מניות המדינה בלאומי: שטייניץ מקדם את מכירת הבנק ללא גרעין שליטה
שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ מקדם את מכירת אחזקות המדינה בבנק לאומי. היום (ב') הפיץ השר את תזכיר החוק בנושא תיקון חוק הבנקאות בעניין מכירת בנק ללא גרעין שליטה.
מטרת ההוראות המובאות בתזכיר החוק הן לגבש כללים ליצירת מערכת איזונים ובלמים בדרך מינוי הדירקטורים בבנק ללא גרעין שליטה באופן כזה שמצד אחד יתאפשר לבעלי המניות בבנק להציע דירקטורים מטעמם, ומהצד השני לא תתאפשר שליטה בפועל על ידי בעל מניות שלא נבדק על ידי בנק ישראל ולא קיבל היתר שליטה.
לפי התיקון, בעל מניות לו מעל אחזקות של 2.5% בבנק יוכל להציע דירקטור אחד. בנוסף, התיקון מאפשר גם התאגדות של מספר בעלי מניות קטנים לצורך הצעה משותפת של דירקטור לכהונה בבנק.
בתיקון שונה תפקידה של הוועדה שהוקמה בחוק כחלק מהמלצות "ועדת מראני", כך שבמקום וועדה הממנה דירקטורים בלבד, במקרה של חסר בדירקטוריון, היא אף תמליץ לאסיפה הכללית על מועמדים לכהונה, ותמנה דירקטורים רק במידה והאסיפה הכללית של הבנק לא הצליחה לעשות זאת בשני ניסיונות.
התזכיר מתקן גם את הרכב הוועדה כך שיו"ר הוועדה יהיה: שופט בית משפט עליון או מחוזי בדימוס, אשר ימונה על פי הצעתו של שר המשפטים לאחר התייעצות עם נשיא בית המשפט העליון, 2 חברים יהיו אנשי משק וכלכלה או אנשי סגל במוסדות להשכלה גבוהה אשר יוצעו על ידי יו"ר הוועדה לאחר התייעצות עם יו"ר הרשות לניירות ערך, ושני חברים נוספים יהיו דירקטורים המכהנים בדירקטוריון הבנק הרלוונטי כדח"צים, אשר יוצעו על ידי שאר חברי הוועדה. הסיבות שעומדות מאחורי השינוי היא הרצון לקיים המשכיות בדירקטוריון תוך אפשרות לרענונו, כמו גם את קידום מטרות המדינה למימוש מכירת יתרת אחזקותיה בבנק.
"תיקון זה הינו צעד נוסף להשלמת מכירת מניות המדינה בבנק לאומי. המדינה תפעל בקרוב, בכפוף לתנאי השוק, למימוש מניות אלו", כך אמר בתגובה שטייניץ.
החשב הכללי שוקי אורן אמר כי "התיקון צפוי להביא לפריצת דרך במערכת הבנקאות בישראל, ולאפשר, כפי שקיים בעולם, ניהול של בנקים ללא גרעין שליטה. התיקון נועד להבטיח, בראש ובראשונה, את קיומו של דירקטוריון יציב בעל מספר ראוי של דירקטורים שיאפשר התנהלות תקינה של הבנק וכפועל יוצא, יתרום ליציבות מערכת הבנקאות בישראל בכלל."