הסכם קיבוצי כללי בענף הסיעוד

ביום 27.12.2004 נחתם הסכם קיבוצי כללי בין האיגוד הארצי של עובדי הסיעוד - הסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן - ההסתדרות), לבין איגוד נותני שירותי סיעוד ועמותת חברות הסיעוד בישראל.
עו"ד לילך דניאל |

תוקפו של ההסכם מותנה בכך שהצדדים לו יפנו בכתב לשר התמ"ת ויבקשו להוציא צו הרחבה על הוראותיו (להלן – צו ההרחבה) ושיוצא בפועל צו הרחבה כאמור. תוקפו של ההסכם הוא לשנתיים ממועד הוצאת צו ההרחבה לגביו, וכל עוד לא הודיע אף אחד מהצדדים על רצונו בביטול ההסכם יתחדש ההסכם מאליו לשנה נוספת וחוזר חלילה. להלן עיקרי ההסכם.

תחולת ההסכם

ההסכם חל על כל העובדים בענף הסיעוד המועסקים באמצעות ארגוני המעסיקים בענף. ההסכם יחול רק על עובדים אשר עבודתם מבוצעת במתן שירותי סיעוד לזכאים מכוח חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995, בבית המטופל. עובדים זרים ההסכם חל גם על עובדים זרים (בנוסף לכל הזכויות המוקנות להם לפי חוק עובדים זרים ותקנותיו). העובדים הזרים יקבלו את מלוא הזכויות המגיעות לעובדים עפ"י הסכם זה, באופן שהמעסיק יוכל לשלמן במסגרת השכר החודשי (כל רכיב באופן מפורש ובנפרד בתלוש השכר, כולל דמי הבראה, תמורת חופשה, 6% דמי גמולים, הוצאות נסיעה ודמי חגים). העובדים הזרים יהיו זכאים לתשלום 72% מפיצויי הפיטורים המגיעים להם, בכל מקרה של סיום עבודתם, לאחר תקופת עבודה של 11 חודשים (ול-100% פיצויי פיטורים בהתאם להוראות חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963).

עיקרי ההסכם

שעות העבודה שעות העבודה השבועיות הן 43 שעות ושכר העבודה יחושב על בסיס 186 שעות עבודה לחודש, או כל היקף אחר כפי שיקבע בצו ההרחבה. התשלום בגין שעות נוספות ועבודת שבת וחג יהיה עפ"י הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951.

תשלום דמי חגים בהתאם לצו ההרחבה להסכם המסגרת במגזר העסקי (שבין היתר, קיצר את שבוע העבודה ל- 43 שעות), שהוחל על כל ענפי המשק החל מיום 1.7.2000.

שכר עבודה שכר לשעת עבודה לא יפחת משכר המינימום על פי חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987. בנוסף לכך, העובד יהיה זכאי לתוספת לשכרו כמפורט להלן וללא קשר לעדכון תוספת יוקר או תוספות שכר שינתנו בהסכמים קיבוציים כלליים לכלל העובדים: 1. אחרי שנה או סיום קורס – המוקדם – תוספת 1%. 2. מיד בתום שנתיים – 1% נוסף (מצטבר 2%). 3. מיד בתום 3 שנים – 1% נוסף (מצטבר 3%). 4. מיד בתום 4 שנים – 1% נוסף (מצטבר 4% מתחילת העבודה).

דמי הבראה דמי ההבראה ישולמו בהתאם לצו ההרחבה בדבר תשלום דמי הבראה.

בגדי עבודה כל עובד יהיה זכאי לבגדי עבודה בהתאם לצורכי עבודתו לפי שיקול דעת המעסיק.

שי לחגים המעסיק יעניק לכל עובד שי לחג פעמיים בשנה, בערב פסח ובראש השנה. חופשה שנתית כל עובד זכאי לחופשה שנתית בתשלום, כהגדרתה בחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951 עפ"י ויתקו בעבודה אצל המעסיק ובאופן יחסי לחלקיות משרתו כדלקמן (המספרים בטבלה נוקבים במספר ימי עבודה):

חמישה ימי עבודה שישה ימי עבודה ותק בשנים 10 12 2-1 11 13 4-3 13 15 5 18 20 6 19 21 7 19 21 8 23 26 9 ואילך

השתלמויות והכשרה המעסיק יכשיר עובדים להענקת שירותי סיעוד וידאג להשתלמויות מקצועיות מעת לעת, בהתאם לצרכיו ושיקוליו המקצועיים ועל פי הנחיות המוסד לביטוח לאומי. הכשרות והשתלמויות כאמור יהיו על חשבון המעסיק (ניתן לחייב את העובדים בתקופת העסקה סבירה לאחר הקורס).

ימי אבל עובד שעבד במקום העבודה לפחות 3 חודשים והמקיים חובת אבלות (במות הורים, ילדים, בן זוג, אחים ואחיות) מטעמי דת או נוהג ("שבעה"), ואינו עובד באותם ימים, יהיה זכאי לתשלום שכרו עבור ימי העבודה שנעדר בהם ולא יותר משבעה ימים (קלנדריים).

ימי מחלה עובד יהיה זכאי לימי מחלה בתשלום בהתאם לפירוט הבא: בגין שתי שנות העבודה הראשונות - 18 ימי מחלה, לכל שנה. החל מהשנה השלישית ובשנה הרביעית - 20 ימי מחלה, לכל שנה. החל מהשנה החמישית - 22 ימי מחלה, לכל שנה. זכאות העובד לימי מחלה הנה גם בגין חלק משנת העבודה באופן יחסי אך לא ניתן לצבור יותר מ- 100 ימי מחלה. ימי מחלה צבורים אינם ניתנים לפדיון.

קרן רווחה כל מעסיק יקים במשותף עם ההסתדרות קרן רווחה (להלן: קרן הרווחה). תפקידיה של קרן הרווחה יהיו הפעלת תוכניות רווחה מיוחדות, הצעה לרכוש שירותי תרבות, חברה וצריכה, תמיכה בעובדים שחלו במחלות ממושכות, תמיכה בעובדות הנעדרות עקב טיפולים רפואיים הקשורים לפוריות והריון, תמיכה בעובדים ומשפחותיהם שנקלעו למצוקה ופעילויות נוספות כפי שיקבעו ע"י הנהלת הקרן. כל מעסיק ישלם לקרן הרווחה, מדי חודש בחודשו 0.1% משכר העובדים על חשבונו וכן ינכה 0.1% משכר עובדים, על חשבון העובדים. קרן הרווחה תעביר לכל מעסיק עד 10% מהפרשות החברה לשם מימון עובדי הרווחה בהתאם לגודל החברה.

הסדר פנסיוני כל העובדים יבוטחו בקרן פנסיה מקיפה ומצטברת שקיבלה את אישור משרד האוצר, אגף שוק ההון וזאת לאחר תקופת המתנה של 11 חודשי עבודה רצופים. אין בהעברת עובד ממעסיק אחד למעסיק אחר במהלך תקופת עבודתו אצל המטופל, לרבות בחודשי עבודתו הראשונים כדי לשלול ו/או להפסיק את זכאותו לביטוח בקרן פנסיה. כך, שעובד כאמור זכאי להמשך הפרשות בכל מקרה ולא תחול לגביו תקופת המתנה של 11 חודשים.

עובד בגיל 55 ומעלה אשר במועד הקובע אינו מבוטח בקרן פנסיה או בקרן ביטוח, יוכל לבחור, עפ"י שיקול דעתו, להעביר את הכספים לקופה אישית לפיצויים ולקופת גמל במקום לקרן פנסיה וזאת עד הגיעו לגיל פרישה.

עובד שמשתכר פחות מ-1/3 משכר המינימום במהלך תקופת ההמתנה של 11 החודשים, יהא רשאי לבקש בתום תקופת ההמתנה להצטרף לקופת גמל וקופה אישית לפיצויים במקום לקרן פנסיה. אם יתחרט עובד כאמור ,יוכל כל חודש אוקטובר בכל שנה, לבקש להצטרף לקרן פנסיה.

עובד חדש שיתקבל לעבודה אצל המעסיק, אשר בתחילת עבודתו מבוטח בקרן פנסיה מקיפה, יבוטח על יד המעסיק באותה קרן מקיפה עם כניסתו לעבודה, לשם שמירת הרצף הפנסיוני, אלא אם הודיע למעסיק, בכתב, על רצונו להיות מבוטח בקרן שבה מבוטחים שאר העובדים.

שיעור ההפרשות יהיו כדלקמן: לקרן פנסיה – 5.5% לתגמולים ע"ח העובד, 6% לתגמולים ע"ח המעביד ו-6% פיצויי פיטורים על חשבון המעביד. לקופת גמל וקופה אישית לפיצויים - 5% לתגמולים ע"ח העובד, 6% לתגמולים ע"ח המעביד ו-8.33% פיצויי פיטורים על חשבון המעביד.

פיצויי פיטורים תשלומי המעסיק להסדר הפנסיוני יבואו במקום חובת תשלום פיצויי הפיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963. לאחר תקופת המתנה של 11 חודשים, יפריש המעביד 6% מפיצויי הפיטורים לקרן פנסיה ולמעביד לא תהא היכולת למשוך את הכספים שהופרשו לפיצויי פיטורים, גם אם העובד התפטר. עובד שבוטח בקרן פנסיה וסיים את עבודתו בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורים בהתאם לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, יהא זכאי להשלמת פיצויי פיטורים בשיעור של 2.33% משכרו הפנסיוני. עובדים זרים זכאים גם הם, כאמור, לתשלום 72% מפיצויי הפיטורים בכל מקרה של סיום יחסי עבודה.

נציגות עובדים והליך יישוב חילוקי דעות יוקם מנגנון יישוב חילוקי דעות במסגרת ועדה פריטטית וועדת מעקב. לועדה הפריטטית תהיה סמכות בלעדית להכריע בחילוקי דעות שיתגלעו בין הצדדים להסכם בכל הנוגע למימוש זכויות העובדים, מקיומם של יחסי עובד מעביד או הפסקתם ועוד, גם לאחר סיום יחסי העבודה.

אי הרעת תנאים ההסכם אינו גורע בתנאי העבודה של העובדים המועסקים לפני חתימת ההסכם, בין אם מדובר בשכר עבודה, בתנאי עבודה או בתנאים סוציאליים.

ניכוי דמי חבר ודמי טיפול ארגוני מקצועי המעסיק ינכה משכר העובדים חברי ההסתדרות מדי חודש דמי חבר בשיעור 0.9%.

המעסיק ינכה משכר העובדים שאינם חברי ההסתדרות ואינם חברים בארגון עובדים אחרים, לרבות מעובדים זרים, דמי טיפול אירגוני מקצועי בשיעור 0.7%. הניכויים כאמור לעיל יעשו מרכיבי השכר אשר מהם משולמים דמי ביטוח לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה