מצוקת הדיור תציל את הקיבוצים? מצטרפים כחברים ורוכשים בית ב-700 אלף שקל

ניצנים של תופעה חדשה: משפחות החפצות בבית צמוד קרקע במחיר נמוך שוקלות להצטרף לקיבוצים כחברות מן המניין. "הדבר מאפשר להגדיל את מספר החברים, להצעיר את הגיל הממוצע בקיבוץ ולשדרג את התשתיות בשטח הקיבוץ"
לירן סהר |

המחסור בדיור בר השגה מוביל למציאת פתרונות מקוריים. לאחרונה ניכרת תופעה חדשה של אלפי משפחות המעוניינות להצטרף כחברות בקיבוצים במחיר של החל מ-700 אלף שקל.

רענן אלוני, מנכ"ל אמפא מליבו המתמחה בייזום נדל"ן בקיבוצים ובמושבים, אומר כי "בזמן ששר הבינוי והשיכון מחפש כיצד להגדיל את מספר יחידות הדיור ולאפשר דיור בר השגה, מנהל מקרקעי ישראל מעכב את נושא ההרחבות בקיבוצים ובמושבים ומונע מהציבור לרכוש בתים צמודי קרקע בפריפרייה".

אלוני, שנאם היום בוועידה הכלכלית השנתית של התעשייה והמגזר הקיבוצי של די.סי.פייננס סיפר כי בשל מצוקת הדיור ובשל הרצון להצטרף לקהילה איכותית, לאמפא מליבו מגיעות אלפי פניות של משפחות לרכוש בתים בתוך תחומי הקיבוץ ולהצטרף לקיבוצים כחברים מן המניין והחברה פועלת כיום בכ-20 פרוייקטים של בנייה בתוך תחומי הקיבוצים עצמם. "הדבר מאפשר לקיבוצים השונים להגדיל את מספר החברים, להצעיר את הגיל הממוצע בקיבוץ ולשדרג את התשתיות בשטח הקיבוץ".

אלוני מציין כי "בקיבוץ אלומות, הצופה אל הכנרת, פנו אלינו, בתוך 4 ימים יותר מ- 100 משפחות המעוניינות לעבור לגור בקיבוץ ולהצטרף אליו כחברים מלאים. אדגיש כי בכל קיבוץ אלומות מתגוררות כיום כ- 80 משפחות. הצטרפות המשפחות החדשות תכפיל את מספר התושבים בקיבוץ". כמו כן, אומר אלוני, "בקיבוץ במרכז הארץ התחלנו מהלך ומיידית פנו אלינו 54 משפחות של בנים חוזרים, אנו רואים ביקושים יפים בקיבוץ דביר בדרום ובמקומות אחרים. בקיבוץ עינת הנמצא במרכז הארץ שיווקנו למעלה מ- 50 יחידות דיור בעוד שפנו אלינו למעלה מ- 2,500 משפחות !! יש ביקוש ואנשים רוצים לגור ולאו דווקא במרכז הארץ".

"עסקת רכישת נכס בהרחבות בקיבוצים מציבה אתגר מיוחד של מימון" טוען אלוני. "יש בעיה לקחת משכנתא לרכוש בית בקיבוץ מאחר והבית לרוב לא משויך ולא ניתן להעמידו כבטוחה לבנק. מה שאנו עשינו יחד עם בנק איגוד הוא שעבוד החלק של השכונה החדשה בלבד. כך הרוכש יכול לקבל משכנתא של כ- 70% על הנכס, בתנאי השוק, והוא למעשה מקבל מאיתנו הלוואה ל- 25 שנה. זאת מבלי שהקיבוץ יהיה ערב להלוואה".

עם זאת אלוני מדגיש כי בתהליך זה על הקיבוץ לקבל החלטה על שיוך דירות, לייצר תב"ע של השכונה לתכנן בינוי תשתיות ולהיערך לקליטת המשתכנים החדשים."הפתרון שאנו מביאים מאפשר למעשה קבלת משכנתא על הבית עצמו גם כשאין חיבור לקרקע, לנכס" מסכם אלוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה