מס עיזבון אמריקאי על נכסי תושב ישראל המצויים בארצות הברית
על נכסים אשר מיקומם בארצות הברית ואשר מותיר אחריו תושב ישראל לאחר פטירתו יחול מס עיזבון אמריקאי. לעניין תושב ארצות הברית מס העיזבון חל על הנכסים הכלל-עולמיים שלו.
שאלה: ------------
השאלות: 1. האם מוטל מס עיזבון בארצות הברית על נכסים שהיו בבעלות תושב ישראל עם פטירתו? 2. אם התשובה לשאלה 1 לעיל חיובית, האם העברת הנכסים לבעלות חברה משפחתית ישראלית תמנע נטל מס זה? תשובה: ------------ לשאלה 1 התשובה לשאלה זו חיובית - על נכסים אשר מיקומם בארצות הברית ואשר מותיר אחריו תושב ישראל לאחר פטירתו יחול מס עיזבון אמריקאי. ארצות הברית מטילה מס עיזבון פדרלי על נכסים שהותיר אחריו אדם בעת פטירתו. לעניין תושב ארצות הברית (אזרח אמריקאי ו/או שבבעלותו גרין קארד, וכן מי שגר בארצות הברית) - מס העיזבון חל על הנכסים הכלל-עולמיים שלו. לעניין תושב ישראל (או כל תושב זר אחר) - מס העיזבון חל על נכסים שמיקומם בארצות הברית, כגון נדל"ן ונכסים מוחשיים אחרים הנמצאים בארצות הברית, מניות ו/או אופציות אשר הונפקו על ידי חברה אמריקאית, אגרות חוב אמריקאיות ועוד. קוד המס האמריקאי קובע את מיקומו של כל סוג נכס לעניין מס עיזבון. בסיס המס לעניין זה הוא שווי הנכסים האמורים נכון ליום פטירתו של בעל הנכסים. שיעור מס העיזבון נכון להיום הוא 35% משווי נכסי העיזבון. נוסף על מס העיזבון הפדרלי, בחלק מהמדינות בארצות הברית חל מס עיזבון מדינתי. בעוד אזרחים אמריקאיים נהנים (נכון לשנת המס 2012) מפטור ממס על נכסי עיזבון בשווי של עד חמישה מיליון דולר, לתושבים זרים הפטור ממס עיזבון פדרלי מוגבל לשווי נכסים בסך של 60,000 דולר בלבד. בעשור האחרון השתנה הדין האמריקאי לעניין מס עיזבון. בחודשים הקרובים - לקראת סוף שנת 2012 ועם תום תחולת חוק מעבר שחל בשנתיים האחרונות, צפוי הדין האמריקאי להתעדכן מהותית בחקיקה בנושא זה. לשאלה 2 העברת הנכסים לבעלות חברה משפחתית לא תמנע בהכרח את נטל המס האמור. יש הממליצים על אופציה זו ויש הגורסים אחרת, מכיוון שלדעתם העברת הנכסים לבעלות חברה משפחתית עלולה להתפרש על ידי ה-IRS (רשות המסים בארצות הברית) כתכנון מס אגרסיבי, ויש אף תקנות ופסיקה התומכים בגישה זו. חוקי המס הפדרליים יכולים להוביל למסקנה כי יש להתייחס לחברה המשפחתית כאל חברה שקופה, אך עם זאת קיימת פסיקה שמאפשרת לכאורה לראות בחברה משפחתית כישות משפטית נפרדת לעניין מס מתנות ו/או מס עיזבון. יצוין כי קיימות השלכות מס נוספות לשימוש בחברה משפחתית מעבר להשלכות לעניין מס עיזבון. יש הממליצים גם על פתרון יחסית זול ל"בעיה" זו - רכישת פוליסת ביטוח חיים בגובה שווי מוערך של חשיפת המס.
* המידע הנ"ל לא נכתב ולא ניתן לעשות בו שימוש כלשהו כדי להימנע מקנסות המוטלים על פי קוד המס האמריקאי
המשיבים - קובי צרפתי - מומחה במיסוי ישראלי ובינלאומי שותף, מנהל שלוחת חיפה במשרד אלתר ושות'
עופר ברגב CPA - מומחה במיסוי אמריקאי ובינלאומי מייסד ומנהל ברגב מיסוי בינלאומי בע"מ
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

- 1.XXX 25/07/2012 12:21הגב לתגובה זומה הדין לגביי חשבון אמריקאי אך מחזיק בנכסים OFFSHORE - מה יחול על אזרח ישראלי בעל חשבון כזה?