מניית טבע: הכדור חוזר למגרש של וול סטריט
שוב פעם חוזרת חברת טבע לבצע גיחה לכותרות החדשות העסקיות. הפעם נשלף מחקר המצביע על חשש בין הקופקסון לעלייה בשכיחות של סרטן השד. אבל מהנתונים שהחלו להצטבר עלה תזמון מוזר בין החשיפה של המחקר הזה שטרם פורסם באופן רשמי בעיתון המדעי שאליו נשלח (בחודש אוגוסט) לבין סוף השבוע הארוך במיוחד של וול סטריט שכלל יום חופש ביום שני (יום מרטין לותר קינג).
מחירה של מניית טבע נקבע בדרך כלל בוול סטריט. המניה נסחרת שם במחזורים הגדולים ביותר ובתל אביב היא סוגרת בדרך כלל את פער הארביטראז' במהלך היום (ולא להפך). אבל סוף השבוע האחרון יצר מצב מעט חריג מהבחינה הטכנית של דרך המסחר. ביום ראשון נסחרה טבע לאחר סיום המסחר בוול סטריט, ואז עברה עוד יומיים של מסחר מבלי "חוות הדעת" של סוחרי בורסת הנאסד"ק.
החשיבות של תרופת הקופקסון גדולה מאוד בעבור טבע. דבר ראשון מדובר בהכנסות של כ-242 מיליון דולר, רק ברבעון השלישי של 2004. דבר שני, מדובר בתרופה האתית היחידה של חברה העוסקת בתעשיית התרופות הגנרית. זהו פיתוח ומקור לגאווה, ועל אף התחרות המתגברת בתחום המלחמה בטרשת הנפוצה, זהו מקור חשוב להכנסות לחברה.
המחקר שפורסם ושהידיעה אודותיו נפוצה אתמול כמו אש בשדה קוצים, הוביל לסנטימנט השלילי במיוחד שנרשם אתמול במניות טבע בבורסה בתל אביב. המנייה נפלה ב-3% במחזור של 87 מיליון שקל. אך היום זה כבר היה סיפור אחר לגמרי, המניה חתמה בעליה של 0.58% במחזור עתק של 249.7 מיליון שקל. זה היה מסחר תנודתי שרובו היה בטריטוריה אדומה, אבל המחזורים סיפרו את הסיפור האמיתי. טבע פתחה בירידה של 3.4% בוול סטריט (לשם שינוי היא מתקנת פער ארביטראז' מעבר לים) וכעת היא יורדת ב-2.67%, במחזור שכבר עובר את ה-73 מיליון דולר.
המחקר המדובר, מצביע על כך כי קיים סיכוי, כי הקופקסון המטפל במחלת הטרשת הנפוצה, עשוי להגדיל את הסיכוי לסרטן השד בקרב נשים. עם זאת, המחקר, ככל הנראה, איננו מובהק סטטיסטית והוא גם איננו סופי. הוא הוגש למגזין ברסט קנסר ריסרץ' אנד טריטמנט בחתימתה של החוקרת פרופסור ענת אחירון, שבתפקידה היא מנהלת המרכז לטרשת נפוצה בבית החולים תל השומר.
בטבע ציינו, לפי האתר דה מרקר, כי מאז תחילת הטיפול בקופקסון, טופלו בו 60 אלף נשים. שכיחות מחלת הסרטן בקרב המטופלות בקופקסון לדברי החברה היה נמוך ב-83% מהממוצע באוכלוסיה. עוד עולה מטיעוני החברה כי בסיס המידע של אחירון היה 15 חולות שלקו בסרטן, מתוך 892 חולות שנבדקו, וכי 11 מן החולות בסרטן פיתחו את המחלה עוד לפני שהחלו את הטיפול בתרופות. המחקר של אחירון מבוסס על 1,338 חולים שמתוכם 892 הן נשים והוא בוצע בארץ.
את ההשלכות של המחקר הזה, אם וכאשר יתפרסם באופן רשמי, ניתן יהיה לבחון לפי תגובת רשות התרופות והמזון בארה"ב (ה-FDA). זאת הרשות החמורה והמחמירה שביכולתה לשמש כפוסק לחיים ולמוות לתרופות. בשנה שחלפה ארעו פרשיות חמורות בהרבה מסערת הכותרות האחרונה בעניינה של טבע, ואחת מהן היא פרשת תרופת הוויוקס, של חברת מרק, שהורדה מהמדפים את התרופה המפורסמת שלה, טרם פסיקת הרשויות הרגולטוריות, עם התגברות החשש לסיבוכים אפשריים מהתרופה.
בכל מקרה, אפשר לחזור ולבדוק את אחד מהנתונים הגלויים לכל מתעניין לגבי מניות גדולות בוול סטריט. יחס אופציות הרכש (Call) לאופציות המכר (Put). כזכור, על טבע כתובות אופציות בבורסת הנאסד"ק האמריקאית, וביאהו! פיננס אפשר לקבל מידע על ההיקפים שלהן (אם כי הם כמובן לא כוללים פוזיציות שנכתבות על ידי גופים פרטיים, קרנות גידור וכו'). היחס נראה חיובי לטובת הרכש בינואר (1.57 אופציות Call על כל Put), בפברואר משתפר היחס ל-2.07 לטובת הרכש. כך שנראה כי לא נצפת פוזיצית חסר פסימית על המנייה.
בכל מקרה, בין אם מדובר בהצטיידות של גופי השקעות במניות החברה לקראת הדוחות של הרבעון הרביעי שצפויים לתחילת פברואר, ובין אם מדובר במחקר קשה ומשמעותי, ככל שזה נוגע לקביעת המחיר של מניית טבע - הכדור חוזר עתה למגרש של וול סטריט.
מאת: חזי שטרנליכט
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך כלשהו. העושה פעולה שכזאת מבצע אותה לפי שיקול דעתו הבלעדי והמלא והאחריות המלאה מוטלת עליו.