הקבלנים: "המשק מפסיד חצי מיליארד שקל בשנה עקב אי יישום החלטות ממשלה"
התאחדות הקבלנים עתרה אתמול בבוקר (א') לבג"צ בבקשה לחייב את המדינה להסביר מדוע אינה מיישמת את החלטת הממשלה לאמץ את דו"ח ועדת זיילר, ועדת חקירה שנועדה לבחון את מחדלי אסון ורסאי.
במאי 2001, במהלך חתונתם של קרן ואסף דרור באולם "ורסאיי" בירושלים, קרסה רצפת הקומה השלישית בה נערכה החתונה. 23 מאורחיהם נהרגו, קרוב ל-400 נפצעו. חמישה ימים לאחר האסון הקימה הממשלה ועדת חקירה ממלכתית בראשות השופט בדימוס ורדימוס זיילר. הוועדה פרסמה את מסקנותיה באוגוסט 2001.
העתירה מגיעה לאחר שנה של מאבק מטעם התאחדות הקבלנים, במטרה לגרום לממשלה ליישם את החלטת הממשלה 964 שמאמצת את מסקנות ועדת זיילר ובפרט את ההחלטה להחיל סטנדרטיזציה של חוזים בבנייה הציבורית.
בין מסקנות הוועדה: חקיקה חדשה לתחום הבנייה, ריכוז קוד בנייה ישראלי, חלוקת תפקידים ברורה ומוגדרת בפרויקטים של בניה, הקמת מערכת מקצועית לפיקוח ואכיפה, הקמת משרד ממשלתי אחד שירכז את כל נושא הבניה והחלת סטנדרטיזציה של חוזים בבנייה ציבורית.
בדו"ח זיילר נקבע כי "היתרון בסטנדרטיזציה של חוזיים הוא בביטחון היחסי ובהרגלים הנוצרים. מדובר בניסוחים שעמדו בניסיון, גם במבחנים ופרשנויות של בתי-משפט. כל צד יודע מה מצופה ממנו, ולמה הוא יכול לצפות מאחרים, הסיכון לחיכוכים הוא קטן. השימוש בחוזים סטנדרטיים הופך את הנורמות לברורות. קל להעריך את העבודה, עלויות, חובות וזכויות. כל אלו הם יתרונות לא מבוטלים. יתרון נוסף הוא יצירת דפוסים קבועים של עבודה ומערכות יחסים. חוזה ונספחיו מוכנים מן המדף, חוסכים זמן והוצאות. שגרה מתוקנת היא אחת הערובות ליצירת מוצר איכותי ובטיחותי".
מסקנות הוועדה אומצו על ידי הממשלה ב-31.12.2006, אך מאז לא נעשה דבר על מנת ליישמן, יתרה מזאת, הפקידות הבכירה מתנגדת לכך נחרצות. במאי 2009, בתום פרק הזמן שהוקצה לממשלה ליישם את ההחלטה החלה התאחדות הקבלנים בניסיון להבין מדוע אין הממשלה מיישמת את החלטותיה. בהיעדר כל תשובה, הוחלט לעתור לבג"צ.
קשר ישיר עומד בין אסון ורסאיי ובין הסכנה לקריסה בבניין "הבימה" החדש כפי שחשף מהנדס שבדק את הבניין. יתרה מזאת, בדיקה בלתי תלויה שהזמינה התאחדות הקבלנים העלתה כי המשק מפסיד מדי שנה למעלה מחצי מיליארד שקל עקב אי יישום החלטות הממשלה.
יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים אמר כי "החלת חוזה אחיד תפחית ביורוקרטיה, תתרום ליציבות המשפטית, תחסוך עלויות מו"מ ותאפשר התקשרות יעילה וברורה עם הקבלנים. כל הנימוקים הללו מופיעים בצורה ברורה בסיכום דו"ח ועדת זיילר, הם אומצו על ידי ועדת ההיגוי ועל ידי הממשלה וגם בקרב הקבלנים קיימת שביעות רצון עקרונית מחוזה המדף הקיים, אם כי קיים צורך בתיקון שלו בשיתוף הקבלנים. מבחינת האינטרס הציבורי, חייבים ליישם את החלטת הממשלה בעניין, ולמנוע את הנזק שנגרם כתוצאה מאי יישומה של ההחלטה".