נדל"ן שבמרכז המשבר: "בית חוף במחיר דירה ישנה בפ"ת; להגשים חלום"
הכלכלה היוונית נמצאת במצב לא פשוט, הגירעון הוא אדיר, הרפורמות הולכות להיות כואבות וגם הסיוע בדמות 110 מיליארד אירו מקרן המטבע העולמית והבנק האירופי לא ממש פתרו את הבעיה המרכזי ועדיין קיים ספק באשר ליכולתה של המדינה לצלוח את המשבר אליו נקלעה.
כחלק מההתמודדות עם המשבר, פורסם לאחרונה כי הממשלה אף שוקלת למכור חלק מאיי המדינה לגורמים זרים, דבר בלתי נתפס באומה היוונית הגאה. כמובן שלדיווח על מכירה אפשרית של איים יצאו הכחשות מצד גורמים רשמיים.
למרות המשבר, עדיין קיים ביקוש אדיר לנכסים בקרב משקיעים גרמנים, בריטים ורוסים. Bizportal בחן עם גורמים בתחום אם קיימות הזדמנויות מעניינות בתחום הנדל"ן במדינה.
מדד הנכסים היווני, הנמדד על ידי הבנק המרכזי, ירד ברבעון הראשון של השנה ב-2% וב-2.6% בערים מחוץ לאתונה. לפי נתוני הבנק, מחירי הנכסים במדינה ירדו בשיעור של 6.3% באתונה ובשיעור של 6.7% בערים מחוצה לה מאז שיא המחירים באמצע 2008.
"יוון מחזיקה באלפי איים, אך אין בהם מים, חשמל, תשתיות ושדות תעופה", טוען ערן שמואלי, איש עסקים העוסק בתחום הנדל"ן ביוון, "רכישת אי היא אינה עסקה משתלמת. אם לא מקימים קזינו או אטרקציה מיוחדת אין ממש סיבה לרכוש. ישנם איים שמעבירים אליהם מים באניות ומים מאיים אחרים". לדבריו, המחיר ההתחלתי עבור אי קטן עומד על כ-1.5 מיליון אירו, 20 אלף אירו לדונם ולדעתי יותר משתלם לרכוש חוף באי מבודד בעל תשתיות."
המלונאי אריק סממה, מנכ"ל אזורים תיירות לשעבר, טוען כי רכישת נכסים ביוון לא יותר מסוכנת מההשקעה בשאר מדינות מערב אירופה. "התקנים והחוקים ביוון הם אירופים והמדינה נבחנת תחת זכוכית מגדלת של האיחוד האירופי". לדבריו, ההשקעה ביוון טובה אך היא לא בהכרח טומנת בחובה תשואה גבוהה במיוחד. "העסקה לא מיועדת למי שרוצה להתעשר, אלא למי שרוצה להגשים חלום של בית על הים. תחום בתי הקיץ מאוד מפותח באירופה וכיום ניתן בהחלט לרכוש בתים על חוף הים בכ-700 אלף שקל, כמחירה של דירת 3 חדרים ישנה במרכז פתח תקווה".
לשאלה אם המחירים עשויים לסבול מירידה נוספת משיב סממה: "יכול להיות שנקודתית המחירים עוד ירדו בטווח הקצר, אך אם מסתכלים קדימה אני מאמין שמחירי הבתים ישובו לעלות. תראו מה קרה בקפריסין השכנה, הבתים בה נמכרים תמורת 500-800 אלף אירו". לדבריו של שמואלי, ניתן להבחין בירידה חדה במחירים באזור האיים בעקבות המשבר. "יש ביוון תרבות של רכישת בית שני, אך הקושי הכלכלי גורם ליוונים רבים למכור אותם"חזרנו לרמות המחירים של לפני 6-7 שנים ויש תחושת דיסקאונט באוויר. לפני 12 שנה היה ממש זול לרכוש כאן נדל"ן, ההצטרפות לגוש האירו והאולימפיאדה הזניקו את המחירים, אולם כבר שנתיים שהמחירים מצויים במגמת ירידה".
ענת טנא, עו"ד (רו"ח) מומחית במיסוי בינלאומי במשרד אלתר עורכי דין, אומרת כי "לישראל יש אמנת מס עם יוון לפיה ישראלים המוכרים נדל"ן ביוון משלמים את המס היווני ופטורים מתשלום מס בישראל. שיעור המס המשולם פוחת בעת המכירה ככל שמחזיקים יותר זמן בנכס, לאחר 5 שנים לא משלמים מס".
בנוסף, ישנם מקומות המוגדרים כאזורי פיתוח המקנים תנאי רכישה יותר טובים והטבות מס. כמו כן, "אדמות חקלאיות ובתים מחוץ לכפרים לא נדרשים לשלם ארנונה ומיסוי נוסף", מוסיף שמואלי.
שמואלי מציין כי עלויות הבנייה כיום יותר זולות והבנקים עדיין מעניקים מימון, אך הרבה יותר קשה לקבל משכנתא מאשר בעבר. לדבריו, "עד כמה שנשמע שהמדינה מושחתת ומסואבת, הטיפול בתחום התכנון והבנייה הרבה יותר מהיר וידידותי מאשר בארץ, היוונים לא מתפשרים על שמירת היערות, חופי הים וארכיאולוגיה, אולם בניגוד לארץ, ביוון ניתן לבנות במרחק של 30 מ' מהחוף".