חשמל נקי כמו באירופה? יוקמו שתי תחנות כוח הידרו-אלקטריות בצפון

הוועדה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום את הקמתן של תחנות כוח המשתמשות בשיטת האגירה השאובה ברכס רמים ובמעלה גילבוע בעלות הספק של 200-300 מגה וואט
לירן סהר |

האם ישראל תייצר סוף כל סוף חשמל באמצעות מתקנים הידרו-אלקטריים? הוועדה הארצית לתכנון ובניה של תשתיות לאומיות אישרה היום (ב') שתי תכניות להקמת תחנות כוח בטכנולוגיית אגירה שאובה- תחנה בהספק של 300 מגה ואט במורדות המזרחיים של הגלבוע ותחנה בהספק של 200 מגה ואט במורדות המזרחיים של רכס רמים (מנרה).

שיטת אגירה שאובה היא כלי לויסות אנרגיה המאפשרת להשתמש בחשמל עודף, המיוצר בעיקר בשעות הלילה ואינו מנוצל על ידי צרכנים, לשם ייצור חשמל בשעות שיא הביקוש, וללא יצירת זיהום אוויר נוסף. בעולם קיימות תחנות כוח רבות בטכנולוגיית אגירה שאובה אולם בישראל טכנולוגיה זו אינה נפוצה כלל.

הטכנולוגיה עושה שימוש בהפרשי גבהים בין שני מאגרי מים, על מנת לייצר חשמל באמצעות טורבינה תת קרקעית. עודפי החשמל, המיוצרים בשעות שפל הצריכה, משמשים לשאיבה והעלאת כמויות גדולות של מים מהמאגר התחתון אל המאגר העליון, ובשעות שיא הצריכה מוזרמים המים בכיוון ההפוך תוך הנעת טורבינה הידרואלקטרית לייצור חשמל.

תחנת מעלה גלבוע הוגשה על ידי יזם פרטי "פי.אס.פי השקעות. המתקן יכלול חמישה מרכיבים עיקריים: מאגר מים עליון דרומית-מזרחית לקיבוץ מעלה גלבוע, מאגר מים תחתון, מזרחית לקיבוץ רשפים, מנהרה חצובה בבטן האדמה בה יונח צינור פלדה שיחבר בין שני המאגרים להעלאה והפלה של המים, תחנה הידרו-אלקטרית הסמוכה למאגר התחתון שתיבנה בבטן ההר בתחתית המנהרה ותחנת משנה.

תחנת מנרה הוגשה על ידי יזם פרטי "אלקטרה אגירה שאובה . המתקן יכלול חמישה מרכיבים עיקריים: מאגר מים עליון, דרומית לקיבוץ מנרה; מאגר מים תחתון, צפונית לצומת הגומא; מנהרה חצובה בבטן האדמה בה יונח צינור פלדה שיחבר בין שני המאגרים להעלאה ולהפלה של המים; תחנה הידרואלקטרית הסמוכה למאגר התחתון שתיבנה בבטן ההר בתחתית המנהרה ותחנת משנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה