אנליסטים מנתחים: איפה כדאי להיות במקרה של טרגדיה יוונית, וממה להיזהר?
הסאגה היוונית מגיעה השבוע לנקודת הכרעה - פשיטת רגל או קבלת סיוע. אמנם הדד-ליין הרשמי הוא ה-30 ביוני, אבל אם לא תושג התקדמות של ממש בפגישת החירום מחר בבריסל, המשמעות היא ברורה - יוון הולכת לפשיטת רגל. במקרה שכזה, השאלה היא מי הם הנכסים בנמצאים במעגל הראשון מבחינת פגיעות.
לפי שעה הצדדים בעיקר מתבצרים בעמדותיהם, למרות שבסוף השבוע האחרון נציגי יוון לשיחות ניסו לייצר קול פייסני באופן יחסי. ועדיין, הפערים עדיין גדולים מאוד ויו"ר קרן המטבע, קריסטין לגארד, כבר הכריזה שזמן הפציעות OUT, חדלות פרעון - IN, כלומר קרן המטבע לא תאריך את התקופה ליוון. הכרעה עכשיו.
מאיר סלייטר מירושלים ברוקראז': "הגופים שיושפעו באופן ישיר יותר הם למשל סקטור הבנקים. באופן טבעי מערכת הבנקאית העולמית היא החשופה ביותר למשבר היווני כאשר המערכת הבנקאית בארץ חשופה לבנקים באירופה וארה"ב בצורה כזו או אחרת, עקיפה ו/או ישירה. מעבר לכך, תלוי בהשפעה של יוון על כלל אירופה. מטבע האירו למעשה נחשב לסיכון הישיר ביותר. במקרה ואירו יופחת באופן משמעותי - החברות המייצאות לאירופה חשופות למקרה של הידבקות ליתר מדינות האיחוד. חברות נדל"ן למשל חשופות גם כן על רקע הפעילות שלהן באיחוד.
"כך למשל, החברות אידיאו, סאמיט וברק קפיטל, עלולות לסבול מהשחיקה של האירו על רקע השקעתן בנדל"ן באירופה. חברת שטראוס מחזיקה גם היא בפעילות באירופה, אמנם בעיקר בתחום הייצור, אך גם היא חשופה לפגיעה במטבע. כלכלית ירושלים, למשל, שלא נמצאת במצב מזהיר אך בהחלט מעל המים, חשופה גם היא לאירו יחד עם גזית גלוב על רקע פעילותן באירופה, אך אפשר לומר שרוב השוק כבר ניקה את עצמו מנכסים אלו".
אורי גרינפלד מפסגות: "הבעיה בסיפור היווני היא במידה וייון תצא מגוש האירו הסיכון לתרחיש דומינו - נראה ריצה לנכסי איכות באופן כללי. אם יוון יוצאת מגוש האירו גוברים החששות שנראה תהליך של דומינו באירופה - אם זה יקרה סביר להניח שהמקום הכי רגיש יספוג - אג"ח של יוון, בנקים, מדינות פרירפיה ומדינות הליבה. החוב של ממשלת יוון הוא לא חוב סחיר שכן 75% מהחוב מוחזק בידי קרנות הסיוע. משכך, אין שום דימיון למשבר של 2011 - זהו תרחיש אחר לגמרי. אם ב-2011 הפחד היה שמי שחשוף לאגח יווני יפול, כעת הסיפור שונה לגמרי. הפחד הוא לא רק פסיכולוגי אלא פיננסי. אם יוון אכן תצא מגוש האירו ייתכן שנראה מצב של משיכות כסף בפורטוגל וספרד, משכך הסיכון המערכתי גדל. באופן כללי אנחנו חושבים שגרמניה עדיין מהווה יעד להשקעה".
ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב, דווקא ממליץ לבעלי אורך נשימה להשקיע באג"ח יווני ממשלתי מהסיבה הפשוטה שמדינות, בניגוד לחברות, לא יכולות להעלם. "פרישה של יוון מגוש האירו תעשה טוב לשוק ההון, כיוון שתקטין את אי הוודאות. להערכתנו לא צפויים שינויים משמעותיים בכלכלה העולמית ואינדיקטור אחד לפה או לשם, לא ישנה את המגמה הכלכלית. סיום המשבר עם יוון ביציאתה של יוון מגוש האירו והכרזה על פשיטת רגל, תביא אולי ליום-יומיים של ירידות אך לאחר מכן שוק המניות ימשיך לעלות בהיעדר אלטרנטיבות והגברת הוודאות.
"בניגוד לחברות - מדינות לא יכולות להיעלם. ראינו זאת בחדלות פרעון של רוסיה בשנות התשעים כאשר מחזיקי האג"ח הממשלתי שספגו קריסה של 70% נהנו אחר כך מתשואה שנתית של 20% במונחים דולריים. בשורה התחתונה, כמובן שהבורסה ביוון תתרסק ואיתה הבנקים אך מדינות לא נוטות להעלם, אלא אם הן באפריקה".
- 4.עמית 26/06/2015 10:58הגב לתגובה זושבוע שעבר שהיו יומיים שחשבו שיוון תצא מהגוש הביטקוין זינק 20%. זה בדיוק התרחיש שהיה עם התמוטטות קפריסין שם הוא עלה מ60$ ל260$.
- 3.א 21/06/2015 17:55הגב לתגובה זובכל פעם המדינה הזאת מצאה לעצמה ספונסר אחר כדי לחלוב אותו, למען תנאים סוציאליים מרחיקי הלכת, משכורות 13 ו-14, חופשות ענקיות, פרישה מוקדמת מאוד לגמלאות וכו'. הפעם הספונסר הוא גוש היורו. טוב יעשה אם יוון תסולק מהגוש, כי גם לפרה הזו נגמר החלב. מה שכן, מי שחושב שירוויח מאג"ח המדינה הזאת, ... שיחשוב שוב.
- 2.יוון 21/06/2015 16:22הגב לתגובה זובמידה ויסגר הסכם כלשהוא עם היוונים , המניות שהוזכרו בכתבה ימריאו.... אז סבלנות , לדעתי לא יתנו ליוונים ליפול.
- 1.אנונימי 21/06/2015 13:36הגב לתגובה זותסגור ב 600 עןד השנה