המרוויחים והמפסידים מהתרסקות מחירי הנפט - ומניות שכדאי לשמור מהן מרחק

פרשן וול סטריט של Bizportal בוחן את קריסת מחירי הנפט ומצביע על המרוויחים והמפסידים מהמהלך
נושאים בכתבה נפט

בסוף השבוע שעבר, לאחר שהתפרסמו נתוני התעסוקה האמריקנים לחודש נובמבר, כשהתברר למשקיעים שהנתונים הכו בגדול את הציפיות - עלו מדדי המניות בעוצמה בלתי רגילה. זה מעניין, כי עד כה, בכל פעם שאליבא "מומחי הכותרות" הבנק הפדרלי היה צפוי להעלות ריבית, המניות חטפו מכה גדולה כלפי מטה.

"נתוני התעסוקה החזקים אותתו התחזקות בהתאוששות הכלכלית", זעקו הכותרות, "המשקיעים ברחו מאגרות החוב למניות". מאז החלו הפרשנים בוול סטריט להבין שמשבר 2008-9 הסתיים והכלכלה האמריקנית חוזרת למסלול הצמיחה, החלו לאיים על המשקיעים בתיקון עז שיבוא עם עליית הריבית הצפויה, במניות וגם באגרות החוב. מילא תיקון באגרות החוב - זה איום סביר והגיוני, הרי כל מי שסיים כלכלה 101 יודע שהחלק הארי של אגרות החוב מונפקות בריבית קבועה, כך כשזו עולה לאחר ההנפקה מחיר אגרת החוב יורד פרופורציונלית וההפך.

אבל למה המניות צריכות לרדת תוך תהליך ארוך טווח של התאוששות כלכלית, שמצביע על שיפור בביצועי החברות? כי בכל מה שנוגע לוול סטריט, הפרשנות בעולם העברת האינפורמציה החדש, תרבות הכותרות מתבססת על חוסר עניין בעובדות ומסחר, ולמעשה מייתרת את ההיגיון הכלכלי. בעולם שכזה, מהרגע שהכותרות קיבעו במוחו של המשקיע שהיעדר עליית ריבית תיפגע במניות - זה מה יש. ובכל זאת, מהיכן צצה הסיסמה הזו? היא מתבססת על התפתחות אינפלציה שמגיעה בעקבות ההתאוששות - מה שיביא להעלאת הריבית ויפגע ברווחיות החברות. לכן בכל פעם שאחד המדדים הכלכליים (כמו הצריכה, ההשקעות, הסנטימנט וכו') מפריז בעלייתו מזדעקים הפרשנים לקבוע שאו-טו-טו הפד יעלה את הריבית.

נתון התעסוקה היה תמיד המוביל, למה? בלימודי כלכלה בסיסיים לומדים על מערכת היחסים שבין תעסוקה לאינפלציה ששמה עקומת פיליפס. בגדול, מערך היחסים אומר שעלייה / ירידה במספר המועסקים משפיעה ישירות על הירידה / עלייה באינפלציה. הבעיה, שהסיפור אינו נושא מים, בטח לא עם השינויים שהביאה מהפכת הטכנולוגיה. עוד ב-1997 קבע הבנק המרכזי של ארה"ב שעקומת פיליפס עובדת רק בטווח הקצר, וגם אז לא בכל פעם. למי שיש עניין יתר בנושא כדאי שיקרא את המאמר האלמותי שכתב John Phelan ב-Commentator.

אבל עזבו את פיליפס בצד. נניח שיעלו הריבית, אז מה? הרי היא לא תועלה ל-5%, במקרה הקיצוני יעלו ב-0.5%, לפחות מ-1%. אז איזו השפעה תהיה להעלאה על הכלכלה? על החברות? אפס. אז מצאו הפרשנים סיבה נוספת למה העלאת הריבית כל כך מפחידה, "העלאה תביא משבר עולמי נוסף ולקריסת הבורסה" ("קריסה" זו מילה אהובה על עורכי הכותרות). "סך החוב העולמי בדולרים עומד על 9.8 טריליון דולר, וכל העלאת ריבית תזעזע את הכלכלה הגלובלית". האמת? לשטות כזו אין לי אפילו תשובה הולמת.

ובכל זאת, מדוע קפץ השוק כך לאחר ההודעה? כי לרגע חזר ההיגיון העסקי / כלכלי למשקיעים שהבינו שהעלאת ריבית היא האיתות הטוב ביותר להתאוששות, וכתוצאה מכך מצבן של החברות ימשיך להיות מצוין. אנחנו חוזרים על הסיבה האמיתית להתאוששות - התמזגות הטכנולוגיה לכלכלה המסורתית וההשפעה כתוצאה מכך על הצריכה מחד וההתייעלות מאידך - תהליך שבדרכו גם מונע אינפלציה ומשנה את כללי היחסים המקובלים, מחירי הנפט ו-Kinder Morgan.

אנחנו מזכירים שמאז 2010 אנחנו טוענים שמחירי הנפט הגולמי מתדרדרים. לפני מספר חודשים הסברנו מדוע אנחנו מסכימים עם בית ההשקעות גולדמן זאקס, שחזה את התדרדרות מחירי חבית הנפט לכיוון 20 הדולרים. אם תסתכלו על ההיסטוריה של מחירי חביות ה-Brent crude, שזה ה-benchmark למחיר חבית הנפט הגולמי בארה"ב, תגלו שביולי 2008 הגיע מחיר החבית ל-147 דולרים, ומשם ירד במהלך המחצית השנייה של 2008 לפחות מ-38 דולרים - ירידה של למעלה מ-74%. למה ירד? ללא ספק בשל ירידת הביקוש לנוזל, ירידה שהחלה עוד במהלך המחצית השנייה של 2007.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אבל מתחילת 2009 ועד לאביב 2012 חזר מחיר החבית ועלה עד מעבר ל-130 דולר. העלייה באה בעקבות סימני היציאה מהמשבר וההתאוששות הכלכלית. כבר במהלך 2010 הסברנו שעליית מחירי הנפט הגולמי מוגזמת ומגיעה בעיקר מוול סטריט, מצבירת יתר של חוזים עתידיים ומתוך הסברה שההתאוששות הכלכלית תמשיך להעלות את הביקוש והמחיר לנפט. אנחנו טענו שמדובר באשליה ושמחירי הנפט, כמו חומרי גלם אחרים, יחזרו לרדת בגלל התקדמות מהפכת הטכנולוגיה שמייעלת.

מאז אפריל 2012 איבדה חבית כ-72% לערך והיד עדיין נטויה. הנפילות במחירי הנפט וחומרי הגלם האחרים יכולות אומנם להתפרש כחזרה למיתון נוסח 2008, אבל מה לעשות? יש גם עובדות ואלו אינן מצביעות על כך, בטח לא בארה"ב ובאירופה, ובטח לא אם מסתכלים על תפוקת הנפט הגלובלית. הייצור היומי הממוצע של חביות נפט מכל הסוגים נפל ב-2007 ל-73.16 מיליון חביות.מאז הוא עולה בהתמדה, ובסוף ספטמבר 2015 הגיע ל-79.9 מיליון חביות נפט בממוצע ליום. העלייה דומה בארגון אופ"ק וגם בארצות שאינן חברות באופ"ק, כלומר יצרני הנפט בכל העולם המשיכו וממשיכים להגדיל את התפוקה בהתאם לביקושים לאנרגיה, שבשל ההתאוששות הכלכלית הגלובלית גדלו גם הם לאורך התקופה.

למה הנפט התרסק? קצב ירידת המחירים בנפט גבר בשנה האחרונה, לא בגלל ירידה בביקוש, אלא בשל העלייה הפרועה בהיצע, נגיסת האלטרנטיבות וההתייעלות ההולכת וגדלה של מהפכת הטכנולוגיה. תגליות הנפט והגז החדשות, במיוחד בצפון אמריקה, מכירות נפט פראיות על ידי מדינות שזקוקות לכסף כמו רוסיה, ונצואלה, עירק, לוב ועוד, דאע"ש שמוכרת בחצי חינם והעלייה החדה בשימוש באלטרנטיבות (שהפעם, להבדיל מכל הירידות במחירי הנפט בעבר, ממשיכות לשגשג למרות מחיר הנפט הזול), הן הסיבה העיקרית לירידת מחיר הנפט. אם תוסיפו לכל אלו את ההתייעלות המתמשכת - קבלתם הסבר מדוע מחיר חבית נפט אינו צריך לעלות אלא להמשיך ולרדת.

שלא תטעו, ירידת מחירי הנפט, שעוזרת בגדול לסקטורים רבים בכלכלה היא גם מכה קשה מאוד לסקטור עצמו, שהוא סקטור ענק הן מבחינת התעסוקה והן מבחינת התרומה הכלכלית שלו. חברות שקשורות לתחום, מחברות שמחפשות ומפיקות ועד לחברות הציוד נפגעו קשות, בארה"ב לבדה למעלה מ-200 אלף עובדים איבדו את מקום עבודה במהלך 2015. חברות ענק, מהמובילות בוול סטריט (כמו שברון, אקסון וכמובן  KMI ) עצרו פעילות, פיטרו עובדים, מתארגנות מחדש, מטילות אימה על המשקיעים ופוגעות במדדים (חברות הנפט המובילות  הן הגורם המוביל בפגיעה במדדים).

אבל עם כל הכבוד, העובדות מצביעות על כך שהמשק האמריקני נהנה יותר מצרות המגזר מאשר סובל מהן - עובדה, למרות המשבר בסקטור, הכלכלה, מספר המועסקים ואפילו תחום האנרגיה כולו צמחו אל מול הירידה במגזר הנפט.

אז מדוע "התרסקה" Kinder Morgan? קינדר עוסקת בתשתיות, אחסון ושינוע של נפט וגז, צנרת, טרמינלים וציוד. החברה פועלת במבנה שנקרא master limited partnership, סוג של שותפות מוגבלת. עד לאחרונה, החברה נחשבה כאחת המובחרות בתחום מורווח מאוד. מניית החברה החלה להתדרדר ביחד עם התדרדרות מחירי הנפט הגולמי, לפני כשנה. KMI לא נפלה לבדה כמובן - כל חברה שריח הנפט יצא ממנה הצטרפה לנפילה, משברון דרך שלומברגר ואפילו חברות מוצרי הנפט, ממונסנטו ועד דו פונט.

אבל KMI ומתחרות ישירות כמו קבוצת ויליאמס (WMB) או American Midstream Partners הובילו את השיירה, מדוע? בעיקר בשל המבנה המשפטי ומערך החובות והדיבידנד הגבוה. מבנה ה-MLP אופייני מאוד לחברות שעיסוקן בשינוע נוזלים בצנרת. אלו חברות שנהנות מתזרים הכנסות יציב ומחויבות לחלק את הכנסותיהן כדיבידנד (די בדומה לרי"טים בנדל"ן). חברות כאלו "הצטיינו" בשנים האחרונות בשני דברים, הגדלת הדיבידנד מחד וגיוס הון באמצעות אג"חים מאידך.

הדיבידנד גדל בגלל ההכנסות, והגיוס התרחב (כמו בכל התעשייה) בעקבות ירידת הריבית. ב-3 השנים האחרונות הגדילה KMI את הדיבידנד ב-70%. שימו לב שהכנסות החברה המשיכו לטפס למעשה עד סוף ספטמבר 2015, אבל הרווחים בנטו החלו להתדרדר (כנראה בשל לחץ מחירים). ב-2014 ובשני הרבעונים האחרונים ב-2015 ירדו ב-57% ואליבא הקונצנזוס הם ימשיכו גם ברבעון הנוכחי.

האמת היא שהקשר בין מחיר הנפט הגולמי לאחסונו והובלתו אינו ישיר, אבל בעולם של כותרות, בטח בוול סטריט בה משוטטים האינדיאנים חופשי וזעקות "הנפט מתרסק" מרחפות כמו ענן גרעיני מעל, המשקיעים מגיעים מהר לשתי מסקנות. הראשונה שכדאי לברוח מכל מה שמריח נפט. השנייה, כדאי לברוח מהר מה-MLP, כי הירידה במניות מובילה לכך שהדיבידנד הופך לגבוה בצורה בולטת, והירידה באגרות החוב יוצרת ריבית גבוהה משמעותית, מה שמוביל לשינוי ההמלצות של האנליסטים ולהורדות דירוג, פחד שיחתכו בדיבידנד ולא יעמדו בתשלומי האג"חים. אתמול קיצצה קינדר את הדיבידנד ב-75% כצעד ראשון בשינויים הנדרשים.

אז מה עושים? האם יש לנצל את המחיר הנמוך ולהיכנס - הרי בכל זאת מדובר בחברת פאר עם הנהלה מצוינת, שפשוט נקלעה בין פטיש לסדן בגלל מצב שאינו בשליטתה? חס וחלילה. כפי שכבר כתבנו בעבר, זה "מצב חנוכה" - להתבונן ולא לגעת. חברות מהסוג של KMI, AMID או WMB אינן בסכנת פשיטת רגל, אבל בהחלט במצב שמחייב התאמה למצב חדש, במיוחד ה-MLP. האנליסטים הגדולים עברו ל-HOLD. קצת לא ברור למי הכוונה בהמלצה החדשה - לאלו שמחזיקים עדיין במניה (שהיא מהמוחזקות המובילות בארה"ב) או לאלו שחושבים שהמחיר מתחיל לעניין? קריימר הגדול טוען שכדאי לחכות למה שיגיד ריצ'ארד קינדר, אותו הוא משווה למנהלים הגדולים כמו ג'ון מלון, "איזה שפן ישלוף? ומה יאמר וורן באפט על המצב?". אנחנו נמתין, נעקוב ונעדכן. אבל לנו ברור דבר אחד, התבוננות המשקיע על מגזר הנפט חייבת להתעדכן, וגם זאת נעשה בקרוב.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(107):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 36.
    במי היית בוחר LB או HBI כקנייה (ל"ת)
    אמיר 15/12/2015 00:33
    הגב לתגובה זו
  • שאלה מצויינת ליועץ נ"ע שלך (ל"ת)
    שלמה גרינברג 13/05/2018 12:38
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 15/12/2015 11:50
    הגב לתגובה זו
    טבע או מיילאן? פייזר או מרק? סיסקו או נוקיה? בחייך אמיר תהיה רציני. שאלות כאלו תפנה ליועץ שלך או תעשה מחקר עצמאי, זה קל.
  • כמובן שזה לא אני שענה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 13/05/2018 12:38
  • אמיר 15/12/2015 12:48
    כי הגרף שלה נראה לי ומשדר יותר יציבות חשבתי לעשות תרגיל כזה שתנסה להסביר למה פונדמנטלית אם בכלל
  • 35.
    עופר 14/12/2015 20:53
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום,מה דעתך על הגז הטיבעי(ung)אותו כנ"ל הנפט (למטה)?הגרפים שלהם שנה אחורה די דומים.חברות כגון cheasepike מדד ה ise סימול fcg שהתרסק קשות בשנה וחצי האחרונות?
  • שלמה גרינברג 15/12/2015 11:45
    הגב לתגובה זו
    ראשית מדוע שלא תקרא את המאמר הנוכחי ועוד 10-12 מאז 2009 בהם אני מסביר דעתי על הנפט. איזו מין שאלה זו? מחירי הגז והנפט יורדים במקביל זה זמן רב ומהסיבות שמופיעות במאמר לגבי הנפט. הגז הוא תחליף לנפט אז מדוע שהגרפים לא יהיו דומים? CHK היא חברה לחיפוש והפקת נפט ווסל ה FCG הוא סל מניות של חברות מהסוג של CHK אז למה שהגרפים לא יהיו דומים?
  • שלמה גרינברג 13/05/2018 12:41
    כאשר בן אדם מתבייש בשמו ומופיע בשמי הוא זקוק למטפל
  • 34.
    מה קרה לקוואלקום (ל"ת)
    עופר 14/12/2015 16:20
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 14/12/2015 18:38
    הגב לתגובה זו
    הרבעון האחרון שפרסמה החברה היה מצויין והכה הציפיות בגדול אבל מה שקרה אז היה שהחברה הודיעה שהיא מפסיקה לתת הנחיות שנה קדימה והבהילה את השוק. משזה קרה החלו השמועות. זה התחיל עם השמועה שקוואלקום, השבבים המובילה של אפל עומדת להידחק ע"י המתחרות שמציעות מחירים טובים יותר. משם זה עבר למשבר הסיני הכללי שאליבא הפרשנים יפגע קשות בקוולקום. ואז באה קוואלקום והודיעה על הפיצול שעדיין לא התקיים והעלה את רף החרדות. זה לא נגמר ונודע על 2 חקירות בקוריאה ובגוש האירופי ובאו האנליסטים והמליצו לעבור לברודקום ולטקסס אינסטרומנטס (היריבה הכי רצינית של קוואלקום) ואם זה לא מספיק נוספו השמועות על האטה כלכלית בגלל הנפט ולכן QCOM נמצאת היכן שהיא נמצאת. יחד עם זאת הקונצנזוס צופה ש 2016 (שאצל קוולקום כבר בעיצומה) תציג עליות במכירות, ברווחיות וברווח למניה ולפי זה המניה נסחרת במכפיל 2016 של 9.4 ועכשיו הכדור בידך
  • תודה שלמה (ל"ת)
    עופר 14/12/2015 20:07
  • ארז 14/12/2015 19:48
    Qualcomm up on deal with Chinese smartphone maker Xiaomi Shares of Qualcomm rise after announcing deal with Chinese smartphone maker Xiaomi
  • 33.
    אורי 14/12/2015 15:16
    הגב לתגובה זו
    הבנתי שהיא כמו פטורום או שהיא משהו אחר תודה מראש וכן אני אופיטמי יהיה בסדר
  • שלמה גרינברג 13/05/2018 12:45
    הגב לתגובה זו
    "הרי שאלת ועניתי ובכול זאת, מחמת כבודה של ADM" אינה שלי יש כאן אדיוט שמתחזה אבל אתקן זאת בקרוב דרך המערכת
  • שלמה גרינברג 14/12/2015 16:36
    הגב לתגובה זו
    פרוטרום אמנם ברשימה המובחרת שלי אבל לומר ש ADM "שהיא כמו פרוטרום " זו, עם כול הכבוד לפרוטרום, זילות של ADM וזאת מחוץ לעובדה שאינן דומות כלל. ADM היא חברת החקלאות הגדולה בעולם, בת 120 שנה, שמפתחת, מגדלת, משווקת, מאחסנת ועוד כול מוצר חקלאי שיש וגם מהמובילות בתחום הדשנים, הזרעים, חומרי ההדברה ועוד.. הכנסות מעל ל 72 מיליארד ורווחית מאוד. החברה מחלקת דיווידנד שכרגע תשואתו מעל % 3.5 ונחשבת לאחת מאבני הפינה באחזקות תיקים סולידיים לטווח הארוך.. פרוטרום חברה מופלאה ולדעתי בעלת פוטנציאל להיות טבע 2 אבל על זה פרטתי ממזמן.
  • תודה אדם יקר לא זכרתי שכתבת עליה (ל"ת)
    אורי 14/12/2015 17:31
  • 32.
    xle 13/12/2015 21:30
    הגב לתגובה זו
    האם המשך ירידת מחיר הנפט לא ימשיך להעיב על הסקטור? החברות לדעתך יכולות להיות רווחיות במחיר של 20$ לחבית? אודה להתייחסותך
  • שלמה גרינברג 14/12/2015 08:46
    הגב לתגובה זו
    ותנסה להבין את האבסורדיות שבה (מבלי כוונה לפגוע). האם יש משהו אחר מלבד ירידת מחיר הנפט ש"העיב על הסקטור"? ברור שימשיך. אם גם היית קורא את המאמרים שלי לא היית מוסיף גם את המחצית השנייה של שאלתך. אקסון, שברון ושלומברגר "שוקלות" כרגע % 38.75 מהסל ומי שטיפה מכיר חברות כאלו יודע שהן הוכיחו רווחיות אדירה גם ב 150 דולר וגם ב 9 דולר לחבית. וול סטריט נמצאת כרגע במומנטום פניקה בתחום האנרגיה וכפי שלקח לפרשנים זמן להבין שמחיר הנפט לא יורד בגלל האטה כלכלית אלא בגלל הצפה מחד והתייעלות טכנולוגית מאידך כך יבינו בסוף שירידת מחיר הנפט, בסה"כ, מועילה הרבה יותר משהיא מזיקה
  • 31.
    גולשת 13/12/2015 16:48
    הגב לתגובה זו
    תוכל בבקשה להתייחס להיסטריית מכירות ההיי יילד שאוחזת בוואלסטריט בימים האחרונים? דומה שכאן יש באמת משהו לא פשוט וכבר למדנו שפסיכולוגיה לעיתים גוברת על הפונדמנטל....
  • שלמה גרינברג 13/12/2015 17:44
    הגב לתגובה זו
    http://www.etf.com/sections/features-and-news/free-falling-high-yield-bond-etfs
  • שלמה גרינברג 13/12/2015 17:42
    הגב לתגובה זו
    נתחיל מהמושג הכלכלי הישן והנכון של יחס ה risk/reward. HIGH YIELDS הן אגחי"ם שמלכתחילה מסוכנים להשקעה. מה שקורה בד"כ, בדיוק כפי שקורה במניות הוא שבעתות מומנטום וכאשר כול מכשירי ההשקעה הסולידיים עולים ורמת כדאיות ההשקעה יורדת מגיע התיאבון לתשואות והמשקיעים מוכנים להסתכן יותר. תחילה עוברים ממכשירים סולידיים לפחות סולידיים ולאחר מכן לג'אנק (גם במניות). אם תשימי לב אז קרנות האגחי"ם הסולידיות (אלו שמשקיעות באג"ח שמדורג מעל ל A או AA עדיין בטריטוריה חיובית השנה. ובהשוואה גם ה דאו וה S&P לא נפגעו משמעותית. "פניקת האנרגיה" הביאה לפחד שהחברות הנחותות שעד כה גייסו כספים באגחי"ם בריביות גבוהות גם לא יצליחו לגייס וגם, כתוצאה, לא יעמדו בתשלומי הריביות הגבוהות ולכן הפניקה הפתאומית. כיוון שהפרשנים החלו לפתע להסכים עם דעתי שהנפט ימשיך לרדת (בגלל עודף ההיצע שגדל מהר מהביקוש) אז אפשר להניח שהנפילות יימשכו. כמובן שזה יתחיל להדביק גם את הקרנות המכובדות לא רק בגלל הפחד לבדו אלא שלפתע יגלו ה"מומחים" שכיוון שהולכים להעלאות ריבית הם צריכים ממילא לרדת. מאידך, הפראות יכולה לייצר הזדמנויות לא מעטות.
  • תודה לך. אכן ימים מענינים לפנינו.... (ל"ת)
    גולשת 13/12/2015 19:29
  • 30.
    דגנית ש 13/12/2015 15:07
    הגב לתגובה זו
    1. קרנות גידור בשורטים אדירים על הנפט. 2. כמו שSNP נפל ל 666 כל עושים לנפט 3. שיסגרו פוזיציה יעלה ל 50$ 4. ירידת מחיר הנפט "מהיר מידי" 5. העלאת ריבית USA, תחילת סוף השורטים על הנפט.
  • אם כולם יודעים אז הכול בסדר (ל"ת)
    שלמה גרינברג 13/12/2015 15:51
    הגב לתגובה זו
  • 29.
    אמיר 13/12/2015 12:52
    הגב לתגובה זו
    מה עם לונג על הנפט? באיזה מחיר לדעתך שווה כניסה?
  • בשביל זה יש לך יועץ השקעות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 13/12/2015 13:55
    הגב לתגובה זו
  • 28.
    שלמה שלום דעתך על LLY רק מדשדשת לי בחצי שנה האחרונה. (ל"ת)
    רמי 13/12/2015 12:20
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 13/12/2015 15:49
    הגב לתגובה זו
    בדקת אותה מול המתחרות PFE, MRK, GSK, או סל הפרמקולוגיה PPH ? תבדוק את הדשדוש.
  • לקחתי לתשומת ליבי אני עדיין בפנים ולא מתייאש. (ל"ת)
    רמי 13/12/2015 18:24
  • 27.
    אזרח 13/12/2015 09:55
    הגב לתגובה זו
    מדוע אתה מתעלם מגורמים רבים שעושים את המשבר רלבנטי יותר מן העלייה: 1. תלותה של ארה"ב בסין. 2. קשיים בכלכלה הסינית. 3. מדיניות שבעבר נתפסה כ"לא נורמלית" של הרחבה כמותית שהוא שם מכובס להדפסת כסף. 4. עלייה מוגזמת של מדדי SP500 נסדאק ודומיהם המבוססים הרבה על אויר חם של ציפיות "עתיד אינטרנטי" ולא מצדיקות שיפוע כזה של הגרף. 5. מעולם לא היה משך זמן ארוך כל כך של עליה רציפה בגרפים.
  • שלמה גרינברג 13/12/2015 11:39
    הגב לתגובה זו
    לא רק שאיני מתעלם אני מסביר כ"א מהנקודות שהזכרת בכול פעם בה אני מנסה לשכנע שההתאוששות הכלכלית נמשכת ותימשך. העובדות הן: 1? תלותה של ארה"ב בסין קטנה בהרבה מתלותה של סין בארה"ב. 2. קשיים בכלכלה הסינית, כפי שאתה רואה בעובדות, אינם פוגעים בצמיחה האמריקאית 3. "מדיניות שבעבר נתפסה כ"לא נורמלית"", ע"י מי? העובדות מצביעות על ההפך. 4. מבוססים עלאוויר חם? תן לי תקופה אחת בעבר שבו החברות היו במצב טוב משהן היום ואני כמובן לא מדבר על חלומות אלא על החברות שקובעות במדדים. 5."מעולם לא היה משך זמן ארוך כל כך של עליה רציפה בגרפים", באמת ??? למה שלא תבדוק? לבסוף תקרא שוב את 5 שאלותיך, תבדוק שוב את העובדות (לא את הכותרות) ולבסוף תקרא שוב את כתבותיי מאז 2009 ותגלה שעניתי בפרוטרוט על כול הבעיות שהעלית ומספר פעמים רב.
  • אזרח 13/12/2015 13:11
    כוונתי היתה שאתה אופטימי, בעוד שהמצב נראה על פי תהום...
  • 26.
    ירון 12/12/2015 20:42
    הגב לתגובה זו
    עוברת שנה רעה. כרגע רק 68$ באפט אוחז בה ולא משחרר (גם את ibm)למה הירידות הארוכות הללו ? תחרות ? מחיר מנופח?
  • שלמה גרינברג 13/12/2015 11:29
    הגב לתגובה זו
    אמריקן, מסיבות היסטוריות, סירבה להבין ולקבל שמה שמציעות מתחרות כמו ויזה ומאסטר קרד יעביר אליהן לקוחות ענק מהסוג של קוסקו למשל, לקוחות "נאמנים".ומסתבר שרבים מהלקוחות הענקיים עזבו. המעבר הוא בשל עמלות נמוכות ושירות יעיל יותר. גם השותף של באפט, מונגר, דיבר על כך לאחרונה. אמריקן עוברת רה אורגניזציה טכנולוגית ומשנה מחירים אבל בחברה כ"כ גדולה זה לוקח שנים. המניה מתחילה לעניין אבל מתי המגמה תשתנה קשה להעריך. מדוע שבאפט ישחרר?
  • תודה על התגובה (ל"ת)
    ירון 13/12/2015 14:33
  • 25.
    עמית 12/12/2015 20:06
    הגב לתגובה זו
    המניות הגדולות מוזכרות הרבה במאמרייך כמו t . vz. מה דעתך על וודאפון, טלפוניקה הספרדית וטאלוס הקנדית jQuery203095012794341892_1449943207737תודה רבה
  • שלמה גרינברג 13/12/2015 11:15
    הגב לתגובה זו
    למה שלא תעשה מחקר עצמאי ברשת
  • 24.
    יעל 12/12/2015 20:04
    הגב לתגובה זו
    אמורות (לפחות vlo) להרוויח קצת מירידת מחירי הנפט שיגדילו את ה spread בהפקה.. . אבל גם הן בירידה.. מעניין
  • שלמה גרינברג 13/12/2015 11:14
    הגב לתגובה זו
    VLO עלתה מתחילת השנה ב % 37 ובחמש השנים האחרונות ב % 250 ואילו WESTERN עלתה ב 3.5 וב 345 אחוזים בהתאמה. כפי שאני מסביר כול הזמן בטווחים הקצרים אין שום קשר בין החברות לתנודות מניותיהן בגלל השתלטות הסחרנים וקרנות ההדג'
  • 23.
    אורי 12/12/2015 18:46
    הגב לתגובה זו
    האם יש קשר לירידה של מחיר הנפט למחיר המניות לא ברור מה הקשר אני חושב שאין קשרתודה מראש
  • אתה שואל ברצינות? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 12/12/2015 20:29
    הגב לתגובה זו
  • 22.
    שלמה מה דעתך על spcb? (ל"ת)
    רון 12/12/2015 11:23
    הגב לתגובה זו
  • הפסקתי לעקוב (ל"ת)
    שלמה גרינברג 12/12/2015 18:43
    הגב לתגובה זו
  • 21.
    מה לדעתך קורה בפלוריסטם בעקבות ביטול ההסכם ? (ל"ת)
    שאלה לשלמה 12/12/2015 11:07
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 12/12/2015 18:59
    הגב לתגובה זו
    לא נתנה סיבה לביטול המידי של יונייטד שהיא חברה רצינית ביותר וגדולה. למה ביטלו? במיוחד לאור הודעות מעודדות מטעם פלוריסטם על השת"פ בעבר. יונייטד פשוט הודיעה ולמרות הודעה של פלוריסטם על התקדמות בתרופת ה PLX, שהיא יוצאת מהעניין שבו קבלה את כל הזכויות לפתח ולמסחר את ה PLX. מה קרה? כנראה שביונייטד החליטו שמשהו לא בסדר, זה לא טוב.
  • 20.
    קוקי 11/12/2015 14:32
    הגב לתגובה זו
    מיום ליום הכסף מתאדה שם שלמה זאת מיקרון מוכרת זכרונות לא נפט , שלמה אתה מחזיק מיקרון בתיק סווינג שלך ?
  • שלמה גרינברג 11/12/2015 16:34
    הגב לתגובה זו
    עניתי מספר פעמים על השאלה. בשורה התחתונה מיקרון נופלת בגלל התחרות שהולכת ומחריפה ובמיוחד מחברות במזרח בהובלת סמסונג, טושיבה, הייניקס ו Tsinghua Unigroup הסינית אבל לא רק גם סן דיסק ואינטל בשמחה. יחד עם זאת כול דולר פחות החברה הופכת מעניינת יותר כי מייקרון עדיין חברה עם המון ידע ויכולות ומה שיותר חשוב הגדולות שמלאות במזומן, במיוחד Tsinghua Unigroup שבקופתה 47 מיליארד $ והודיעה שהיא מחפשת, מחפשות "מציאות". כרגע זה משחק לספקולנטים בלבד ולגבי "תיק סווינג" אין לי מושג מה זה.
  • 19.
    לשלמה, האם קשר לירידת הנפט לAEP? (ל"ת)
    אלכסיי 11/12/2015 09:57
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 11/12/2015 14:49
    הגב לתגובה זו
    מדובר בחברת חשמל שההוצאה העיקרית שלה היא ברכישת נפט אבל המניה עלתה בתחילת השנה למחיר לא סביר ולכן, בוול סטריט כמו בוול סטריט כשזרקו כול מה שקשור בנפט (כולל אלו שנהנו מירידת המחיר) זרקו גם את המניה הזו
  • 18.
    אבי 11/12/2015 08:22
    הגב לתגובה זו
    אתה איש חכם .כתבה מדןייקת ונצמדת לאמת אך אני סבור שהינך עם נסיון עשיר ורב ומבין שהשווקים מנותקי כל הגיון ולרוב המדדים מתנהגים על פי רצןן והכוונה של שוק הנגזרים ובכך מחירי מניות נעים ללא שום כוחות השוק דהיינו היצע וביקוש.
  • שלמה גרינברג 11/12/2015 08:59
    הגב לתגובה זו
    תניח את מדד הדאו משנת 1900 על התנהגות הכלכלה האמריקאית מאותה התקופה או את מדד ה S&P מ 1960 (אז התחיל) מול התנהגות הכלכלה האמריקאית מאז ותווכח שיש קשר הדוק בין וול סטריט למיין סטריט. נכון, השפעת הנגזרים בטווח הקצר גדלה משמעותית עם התקדמות מהפכת הטכנולוגיה אבל חסרת השפעה לחלוטין בטווח הארוך
  • 17.
    אמיר 10/12/2015 22:03
    הגב לתגובה זו
    מה הגישפט הזה שזיהיתי וגם נכנסתי למה יש שם ראלי ?
  • שלמה גרינברג 11/12/2015 09:06
    הגב לתגובה זו
    קלוג (K ) היא אחת החברות הטובות והרווחיות בעולם. תסתכל על הגרף ב 30 השנים האחרונות ותבין.
  • 16.
    אורי 10/12/2015 20:31
    הגב לתגובה זו
    שלמה החברה פיצלה מימנה גור קטן ואחר כך רוצה להתמזג עם אריה גדול אתה יכול להסביר מה קורה בענף למה המיזוג או הרכישה הזו ?
  • שלמה גרינברג 12/12/2015 20:31
    הגב לתגובה זו
    אם אתה מדבר על התוכנית למכור את החטיבה החקלאית אז אין לכך שום קשר לעסקה מול DOW . מה שאתה מבקש אורי זו הרצאה של שעתיים לפחות אז בהזדמנות
  • אמיר 12/12/2015 11:14
    הגב לתגובה זו
    + עוד מנייה מהתחום שראיתי בקיצור -המגזר נראה יותר טוב מכל מגזר אחר ולכן שאלתי מה יום מיומיים
  • שלמה גרינברג 12/12/2015 18:34
    GIS דומה ל K אבל WFM שונה לחלוטין, תחום אחר לחלוטין
  • שלמה גרינברג 11/12/2015 09:14
    הגב לתגובה זו
    אם אתה מדבר על התוכנית למכור את החטיבה החקלאית אז אין לכך שום קשר לעסקה מול DOW . מה שאתה מבקש אורי זו הרצאה של שעתיים לפחות אז בהזדמנות
  • 15.
    רונן 10/12/2015 15:14
    הגב לתגובה זו
    באילו רמות מחיר הנפט יחזור לעניין?
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 16:37
    הגב לתגובה זו
    את מי בדיוק? הירידות במניות שמריחות נפט בין אם ציוד, הובלה, איחסון, טיפול, מוצרי המשך וכו אינן בהכרח מייצגות את מצב החברות וכפי שאמר המיליארד דיוויד רובינשטיין, מייסד ומנכ"ל קבוצת קרלייל הענקית, "סקטור האנרגיה מייצר כרגע כמה מההזדמנויות הגדולות ביותר בהיסטוריה למשקיעים...".
  • אבי 10/12/2015 19:23
    שלמה שלום - האם שינית את דעתך ? כי אני זוכר לפני מספר שבועות הדעה שלך הייתה שמחיר חבית נפט ימשיך לרדת בשנים הבאות והרבה.
  • 14.
    Amitn12411 10/12/2015 12:21
    הגב לתגובה זו
    תודה על המאמר המעניין כרגיל , תמיד הזכרת שמחיר הנפט מסוכן ולא מומלץ להמר עליו . השאלה שלי היא מה דעתך על חברות התעופה שנסחרות בנאסדק כמו AAL DAL SAVE וכו' , מדוע חברות אלו לא מתרוממות ואף חלקן בנסיגה למרות מחיר הנפט הנמוך ? בעוד שאל על מזנקת כל פעם שהנפט מעט יורד ? אשמח לתשובתך המקצועית תודה רבה !
  • ננסה לענות בקרוב (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/12/2015 13:31
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    מירב 10/12/2015 11:53
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה על הכתבה. אשמח עם בעתיד תכתוב על שוק הביצים בעולם. חברות כמו safm. Ppc. Calm. ועוד. תודה. מירב
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 13:32
    הגב לתגובה זו
    תחום הביצים הוא מהמעניינים שיש הצרה שתחומים רבים מעניינים, נגיע גם איליו
  • רז 10/12/2015 12:35
    הגב לתגובה זו
    .
  • 12.
    אבי 10/12/2015 10:33
    הגב לתגובה זו
    כיף ובוודאי מחכים לקרא את המאמרים שלך. אני שותף, ולא מהיום, לדעתך על "תרבות הכותרות", המהפכה הטכנולוגית, הגלובליזציה והשפעותיה וכד'. יחד עם זאת, כנראה שלפחות אני, לא מצליח להבין (בהיבטים כלכליים) את מה שקורה בבורסות הגדולות בשנה האחרונה. אינני מוצא את ההגיון בתנודתיות הקיצונית, אינני מבין למה בכלכלה הגדולה בעולם, סקטורים כמו פיננסים, טכנולוגיה, בריאות נמצאים בסטגנציה במקרה הטוב ובנסיגה בשווי המניות במקרה הפחות טוב. יתכן ויש עוד משהו נסתר שהוא מעבר לכל ניתוח "הגיוני"
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 13:30
    הגב לתגובה זו
    "סקטורים כמו פיננסים, טכנולוגיה, בריאות נמצאים בסטגנציה במקרה הטוב...." אתה רציני? שלושת הסקטורים הללו צומחים בכול רבעון מאז 2008 יש לי הרושם שאתה מתבלבל בין הסקטור לבין המניות שמייצגות אותו
  • גם אני שואל :) (ל"ת)
    אבי 10/12/2015 17:16
  • 11.
    משה 10/12/2015 07:52
    הגב לתגובה זו
    הנהלת KMI התרשמו מההערות שלי וחתכו את הדיווידנד(בצחוק),אתה מזלזל בעליית הריבית הקרובה אולי בצדק,אבל בגדול העולם הפיננסי נמצא כעת במשבר גדול,אוקיי טכנולוגיה למה תעזור לרוסים לסעודיה לברזיל לסין שבמשבר.....הבנקאים המרכזיים איבדו כיוון אחד מוריד ריבית השני מעלה...להערכתי משהו לא טוב עומד לקרות וזה יהיה מאוד לא נעים,מכל מקום כיף לקרוא את המאמרים שלך.
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 13:28
    הגב לתגובה זו
    ואח"כ תקרא שוב את מה שאני כותב
  • 10.
    חי 10/12/2015 07:02
    הגב לתגובה זו
    שלמה בוקר טוב אכן אני יודע שמיצית את פרוטליקס אולם כאחד שמחפש מציאות בשוק אני מוצא כאן הזדמנות חד פעמית לקנות חברה בשווי מצחיק של 85-90 מיליון דולר וכ 80 מיליון דולר בקופה עם התחייבות לשנת 2018 . החברה הוכיחה שיכולה להגיע לאישור תרופה (גושה) ידוע בוודאות שהתרופות שיש לפברי היום אינם טובות והחולים מחפשים תרופה אחרת , אבל עדיין אין כזו. לאחר בירורים שעשיתי במידה והתרופה תצליח תהיה יותר טובה במקרה כשלון הכל ברור אבל לאור השווי היום במקרה הצלחה האם אין כאן פוטנציאל ל פי עשר מהשווי היום ? המון תודה וחג אורים שמח .
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 13:25
    הגב לתגובה זו
    בתחום הגושה איני בספק אם השוק, עבור פרוטאליקס, עדיין שם. בקשר ל"ידוע בוודאות שהתרופות שיש לפברי היום אינם טובות והחולים מחפשים תרופה אחרת , אבל עדיין אין כזו" זה לא אומר שלפרוטאליקס יש (ויש חברה שמתקדמת יותר). אין ספק שבמקרה של "הצלחות" הספור ישתנה אבל חברות כאלו יש כמה מאות בוול סטריט.
  • שי 10/12/2015 11:54
    הגב לתגובה זו
    ולא מה שהיה אם מה שטען חי נכון אז אולי מעניין לקחת מנה קטנה כי אם תהיה הצלחה בתרופה השווי יקפוץ דרמטית והתוצאות עד עכשיו של סיום שלב 2 מצויינות לעומת התרופות הקיימות בשוק
  • תומר 10/12/2015 10:43
    הגב לתגובה זו
    נדמה לי ששלמה ינאי היו"ר שלהם. אם כך, אתה יכול להיות רגוע. ראה עיסקת ספלון כדוגמא לכשרונותיו
  • חיים 10/12/2015 10:01
    הגב לתגובה זו
    אין בחברה הזו כלום. מתי תגיע תרופה לשוק ? עוד 5-10 שנים (אם היא בכלל תקבל אישור). כמה דילולים יהיו עד אז. מניה מתחת לדולר - בקרוב יקבלו התרעה שזורקים אותם מהנסדק. ראה מקרה ראדא שחשבו שמחיר דולר זו הזדמנות ועכשיו על חצי מכך.
  • רז 12/12/2015 08:22
    .
  • 9.
    טנט 10/12/2015 01:34
    הגב לתגובה זו
    בתור קורא אדוק שלך במשך שנים שזו לו התגובה הראשונה רציתי להודות לך מאד על הטורים - אני נהנה מהם מאד ולומד כל פעם משהוא חדש. אשמח מאד לדעת האם אתה חושב שההודעה האחרונה של פלוריסטם היא מכה קלה בכנף כמו שאומר המנכ"ל ושבעצם זה לא יעצור את הפיתוח (כי התוצאות ללדבריו כן טובות ביל"ד ריאתי והחברה הממנת עברה למיקוד אחר) או שבעצם צסתבר שבמבחן קליני חשוב החמרה לא כ"כ עמדה והסיכון גדול
  • איזה הודעה? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/12/2015 13:26
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    שלמה שלום. מה דעתך על חברות כגון: tlc , o , epr?תודה (ל"ת)
    einatcn 10/12/2015 00:21
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 13:21
    הגב לתגובה זו
    3 חברות שאין קשר ביניהן, מדוע שלא תחפש ותחקור קצת לבד
  • 7.
    מאיר 09/12/2015 21:58
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה. תודה על המאמרים המחכימים. אני מתעניין ב3-4 חברות משוק הרכב. טויוטה. פיאט. פורד. Gmכולן חברות טובות - אתה עוקב אחרי מישהי מהן ויש לך תובנות / אולי תכתוב מאמר בהזדמנות. תודה . מאיר
  • בהזדמנות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/12/2015 13:17
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    מולי 09/12/2015 21:55
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה. ראיתי כתבות שלך על fb. Appl. Ibm. Csco וחברות וכנולוגיה ישראליות. בטוח שהזכרת גם את טויטר ולא ראיתי.מה דעתך על טויטר- מדוע אינה מתקרבת לגדולות ?תודהתודה רבה
  • בקרוב (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/12/2015 13:17
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    אלי 09/12/2015 21:52
    הגב לתגובה זו
    תודה על המאמר. Cmi חברה טובה ירדה לאחרונה מתחת 90$ התחרות גדלה אבל אשמח לשמוע דעתך על החברה - האם הפוטנציאל לטווח הרחוק קיים. תודה רבה
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 13:17
    הגב לתגובה זו
    אחרי 96 שנים של צמיחה והתרחבות למה שייגמר לפתע הפוטנציאל? בגלל שהשוק העלה תחילה את המניה למחיר גבוה ולאחר מכן, בגלל "החלטת כותרות" שנכנסים למשבר כלכלי שוב והקשר של החברה לתחום הנפט מחד (ציוד) ולתחום המיכון מאידך (מזכירה את קטרפילר), הוחלט שהחברה גמורה?? בטח שיש פוטנציאל אבל המניה יכולה עדיין להמשיך ולרדת בגלל האווירה בעיקר.
  • 4.
    זיו 09/12/2015 20:51
    הגב לתגובה זו
    נעשתה בהחלט מעניינת אחרי ירידה מכובדת במחיר.
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 12:59
    הגב לתגובה זו
    Kinder Morgan Energy Partners (סימול: KMP), למרות שרשומה בבורסה בניו יורק היא החברה הפרטית הגדולה בארה"ב להובלת נפט, גז ודריבטיבים ים הללו, כמו דלק סילוני למשל. החברה הזו רשומה כ LMP ומחלקת מעל ל % 90 מהכנסותיה לשותפים/שותפויות שמחזיקים בה. משקיעים שרוצים להינות מחלוקה זו ללא הצורך בדיווח ישיר למס ההכנססה האמריקאי יכולים לרכוש אחת או כול 3 חברות קינדר שכולן מחזיקות באותן נכסים בדיוק, , Morgan management company (סימול: KMR ) שגם היא רשומה ואינה נסחרת עדיין את KMP או את KMI.שסחירה מאוד. החברה היחידה שכול כספי ההכנסות עוברים לתוכה היא KMI להוציא % 2 שהולכים ל חברת הניהול KMR. ההכנסות עוברות מ KMI ל KMP תחילה ואז מועברות % 98 מתוכן, בחזרה מתוכן, ל KMI ו % 2 ל KMR. זו הדרך היחידה שבה בעלי מניות KMI יכולים ליהנות מחלוקת הרווחים כדיווידנד. תחת תקנות המיסוי וחלוקת רווחים שמכסות שותפויות מוגבלות. בבורסה KMI לא רשומה כ MLP כיוון שבהנפקה הוברר לחברת הניהול שזה יפריע למסחר תקין, לצמיחה ולכיסוי אנליסטים אבל מבחינת המשקיעים KMI היא MLP לכול דבר.
  • 3.
    יוסי 09/12/2015 20:21
    הגב לתגובה זו
    אשמח אם תעשה סריקה על המיזוג הענק בין avago ל Broadcom או שלפחות תביע את דעתך על חברת הענק שתייוצר החל מפברואר
  • הבעתי דעתי, נא לחפש (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/12/2015 13:09
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    יש הסבר הגיוני למה שקורה לקולאקום וגופרו? בתודה מראש (ל"ת)
    ירון 09/12/2015 19:22
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 10/12/2015 13:06
    הגב לתגובה זו
    לכול אחת מהן יש ההסבר שלה. על כ"א מהן נתתי הסבר באחד הטורים האחרונים. QCOM בגדול יורדת בגלל צירוף סיבות. הראשונה, אכזבה בדוחות השניה חששות בסין השלישית 2 תביעות רציניות חששות מתחרות מתגברת ולבסוף המצב בשוק. GPRO לדעתי נופלת בעיקר בשל התחרות.
  • ארז 09/12/2015 22:21
    הגב לתגובה זו
    כאשר לשתי החברות הכנסות בסדר גודל דומה. גם לפיטביט יש תחרות מטורפת בתחום צמידי הכושר (כולל צמידים סינים של xiomi).
  • מה הקשר??? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/12/2015 13:09
  • 1.
    09/12/2015 17:25
    הגב לתגובה זו
    חבל שאתה לא ניתחת את הצד של מניות התעופה...נראה לי הרבה יותר מעניין מסקטור חברות הנפט.
  • למה יותר מעניין? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/12/2015 12:30
    הגב לתגובה זו
  • תשובה 10/12/2015 13:13
    של נפט זול לאורך שנים אז מניות התעופה הן כסף על הרצפה. החברות הללו יהיו רווחיות בכל הרבעונים ולא רק ברבעון 3 כמו בשנים קודמות. מכפילי הרווח שם מצחיקים.