האם יהיו ביקושים? ההנפקה של אינסוליין יוצאת לדרך לפי שווי של 70 מ' שקל
היום מתקיימת בבורסה הנפקת חברת אינסוליין המפתחת מכשור רפואי לטיפול בסוכרת. אינסוליין מבקשת לגייס מהציבור 21.7 מיליון שקל, פחות מהתכנון המקורי לגיוס של 25 מיליון שקל. כל זאת לפי שווי חברה של 70 מיליון שקלים.
אפשר לראות שהנפקת אינסוליין באה בתקופה לא אידיאלית בשוק ההון בכלל ובתחום הביומד בפרט. מאז פרסומו של מדד הביומד בתחילת חודש מארס הוא צנח בכ-18%, דבר שמצביע על שינוי בטעמם של המשקיעים בחודשים האחרונים.
הנפקתה של אינסוליין היא ההנפקה הראשונית (IPO) הרביעית של חברת ביומד בבורסה בת"א מתחילת השנה. Bizportal חזר לבדוק את מצבן של 3 המונפקות הקודמות בשנת 2010. באופן כללי, הנפקה אחת התבררה עד כה כמוצלחת עבור המשקיעים, באחת המשקיעים מופסדים ואילו בהנפקה השלישית - המשקיעים איבדו כסף רב ולפי שעה היא בבחינת כישלון חרוץ.
הסנונית הראשונה
חברת אינטק פארמה הפכה לחברה הראשונה מתחום הביומד שהצליחה לגייס כסף בהנפקה ראשונית. אינטק פארמה העוסקת בהשבחת תרופות קיימות תכננה לגייס 30 מיליון שקל, אולם בעקבות ביקושי יתר במכרז המוסדי, הגדילה את היקף הגיוס ל-35 מיליון שקל.
הנפקת המניות תוכננה לפי מחיר של 78 אגורות למניה, אולם בקושי יתר העלו את מחיר ההנפקה ל-90 אגורות. בנוסף, המשקיעים אשר השתתפו בהנפקה קיבלו כתבי אופציות ביחס 1:2.5.
נכון למועד כתיבת שורות אלה, משקיעים אשר השתתפו בהנפקה מורווחים כ-18% על השקעתם, וזאת למרות האווירה השלילית בסקטור הביומד.
כישלון חרוץ
קרוב לוודאי שהנפקת פרוטאולוגיקס תוכתר בסוף השנה כאחת ההנפקות הגרועות. החברה עוסקת בפיתוח תרופות הקשורות לתפקוד מערכת היוביקוויטין (Ubiquitin) וכבר בימים הראשונים לאחר ההנפקה, בשוק העריכו כי החברה ככל הנראה אינה הייתה מוכנה להנפקה.
ההנפקה הוכתרה בהצלחה מבחינת הביקושים כאשר החברה גייסה 47 מיליון שקל, אולם המשקיעים רחוקים מאוד מלהחזיר את השקעתם ומופסדים 64% על השקעתם (בשקלול חבילת האופציות שניתנו). על מנת שאותם משקיעים יראו רווח המניה צריכה לעלות בכ-200%.
לחברת פרוטאולוג'יקס, שמוחזקת בחלקה על ידי טבע, ישנם מספר שיתופי פעולה עם ענקית הגנריקה. שיתוף הפעולה המרכזי הוא פיתוח מולקולה מובילה באינדיקציה למניעת גרורות סרטניות אשר החלה ברבעון הרביעי של 2008 שבו הושקעו כבר 16 מיליון שקל. למרות הפוטנציאל הטמון בחברה, עדיין מדובר בחברה אשר נסחרת יותר כמו חברת חלום, מאחר ורק ברבעון הראשון של 2011 מתכננת החברה להתחיל בניסויים קליניים.
ההנפקה של אלי הורביץ
חברה נוספת שהונפקה מבית היוצר של טבע ואלי הורביץ היא חברת אפוסנס. בחודש יוני גייסה החברה מהציבור 94 מיליון שקל לפי שווי של 900 מיליון שקל אחרי הכסף. אפוסנס עוסקת במחקר ובפיתוח של מוצרי הדמיה מולקולרית ותרופות המבוססות על זיהוי של מוות מבוקר בתאים (אפופטוזיס).
היום, כחודשיים לאחר ההנפקה משקיעי אפוסנס מופסדים כבר כ-15% על השקעתם. המשקיעים בהנפקה רכשו את המניות בין היתר בשל בעלי הבית בחברה אשר ניתן אף להגדירה כ-'פרמיית הורביץ', אך לפחות על הנייר המשקיעים בהפסד.
עם זאת, כאשר מסתכלים על ההפקה, קשה לבחון אותה בפרק זמן קצר של חודשיים, כיוון שלא ניתנה לחברה הזדמנות להוכיח את עצמה.
הנפקת אינסוליין
כאשר מסתכלים על חברת אינסוליין אפשר לראות מספר דברים שמופיעים בתשקיף החברה. לחברה יש היום הערת 'עסק חי' בתוצאותיה הכספיות בעקבות הפסדים של 25 מיליון שקל בשנת 2009. הערה זו מעידה על כך שרואי החשבון של החברה מעריכים שישנה הסתברות לכך שהחברה לא תשרוד את השנה הקרובה. ככל הנראה, הנפקת מוצלחת תוכל להסדיר את סוגיה זו.
בנוסף, בספטמבר 2009, לפני עשרה חודשים גייסה החברה כמיליון שקל ממשקיעים לפי שווי של 4.5 מיליון דולר (כ-17 מיליון שקל). כעת, כאשר קופת החברה כמעט ריקה, מנסה אינסוליין לגייס הון לפי שווי של 70 מיליון שקל לפני הכסף. כעת, כאמור, מנסה החברה לגייס לפי שווי הגדול פי 4.
הערב יפתחו המעטפות ותוצאות ההנפקה של אינסוליין יתבררו, Bizportal כמובן יעדכן בזמן אמת.