ל-300 דולר והביקוש עדיין לא עלה. למה הוא לא עלה? כי פשוט לא היה ביקוש - החקלאים החזיקו מלאים מאוד גדולים ולא הייתה להם שום ריאות לגבי כיוון מחירי הגרעינים. כמו כן, משבר אשראי ומשבר המט"ח היוו בעיה חמורה, אז פשוט לא הגיעו הזמנות.

"אצל חברות האשלג המצב שונה לחלוטין", אומר ישראל ומסביר, כי הם לא נגעו במחירים ורק הורידו את ההיצע. "עכשיו קיבלנו מצב שונה. יש ראות טובה, מחירי גרעיני התירס וסויה נוחים, משבר האשראי הולך להיפתר והתנודתיות במטבעות ירדה. ליצרניות האשלג יש ראות וזה הנקודה החשובה".

נקודה חשובה נוספת אותה מעלה ישראל היא שהמלאים אצל החקלאים הולכים ויורדים. בברזיל נותרו כ-500 אלף טון, הצפויים להספיק לפחות מחודש. בהודו מדברים על מלאים של חודש וחצי.

"אז עכשיו צריך להיות ריאלים", מסכם מנהל המחקר במריל, "נשארנו עם מרווח יותר גבוה משנה שעברה אבל עם מחירים נורמליים ולא של 1000 דולר לטון". בשורה התחתונה במריל לינץ' ממשיכים להמליץ על כיל ומציעים להסתכל שנה קדימה.

* עדכון אחרון בשעה 16:40

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה