פועלים ולאומי: גם השבוע לא צפויות סערות בשוק המט"ח
בטווח הקצר, מעריכים כלכלני בנק הפועלים, ייסחר השקל במגמה מעורבת, אך יישאר בטווח שערים צר יחסית. הם מסבירים, כי מחד, משקיעים מקומיים קונים דולר, בשל פער הריביות הצר (1% בלבד) ומאידך, משקיעים זרים קונים שקלים, לאור האופטימיות בתחום המדיני (נכתב טרם פיגוע הטרור בסטייג' ביום שישי).
ביחידת המחקר של הבנק מתייחסים להחלטת בנק ישראל השבוע, להותיר את הריבית השקלית ללא שינוי, ומפנים את תשומת הלב לכך, שזו לא השפיעה על המסחר וההיקפים נותרו בעיקר דלים, למעט בפקיעת האופציות שקל/דולר.
בטווח הארוך, סבורים בבנק, ייתכן פיחות בשקל, בעיקר בשל הצמצום הנוסף הצפוי בפער הריביות, בשל ההידוק המוניטרי המתמשך בארה"ב. בנוסף, השוואת המיסוי על השקעות בניירות ערך זרים צפויה לעודד השקעות של ישראלים בחו"ל, אך מנגד האווירה החיובית בישראל תמשיך למשוך השקעות זרות, כך שהפיחות צפוי להיות, לדעתם, מתון בלבד. לאור כל אלו, ממליצים בבנק הפועלים לשמור על רכיב המט"ח בתיק ההשקעות בשיעור של כ-10%.
ובבנק לאומי, לעומת זאת, חוזים, כי בטווח הקצר צפוי שער החליפין של השקל מול הדולר להיסחר ברמתו הנוכחית, על רקע המשך היציבות הבטחונית, ההתאוששות הכלכלית והזרימה של הון זר לארץ. השפעות חיצוניות ובהן המגמה השלילית מול הדולר בעולם והעלאת הריבית הצפוייה בארה"ב בחודש הבא, והצמצום הנוסף בפער הריביות בעקבותיה, עשויים להביא לתנודתיות מוגברת.
מההיבט הטכני. בבנק איגוד חוזים, כי טווח המסחר לשבוע הקרוב יהא 4.32-4.40 שקל לדולר, עם רמת תמיכה קרובה השוכנת ב-4.35 שקל לדולר ותמיכה הבאה, השוכנת ברמת 4.32 שקל לדולר וכשהתנגדות קרובה מצויה בגובה 4.40 שקל ואחריה ב-4.42 שקל לדולר.
כלכלני איגוד מונים את הגורמים התומכים בהתחזקות הדולר בטווח הארוך ואלו הם, למשנתם: אי יציבות מדינית ופוליטית, הידרדרות משמעותית לאלימות עם יציאתה לפועל של תוכנית ההתנתקות, ציפיות להמשך עליית ריבית על הדולר וצמצום פער הריביות בין השקל לדולר, צמצום הגירעון הממשלתי ובמאזן המסחרי האמריקאי והסלמה משמעותית במצב הביטחוני בארץ.
מצד שני, הם אומרים, הגורמים התומכים בהיחלשות הדולר הם: יציבות ממשלתית, התקדמות בתהליך ההתנתקות המדינית, עליית תחזית הצמיחה לשנת 2005 בתמ"ג ל-5% מצד שר האוצר, יישום מוצלח של התוכנית הכלכלית המשותפת למשרד האוצר ובנק ישראל לייצוב המשק והשגת צמיחה בשנה הבאה יחד עם עמידה ביעד הגירעון של 4% בשנה הבאה ולבסוף, המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל.
מהבנקים לבתי ההשקעות. בפורקסיה הולדינגס סבורים, כי שוק המט"ח ממשיך לשדר עסקים כרגיל. למשנתם, השוק מצוי בעמדת המתנה לצעדים אופרטיביים במישור המדיני, ומאידך להתבהרות במישור הכלכלי (אישור תקציב). להערכת כלכלני בית ההשקעות, מכלול הנתונים הכלכליים החיובים ופערי הריבית כבר מתומחרים בשוק המט"ח והמניות ורק "זעזועים" חיצונים וקיצוניים עשויים לערער יציבות זו. השבוע, צופים בפורקיסה, המשך מסחר בטווח של 4.35-4.40 שקל, כאשר פוטנציאל הפיחות בסביבת התמיכה 4.35 הולך וגדל, בראיתם, וזאת, הם מסבירים, נוכח אי יכולתו של המטבע האמריקאי לסגת אל מתחת לסביבה זו.
מההיבט הטכני, מוסיפים בפורקסיה, השוק במגמת Range Trade(טווח קבוע), ורק פריצת אחת מסביבות ההתנגדות-תמיכה צפויה להביא תחילת מגמה, ולקיחת פוזיציה. בפוקסיה הולדינגס מגישים, כי אף רמת סטיות התקן באופציות מאשררת יציבות בטווח הבינוני אל מתחת ל-4.45.
הצוות של בית ההשקעות גיפט סבור, כי היציבות המרשימה בשוק המט"ח המקומי שבירה למדי, לאור הריבית השקלית הנמוכה וארועים כגון כשלון העברת התקציב, הדרדרות המצב הבטחוני או התחזקות הדולר בעולם, עלולים לגרום לפיחות מזורז של השקל. בבית ההשקעות רואים לנגד עיניהם רמת תמיכה קרובה לדולר בגובה 4.35 שקל ורמת התנגדות ראשונה השוכנת בגובה 4.38 שקל.