מעלות: דירוג AA+ לפועלים לגיוס של כמיליארד שקל
בחברת מעלות מעניקים היום דירוג ראשוני של AA+ לסדרה של כתבי התחייבויות נדחים של הבנק הגדול במדינה - בנק הפועלים. האנליסטית מיכל גור מציינת כי ועדת הדירקטוריון של מעלות קבעה את הדירוג לכתבי ההתחייבויות הנדחים סדרה ח' שיונפקו לציבור ע"י פועלים הנפקות בסך של עד מיליארד שקל. במעלות דרשו מהבנק לעדכן אותם בטרם כל גיוס, על מנת שתוכל לאשר כי הדירוג עדיין בתוקף, וזאת מאחר והנפקת ההתחייבויות תתבצע לשיעורין.
במהלך שנת 2004, מציינת גור, נקטו הבנקים במספר צעדים על מנת להתמודד עם המציאות החדשה שהכתיב המיתון שפקד את המשק החל משנת 2001. הצעדים העיקריים כללו: הקצאה ותמחור איכותיים יותר של ההון (גם לצורך יישום המלצות בזל 2), הקשחת כללי החיתום, הקטנת החשיפה ללווים/קבוצות לווים גדולות, התייעלות תפעולית, בין היתר ע"י מיזוגי הבנקים למשכנתאות, ופיזור סיכוני האשראי, תוך הקטנת התלות בשוק המקומי, באמצעות הרחבת הפעילות הגלובלית ( בפרט בשני הבנקים הגדולים).
במהלך שנת 2004 חל העלייה ברווחיות מערכת הבנקאות אשר כמחציתה נבעה מירידה בהיקף ההפרשות לחובות מסופקים. עם זאת, בשנה זו עדיין ניכר גידול בהיקף החובות הבעייתיים במערכת. עוד מציינים במעלות, כי בשנה שעברה חלו במערכת הבנקאות מספר התפתחויות מרחיקות לכת היוצרות בפני הבנקים מספר אתגרים. מטרת הרגולטורים להגביר את התחרות הן במערכת הפיננסית כולה, מצד גורמים חיצוניים למערכת הבנקאית, וכן במערכת הבנקאית עצמה, בין הקבוצות הבנקאיות הפועלות בה, הובילה לגיבוש המלצות במסגרת מספר ועדות שהוקמו במהלך תקופה זו כאשר הרפורמות המהותיות ביותר נדונו במסגרת ועדת בכר.
ההמלצה של ועדת בכר בעלת ההשפעה המשמעותית ביותר על פעילות הבנקים שנתקבלה במסגרת ועדת בכר הנה, להערכת מעלות, הצורך במכירת מלוא אחזקותיהם בקופות גמל ובקרנות נאמנות. ריכוזיות הבנקים הגדולים (בנק הפועלים ובנק לאומי) ומערך ההפצה הגדול שלהם אפשרו להם "למנף" את פעילותם באמצעות אחזקותיהם בחברות לניהול קופות גמל וקרנות נאמנות.
לכן, תמורת מכירת נכסים אלו לא תשקף את מלוא השווי של נכסים אלו עבור הבנקים עצמם. מעבר לכך, מעלות מעריכה כי מכירת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מהווה צעד משמעותי בפיתוח שוק המימון החוץ בנקאי. מכירת הנכסים תוביל להגברת התחרות בתחום האשראי לחברות (האשראי הבנקאי לסקטור העסקי מהווה כיום כ-87% מהיקף האשראי העסקי הכולל במשק).
בעניין זה יש להוסיף כי שינוי תקנות ההשקעה של חברות הביטוח יובילו בהדרגה להתפתחות מימון חוץ בנקאי באמצעות חברות הביטוח להערכת מעלות, וזאת בעיקר לחברות גדולות. מכירת הקרנות והקופות תוביל גם להעצמת התחרות בתחום ההשקעה והחיסכון. מעלות מעריכה כי מכירת נכסים אלו צפויה ליצור לחץ על המרווחים הפיננסים בהם פועלים הבנקים.
באשר לביצועים הכספיים של הפועלים מציינת גור כי בתשעת החודשים הראשונים של 2004 חל בבנק גידול של כ-7% ביתרת החוב הבעייתי (ברוטו) בהשוואה לגידול של כ-6% במערכת וגידול של כ-14% בלאומי. כ-70% מהגידול נבע מסיווג חוב בעייתי של לקוח אחד מתחום התעשייה בהשגחה מיוחדת.
ביתרת החוב שאינו נושא הכנסה חל גידול של כ-15% בתקופה הנסקרת. גידול זה נבע בעיקר ממעבר של חובות שסווגו בפיגור זמני לסיווג אינו נושא הכנסה בשל בחינת מצב מחודשת של חובות אלו. ביתרת החוב בהשגחה מיוחדת חל גידול של כ-20%. עיקר גידול זה נבע ממספר גורמים: סיווג חובות חדשים גדולים.