דעה: למה ידע צריך להיות חופשי אבל מידע הוא המצרך החשוב מכל

חברים, רומאים, פיראטים - האזינו לי. אני בא להגן על חופש הידע אבל גם לצעוק עליכם קצת. פיראטים, אתם מבלבלים בין "ידע" ו"מידע" וחושבים שהכל מגיע לכם בחינם
הראל עילם, אתר 140 |

חברים, רומאים, פיראטים - האזינו לי. אני בא להגן על חופש הידע אבל גם לצעוק עליכם קצת. הטור מגיע בעקבות הודעת קבוצת אנונימוס לחברות זכויות היוצרים. פיראטים, אתם מבלבלים בין "ידע" ו"מידע" וחושבים שהכל מגיע לכם בחינם. התעלקתם על האידאולוגיה של מייסדי האינטרנט יותר מדי זמן. לטובים מביניכם, שבאמת זוכרים את רשת האינטרנט הישנה והטובה, אגיד שאתם לא מבינים להיכן אתם לוקחים אותנו.

האינטרנט קמה על יסודות נאצלים של נייטרליות ברשת וחופש המידע - עולם של דיאלוג חופשי של רעיונות ותרבויות. אבל העקרונות האלו מעולם לא היו בנויים לתמוך באינטרנט המודרני. במקור, האינטרנט הייתה בידיהם של קבוצה קטנה של אנשים שהיו ברובם משכילים ואקדמאיים מהממוצע. גם לא הייתה אז תשתית ורוחב הפס הקיימים היום.

מייסדי האינטרנט מעולם לא דמיינו עולם שבו כל האנשים לא הולכים לקולנוע או צופים בטלוויזיה אלא במקום זאת מקבלים הכל בחינם. לא על זה קמו האבות המייסדים של הקוד הפתוח ותרבות ההאקרים. הם הלכו כנגד חברות שרצו לשלוט בגישה לידע, במערכות ההפעלה, בתשתית הטלפוניה - חברות התקשורת והמחשבים. לא לזה הם התכוונו שמידע צריך שמידע צריך להיות חופשי - הם התכוונו שידע צריך להיות חופשי.

האינטרנט, היום, הוא כלי מסחרי. אתם זועקים כנגד חברות המדיה בעוד שאתם לוקחים חלק פעיל "במשחק הקפיטליסטי" וצורכים את המדיה שלהם. אתם חוזרים על עקרונות אוטופיים של שיתוף מידע אבל מעולם לא הייתם חלק פעיל ביצירה. לקחתם וסילפתם את העקרונות של חופש המידע וניכסתם פנימה כל את היצירה האנושית - גם זו של אנשים עצמאיים שהיא מעולם לא הייתה שלכם.

אתם מתגאים בכל דבר שאתם עושים - תראו, אמרתי תודה למי שהעלה את הטורנט לפיראט ביי. תראו, קניתי משחק בגלל שיכולתי להוריד אותו ולנסות אותו קודם. תראו, הצלחנו לגייס 20 אלף דולר להפקת סדרת טלוויזיה אינטרנטית. זה העתיד! תפסיקו להכריח אותנו לקנות! תפסיקו לדחוף לנו הגנות וחסימות שרק מענישות את הצרכנים! תתעדכנו!

אחרים יצאו כנגד זכויות יוצרים בכלל, בצעקות כגון: קנין רוחני הוא אבסורד! קניין נועד להגן על סחורה, וסחורה מוגבלת בכמות! למי אני מזיק שאני מוריד קובץ? לא לקחתי מהם שום דבר! לא עליתי להם שום דבר! למה הם אומרים שאני גנב?

אז דבר ראשון, כן, אתם גנבים. בואו נודה בזה - אנחנו כבר לא ב-1980. ניתן להוריד שירים באייטונס, לשמוע שירים בלי הגבלה דרך ספוטיפיי, לרכוש מנוי לצפיה בלתי מוגבלת בהולו או נטפליקס ולתמוך באומנים עצמאיים בעשרות דרכים שונות, כגון TheSixtyOne. נכון, לא הכל זמין בארץ ולא כל חברות המוזיקה עובדות עם כל השירותים השונים, אבל אנחנו בדרך הנכונה. חברות המדיה כבר שיפרו את המודל הכלכלי שלהם - אבל אתם עדיין גונבים.

שלא תבינו אותי לא נכון - זה מבורך לראות אומנים מאמצים את המדיה החדשה, משחררים את השירים שלהם דרך רשתות חברתיות ומתנסים בערוצי הכנסות אלטרנטיביים - הופעות חיות, תרומות, מיקרו-תשלומים וחסויות. נפלא. אני גם חושב שזה העתיד ואנחנו נמשיך לראות יותר ויותר אומנים המקדמים זאת. אבל מי אמר שכל האומנים צריכים להסכים איתכם? אם אומן רוצה למכור את היצירה שלו, מי אתם שתהנו מפירות עבודתו ללא אישורו? מי אומר שאתם יכולים להפיל אתרי אומנים שיוצאים כנגד שיתוף קבצים? העתיד אמור להיות יותר מודלים כלכליים, לא רק המודלים הכלכליים שמתאימים לכם.

ומה בדיוק האלטרנטיבה? אתם חושבים שמודל פרסומות או תרומות יכול לפרנס את כל תעשיית המדיה הקיימת? אתם חושבים שהכל זה רק חברות ענק שגונבות מהאמנים? נראה אתכם מתחילים לצפות רק בסדרות טלוויזיה שהופקו באלף דולר לפרק ולראות רק סרטים עצמאיים עם תקציב של קבוצת סטודנטים. בסוף תוכלו להוריד ולצפות בכל מה שתרצו - רק שלא יהיה יותר מה לראות.

ובכן, הבה אגיד לכם - חלק מחברות המוזיקה אומנם תקועות ב-1980 אבל אתם תקועים ב-2000. אתם שוכחים את ההבדל החשוב בין ידע למידע, בין Knoweldge ל-Information. במקום לטעון שחוקי זכויות היוצרים לא מותאמים לתקופה המודרנית, תבינו שהחוקים הלא כתובים של מייסדי האינטרנט הם אלו שלא מותאמים לתקופה המודרנית.

אנחנו כן צריכים לבנות תרבות שבו לכולם יש פס רחב, עם נייטרליות ברשת, עם חופש דיבור ועם גישה בלתי מוגבלת למצבור הידע האנושי. אנחנו צריכים להמשיך ולהלחם בכל חברה שמנסה לחדור לנו לפרטיות, להשתלט על כל הידע האנושי ולשלוט בערוצי התקשורת. אנחנו חייבים להתעקש על נייטרליות ברשת.

אבל כל אלו אמורים להיות הערוצים שיתמכו בהקמת חברה וכלכלה אמיתית, לא כמכשול. אנחנו צריכים להקים חברה המקדשת את המידע האנושי - את היצירה, את האומנות, הרעיונות והפיתוחים. בעולם האוטופי העתידי, של רובוטיקה, מחשוב ואינטרנט, עולם ללא נייר של מפעלים הפועלים ללא מגע אדם ואנרגיה מתחדשת, אין יותר מגבלת יצור. כל מה שנקנה, נמכור ונייצר יהיה מידע - כי בכנות, לכל דבר אחר יש תחליף טכנולוגי טוב יותר. אנחנו מקימים כעת את הכלים שיעזרו לנו להפיץ מידע - לא להפוך מידע לחסר ערך וחינמי.

אז במקום לצעוק שחברות המוזיקה תקועות בעולם ה-CD, תפסיקו לצטט אידאולוגיות שאתם לא מבינים בהן ושנכתבו עוד לפני תקופת ה-CD ותחשבו במקום זאת על מודל כלכלי אמיתי ואלטרנטיבי שאתם יכולים להציע לחברות המדיה. אתם יודעים, מודל שבו יש להם סיבה להמשיך לייצר את כל התוכן שאתם לא מוכנים לשלם אבל מוכנים לצרוך ללא מגבלה. ושהחברות יישמו אותו? תשתמשו בו. בלי לגנוב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה