המהפכה: התנור ישוחח עם המקרר והבית ישלח SMS - כך יתנהלו החיים בבית חכם

ניקוי הבית באמצעות רובוטים וחיישנים המגלים תקלות ומונעים פריצות הם אינם מדע בדיוני. התפתחות ההנדסה האזרחית עתידה להפוך את חיינו לנוחים ובטוחים יותר. Bizportal סקר את המהפכה
לירן סהר |

בעבר, בית חכם היה נחלת העשירים בלבד, אלו שהתגאו בחדרי בקרה מפלצתיים הנטייה הייתה להתייחס לבית חכם כאל מותרות, בדיוק כפי שהתייחסנו לסלולאריים ול-DVD בתחילת דרכם. כיום, תופס שוק "הבית החכם" בעולם ובישראל תאוצה מטאורית, וכניסתן של מערכות חכמות אל בתים קיימים או בבנייה, עולה מדי שנה בשיעור של עשרות אחוזים. במקביל להתפתחות מחשבים ומערכות טכנולוגיות שונות, הרי זה מתבקש שנוכל ליצור בביתנו, סביבת חיים אינדיבידואלית המותאמת לצרכינו הטכנולוגיים.

מהו בעצם בית חכם? לדבריו של ישראל פסטרנק, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי, מדובר במערכת ניהול המאפשרת לתכנת מראש קבוצה של בקרים אלקטרוניים שונים באמצעות פקודה אחת, וכך בעצם לשלוט בכל המערכות הקיימות בבית- תאורה , חימום, קירור, מוזיקה, תנורי בישול, אפיה , טלוויזיה , השקיה , דלתות, חלונות, תריסים ,מיזוג אויר ,טלפון, מערכת האזעקה , מערכת לאיתור וכיבוי אש , דוד שמש , מכונת כביסה ועוד, דרך חיסכון מתמיד ובצורה אופטימאלית המתאימה את עצמה בגמישות לדרישות המשתמש.

ואכן, המושג בית חכם אינו מתייחס כיום לגאדג'טים בלבד, תשכחו את מחיאת הכף להדלקת נורה. כיום, מדובר על מהפכה בתחום הנוחות, החיסכון, היעילות, הביטחון והבטיחות שמשחררת אותנו מלהיות עבדים של מוצרי החשמל המתוחכמים בבית.

תפיסת ניהול החשמל החכמה מציעה, בין השאר, שחרור מהתלות במפסקים שנמצאים על הקיר. לדוגמא, כשממהרים בבוקר לצאת מהבית, אנו מוודאים שלא נשאר שום מזגן, תנור או גוף תאורה דולק בבית, מגיפים את התריסים ודורכים את מערכת האזעקה. אך ניתן לוותר בקלות על כל ההתרוצצות, לחסוך זמן יקר ודאגות מיותרות בעזרת לחיצה על לחצן יחיד ביציאה מהבית, שבאמצעותו מגיעות הפקודות הרלוונטיות לכל מרכיבי מערכות החשמל הנ"ל. מערכות הבית החכם יאפשרו לנו לתכנת את מערכות הבית לפי התרחישים המתאימים עבורנו: תרחיש "בוקר טוב" לדוגמה יפתח את התריסים, יחמם את הדוד ויפעיל את מכונת הקפה ותרחיש "קולנוע ביתי" יעמעם את התאורה, ידליק את המקרן ויוריד את המסך בו-זמנית. חלונות ותאורה הקשובים לאיתני הטבע פרופ' יחיאל רוזנפלד, חבר ועד באיגוד המהנדסים ומומחה בנושא טכנולוגיות בבנייה, אומר כי המערכות הנפוצות ביותר הן מערכות הניתור והבקרה. "כיום ניתן לתכנת מתי לפתוח ולסגור חלונות לפי זמנים או לפי עוצמת התאורה או הגשם, בחדרים ניתן להתקין חיישני תזוזה שמכבים את האור או את המזגן כשעוזבים את החדר ובגינה ניתן להתקין מערכות הבודקות את רמות הלחות בקרקע ומשקות בהתאם ולפי זמנים מתאימים". לפי רוזנפלד, רובוטים שמנקים את הבית אינם בגדר מדע בדיוני, וכך גם מערכת המתריעה על תקלות באמצעות חיישנים המזהים דליפת מים או נזילה בצנרת ומודיעים על התיקון הנחוץ.

רוזנפלד אומר כי בתחום ההנדסה האזרחית יש כיום הרבה מאוד מוצרים מתקדמים. "כיום הם נחשבים למותרות, אולם בהמשך יחשבו לסטנדרט. אנחנו נראה חסכון ניכר במים, שימוש במתקנים של מים אפורים. כיום מרבית המים משמשים להדחה בשירותים, ניתן יהיה להשתמש בשירותים בעלי מים כחולים כמו במטוסים או בשיטת הדחה של ואקום שאינה משתמשת במים. בנוסף, בבתים החכמים נעשה כבר היום שימוש בזגוגיות מסננות קרינה הממעיטות בחום בקיץ ומאפשרות לחום לחדור בחורף".

לפי חזונו של רוזנפלד, המכשירים הלבנים במטבח יוכלו לתקשר אחד עם השני. "המקרר יידע לומר אילו מוצרים אזלו ואם פג תוקפם. נוכל לקבל מתכונים מהתנור והוא יידע באופן אוטומטי את הטמפרטורה והזמן הנחוצים. בנוסף, התנור יתקשר עם המקרר ונוכל לדעת אילו מצרכים חסרים עבור המתכון".

SMS מהבית עלותה של מערכת הבית החכם עשויה להיות גבוה, אולם החיסכון שנוצר מצדיק את ההוצאה הכספית. פסטרנק אומר כי "בעזרת שעונים אסטרונומים תאורת הגינה נכבית עם הזריחה, המזגן והאורות כבים כאשר הגלאי אינו קולט איש בבית, הוילונות יורדים בימי הקיץ כאשר השמש יוקדת, ליצירת הצללה, ומוסתים בחורף ליצירת חמימות". פסטרנק מוסיף כי ניתן להתקין גלאים אשר שולטים בהשקיית הגינה ומכבים אותה כאשר יורד גשם, או לחילופין, כדי לחסוך את הצורך בכיוונם של שעוני שבת, ניתן להשתמש בשעונים המכוונים עצמם על פי חישוב של כל יום שביעי בשבוע כשעה לפני שקיעה.

טכנולוגיות הבית החכם עשויות להקל על חייהם של נכים המרותקים לכיסא גלגלים, היכולים בקלות ובמהירות לפתוח את דלת הכניסה מהכיסא מכל מקום בו הם נמצאים בבית ובכך לחסוך מעצמם את המאמץ הכרוך בהגעה עד לדלת. בשל הקושי בהגעה פיסית למכשירי ולמערכות החשמל על מנת לכבותם, עלול להיווצר חוסר יעילות ובזבוז חשמל. על מנת לתת מענה לבעיה זו מעבר להרחבת הנגישות לאמצעי השליטה, ניתן לשלב בבית חכם גם פקודות לכיבוי אוטומטי של כל מכשיר או מערכת חשמלית בזמן שלא נעשה בהם שימוש. בנוסף, הבית החכם עשוי לסייע לאנשים בעלי מוגבלויות על ידי שמירה על שגרת יום קבועה שמאפשרת יציבות פיזית ונפשית. בהתאם לשגרת היום, ניתן להגדיר למערכת משימות מתוזמנות וקבועות כמו השקמה בבוקר בעזרת פתיחת התריסים, והשמעת מוזיקה, חימום המים לקפה ולאמבטיה בשעה קבועה וכו'.

מעבר לסוגיית הנוחות, מערכת הבית החכם תוכל גם למנוע פריצות על ידי עיכוב פיזי, דבר שמערכות אזעקה רגילות אינן מסוגלות לעשות. לפי פסטרנק, גלאים ייחודיים יעשו הכול על מנת למנוע ולעכב את הפורץ מלהיכנס לבית ויתגברו את האבטחה- יפעילו ממטרות, יסגרו תריסים, ידליקו אורות וישלחו SMS לנייד שידווח על פעילות חשודה בבית. בנוסף, בעת שריפה או הצפה הבית יודע להגיב בהתאם- דלתות ותריסים נפתחים ליצירת מילוט מהיר וכניסת אוויר, ומערכות החשמל כבות למניעת דליקה וקצר, בנוסף נשלחת הודעה למוקדי החירום הרלוונטיים.

מ-5,000 שקל עד מיליון יוסי גול, מנכ"ל חברת Top Audio, האחראית על מערכות החשמל החכם בפרויקט היוקרה White City בנווה צדק של חברת צמח המרמן, אומר כי "כיום ניתן להרכיב מגוון רחב ביותר של מערכות להפעלת המכלול החשמלי בבית במחירים שמתחילים ב-3,000 שקל ומגיעים אף למיליוני שקלים. מעבר לשליטה בתאורה ובמיזוג אוויר, אנשים מבקשים היום מערכות בקרה לחימום התת-רצפתי, למחמם המגבות ואף למפיג אדים למראה בחדר הרחצה. מערכות התאורה יודעות לתזמן את עוצמתן לפי השעה ועוצמת האור בחדר. לדוגמה, האור בשירותים ידלק בעוצמה פחותה באמצע הלילה, או אור שמתגבר כשמחשיך בחוץ".

השימוש בטכנולוגיות הבית החכם מתחיל לחדור גם למעמד הביניים. בפרויקט IQ שמקימה חברת בונה הצפון בחיפה, מותקנות מערכות הפעלה למזגן, דוד השמש והתריסים באמצעות המכשיר הסלולארי. פנחס אולשביצקי, מנכ"ל החברה, מציין כי עלות החבילה היא כ-5,000 שקל. אולשביצקי מוסיף כי בפרויקט בבאר יעקב הותקנה מערכת תאים סולאריים ליצור חשמל עבור ועד הבית והוקם מאגר לאיסוף מי המזגנים להשקיית הגינה.

שילובה של מערכת בית חכם בבית חדש פשוטה יותר מאשר בבית בנוי הדורש ידע רחב יותר בהתאמת החיווט והרכבת המכשור. אדריכל הפנים, תומר שפירא אומר כי מלאכת התכנון המוקדם בבית החכם צריכה להיות מוקפדת ובלתי מתפשרת. "למעשה מערכת כזו דורשת הכנת תשתיות מורכבות, ולכן לצורך תכנון בית הכולל בתוכו יחידות חכמות, יש לבחור מתכנן שמכיר ויודע לשלב את הכל באופן שיתרום לבני הבית ולא יפגום במראה האסטטי שלו. מערכות החכמות יודעות להשתלב בכל סגנון של עיצוב, כפרי, מינימליסטי, היי טק וכד', ואינן פוגמות בו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה