ארנסט & יאנג: "הודו במקום ה-5 בעולם בכדאיות השקעה בנדל"ן, המצב המאקרו כלכלי מצויין"

הודו בעלת המעמד הבינוני ההולך ומתעצם סובלת ממחסור אדיר בנדל"ן למגורים ולמסחר ומתשתיות מיושנות, האם כדאי לשקול שוב להיכנס להשקעה בענק הכלכלי המתהווה?
לירן סהר |

מרבית אנשי העסקים הישראלים שנכנסו להשקעות בתחום הנדל"ן בהודו נכוו קשות בשל הבירוקרטיה המורכבת, השחיתות ויותר מכל המשבר הכלכלי העולמי, שאומנם פגע בהודו פחות מאשר במדינות המערב אך נתן את אותותיו בשוק הנדל"ן. יש לזכור שהודו היא מדינת ענק עם בעלת מעמד בינוני ההולך ומתעצם משנה לשנה וכבר הגיע למעל ל-300 מיליון איש, כמו אוכלוסיית ארצות הברית, אוכלוסייה הזקוקה לדיור.

לפי דו"ח של חברת הייעוץ הבינלאומית ארנסט & יאנג, הודו מדורגת במקום ה-5 בדירוג השווקים המומלצים להשקעה בתחום הנדל"ן, כאשר סין נמצאת במקום הראשון ואחריה ארצות הברית, בריטניה וסינגפור. הודו דורגה במקום גבוה בקטגוריות הפיתוח הכלכלי ופיתוח שוק הנדל"ן, אך דורגה נמוך בתחום הרגולאטורי. בארנסט & יאנג אומרים כי להודו פוטנציאל לעקוף את סין, זאת במידה והממשלה תאפשר לקרנות ריט ולקרנות נדל"ן הדדיות (REMF) לפעול.

אתר החדשות Economist Times פרסם היום כי הודו צפויה לסבול ממחסור של למעלה מ-26 מיליון בתים עד שנת 2012, נתון הצפוי לגרום לעליית מחירים חדה. "הודו שבה למסלול הצמיחה והביקוש לנדל"ן למסחר ולמגורים צפוי לזכות לגבור", נאמר בדו"ח של ארנסט & יאנג.

הביקוש לדירות מגורים גובר בשל הגידול החד של האוכלוסייה הצעירה והעובדת, תהליך העיור המואץ, המעבר ממשפחות ענק הגרות יחדיו למשפחות גרעיניות קטנות יותר בעלות הכנסות גבוהות יותר ואפשרויות לקבלת הלוואות. פארנאי ואקיל, סמנכ"ל חברת הנדל"ן FICCI אומר כי תידרש השקעה של 1.2 טריליון דולר כדי לעמוד בביקושים. "האוכלוסייה העירונית בהודו תכפיל את עצמה ל-600 מיליון איש ב-15 השנים הקרובות מ-350 מיליון איש כיום, גידול שיגרום ללחץ אדיר על התשתיות העירוניות, במיוחד על הכבישים וספקי המים והחשמל".

דין הודקרופט, ראש מחלקת נדל"ן של אירופה, המזרח התיכון, הודו ואפריקה בארנסט & יאנג, אומר כי הודו זקוקה לרפורמות רבות כדי למשוך יותר השקעות ופרויקטים בתחום התשתיות. "המצב המאקרו-כלכלי של הודו מצוין, דבר המהווה יתרון לצמיחה". הודקרופט משווה את סביבת ההשקעה בהודו ובסין ואומר כי "למשקיעים זרים קל להיכנס לסין, אך מאוד קשה לצאת ממנה, וקשה להיכנס להודו אך יחסית קל לצאת ממנה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה