PwC על אירופה: תחזיות הצמיחה נותרו שבריריות

בפירמת רואי החשבון חוזים לאיחוד האירופאי צמיחה צנועה של 1.75% ב-2005, שתתחזק רק ל-2% ב-2006. שיעור הריבית האחיד גבוה מדי לגרמניה, פורטוגל, והולנד
חזי שטרנליכט |

בין הכלכלות השונות באיחוד האירופי ממשיכים להתקיים פערים מהותיים בכל הנוגע לצמיחה הכלכלית ורמות האינפלציה, כך מעריכים כלכלני פירמת רואי החשבון פרייס וואטרהואוס-קופרס (PwC), המיוצגת בישראל ע"י קסלמן וקסלמן.

על-פי התחזית של רואי החשבון, שיעור הריבית האחיד שנקבע על ידי הבנק המרכזי האירופי (ECB), הוא גבוה מדי עבור כלכלות בעלות צמיחה איטית יותר - כגון גרמניה, פורטוגל והולנד, ונמוך מדי עבור כלכלות בעלות צמיחה מהירה יותר - כגון ספרד, אירלנד ויוון. הניתוח הכלכלי המוצג בתחזית, מצייר תמונת מצב מעורבת באשר למידת התהוותה של לכידות כלכלית ברחבי האיחוד האירופי, מאז שהוקם האיחוד המוניטרי האירופי (EMU) בשנת 1999.

בפועל, חלה הסתעפות קלה בצמיחה הכללית בתמ"ג מאז שנת 2001, אולם יש ראיות לכך שבחלק ממרכיבי התמ"ג, במיוחד היצוא נטו, דווקא חלה התלכדות באותה תקופה. עם זאת, שינויים מצטברים ברמות הצריכה והפניית כספים להשקעות מאז שנת 1999 עדיין מצביעים על קיומם של הבדלים רבים בין הכלכלות השונות באיחוד האירופי.

ישנם סימנים רבים יותר להתכנסות מחזורית בכלכלות הגדולות של האיחוד האירופי מאשר בכלכלות הקטנות יותר. עם זאת, גם כאן ישנם הבדלים משמעותיים בצמיחה המצטברת החל משנת 1999, של ספרד וצרפת מצד אחד לעומת גרמניה ואיטליה מצד שני.

כמו כן, לא נראה כי חלה התלכדות בשיעורי האינפלציה מאז שנת 1999, למרות שקודם זו, לקראת הקמתו של האיחוד המוניטרי האירופי, כן חלה התלכדות כזו. בנוסף, עקב התכנסותם הכמעט מלאה של שיעורי הריבית הנומינליים בטווח הקצר ובטווח הארוך בקרב חברות האיחוד המוניטרי האירופי, ניתן לומר כי שיעורי הריבית הריאליים המשיכו להיבדל זה מזה. משמעות הדבר היא, כי לשיעור הריבית האחיד שנקבע על ידי הבנק המרכזי האירופי עשויות להיות השפעות מעשיות שונות מהותית ממדינה למדינה.

בדומה לכך, מוצאים רואי החשבון כי הערכת "שיעור הריבית האופטימלי" בהתבסס על חוק טיילור, מצביעה על כך ששיעור ריבית אחיד אינו מתאים לרבות מכלכלות האיחוד האירופי. שיעור הריבית הקיים באיחוד - 2% - הוא חונק מדי עבור כלכלות איטיות עם שיעורי אינפלציה נמוכים כגון גרמניה והולנד, ורופף מדי עבור מדינות בעלות צמיחה מהירה, כגון ספרד, אירלנד ויוון.

לדברי הכלכלנית רוזמרי רדקליף, שייעצה ל-PwC בהיבטים שונים של התחזית, אומרת כי: "עיקר הגידול בלכידות הכלכלית, מבחינת סממנים נומינליים וריאליים כאחד, הגיע במעבר לקראת הכנסתו של מטבע יחיד, ולא היתה עדות ברורה להתרחשותה של לכידות נוספת במסגרת האיחוד המוניטרי האירופי. למעשה, ייתכן שהאילוצים הנובעים מיישום שיעור ריבית אחיד, הם אלה שיצרו הבדלים מחזוריים מסוימים ברחבי האיחוד האירופי, לעומת התוצאות שהיו מתקבלות אילו יושמה מדיניות של שיעורי ריבית נפרדים לכל מדינה".

עם זאת, חשוב להדגיש כי גם אם נראה שבטווח הקצר היה מחיר מסוים להצטרפות לאיחוד המוניטרי האירופי, הרי שההשפעות האפשריות שלה לטווח הארוך, על עידוד המסחר וההשקעות בין המדינות באיחוד האירופי, עדיין לא באו לידי ביטוי. אם וכאשר זה יקרה, נוכל לראות התלכדות כלכלית רחבה יותר, וכן הטבות כלכליות נטו למדינות החברות, שהשימוש במטבע אחיד אמור לתת."

תחזיות הצמיחה באיחוד האירופי נותרו שבריריות התרחיש העיקרי של PwC עבור האיחוד האירופי מתאר צמיחה צנועה של כ-1.75% בשנת 2005, שתתחזק רק במעט בשנת 2006 לכ-2%. תחזיות אלה משקפות צירוף של השפעה שלילית על היצוא מהאיחוד האירופי, כתוצאה מהצמיחה הכלכלית האיטית בעולם והתחזקות האירו, ושבריריות מתמשכת של הביקוש המקומי בכלכלות המובילות באיחוד האירופי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה