עובדים שלא ימסרו הצהרות נכונות צפויים לענישה

מאת: ג'ק בלנגה, עו"ד (רואה חשבון ומוסמך למינהל עסקים)

המאמר עוסק בסנקציות הפליליות שינקטו כנגד עובדים שלא ימסרו הצהרות נכונות לצרכי מס הכנסה.
עו"ד לילך דניאל |

במהלך חודש ינואר בתחילת כל שנה, מעבידים נדרשים לקבל מעובדיהם עדכון פרטים על מצבם המשפחתי, אזור מגורים ועל הכנסות מעבודות נוספות; מסירת פרטים מלאים ומדוייקים נועדה לאפשר למעביד לנכות את המס מהמשכורת בהתאם לשיעורי המס, הזיכויים והניכויים להם זכאי העובד; פרטים אלה נמסרים בטופס 101.

גם אם חל שינוי באחד הפרטים המפורטים בכרטיס העובד (טופס 101), חייב העובד להודיע על כך למעבידו תוך שבוע ימים מתאריך השינוי.

במקרים רבים עובדים פונים למס הכנסה, וממלאים הצהרות וטפסים, על מנת להקטין את שיעור המס אשר המעביד נדרש לנכות מהשכר.

מילוי הטופס בצורה לא נכונה יכולה ל"חסוך" לעובד מס שיסתכם בעשרות אלפי שקלים בשנה; למשל מתן הצהרה על מגורים באזור פיתוח; מובן כי מוטלת אחריות על המעביד לבדיקה בסיסית של נכונות הפרטים הנמסרים ע"י העובד.

לעומת זאת, מעביד המשלם משכורת כאשר העובד לא מילא כלל טופס 101 או שלא מילא את הסעיף העוסק בפרטים על הכנסות אחרות, חייב לנכות ממנה בעת התשלום מס בשיעור המרבי של 49%.

כעיקרון לפי הוראות החוק מס הכנסה יכול לדרוש את הפרשי המס שלא נוכו הן מהמעביד והן מהעובד.

מאחר ורשויות המס גילו מספר רב של זיופי אישורים המקטינים את חובת ניכוי המס במקור החליטו לתקן את החוק ולקבוע עבירה פלילית כאשר נמסרים פרטים לא נכונים.

החוק קובע כי עובד אשר במזיד, בכוונה להתחמק ממס הציג מסמך כוזב למשלם המשכורת לצורך מניעת ניכוי מס במקור או הפחתתו, דינו מאסר שבע שנים או קנס בסך 202,000 ש"ח ופי שניים מסכום ההכנסה שהעלים, או התכוון להעלים או שעזר להעלים, או שני הענשים כאחד.

בנוסף קיימות עבירות נוספות אשר עונשן זהה שחלות על אדם אשר השיב תשובה כוזבת, בעל פה או בכתב, על שאלה שנשאלה, או על דרישת ידיעות שנערכה אליו על פי הפקודה; וכן על אדם אשר השתמש בכל מרמה, ערמה או תחבולה, או הרשה  להשתמש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה