רשות הגז בנייר עמדה: "מתקני הטיפול בגז מתמר חייבים להיות יבשתיים"

מתקרב הדיון המכריע בעניין נקודת הקליטה של הגז מ'תמר'. בין הנימוקים בחוות הדעת: אסדה בים תהווה מטרה אסטרטגית לפגיעה בישראל. אף מדינה מפותחת לא מבססת את אספקת הגז שלה על אסדה בודדת"
יוסי פינק |

רשות הגז, אשר הינה חלק ממשרד התשתיות הלאומיות, פרסמה היום נייר עמדה בעניין האופציה של הקמת אסדה ימית כמתקן לטיפול בגז מ'תמר'. בנייר העמדה שנשלח למועצה הארצית לתכנון לקראת הדיון המכריע ב-6 לחודש (יום שלישי הקרוב), מביעים ברשות הגז עמדה נחרצת ביותר נגד הקמת אסדה ימית ומנמקים את החלטתם במספר רב של טעונים.

כאמור, ביום שלישי הקרוב תתכנס המועצה הארצית לתכנון ותנסה לקבל החלטה בעניין מיקומה של נקודת קליטת הגז. השאלה שעל הפרק היא היכן ניתן למקם את נקודת הקליטה על היבשה והאם יש צורך באסדה ימית לטיפול בגז.

ברשות בגז מספקים שורה ארוכה של טעונים התומכים בפסילת האפשרות של הקמת אסדה ימית לטיפול בגז. ראשית טוענים ברשות כי גם במידה ותוקם אסדה ימית לטיפול בגז, יהיה צורך במתקן יבשתי גדול בדומה למתקן הקבלה באשדוד (שגודלו 57 דונם).

עוד טוענים ברשות כי כל עוד לא נמצאו תגליות נוספות, נקודת הטיפול בגז מתמר תהיה האתר הבודד החשוב ביותר למשק האנרגיה. פגיעה משמעותית בנקודה זו עשויה להביא לנפילתו של מערך ייצור החשמל בישראל. בעניין זה טוענים ברשות הגז כי אסדה בים תהווה מטרה אסטרטגית נוחה וקלה לפגיעה שתיקונה יארך זמן רב ועוד טוענים ברשות כי אף מדינה מפותחת איננה מבססת את אספקת הגז שלה על אסדה בודדת (או אפילו 2 אסדות).

מעבר לעניין העקרוני, ברשות הגז מייחסים חשיבות רבה ללוח הזמנים ולמצוקת הגז של ישראל. בחוות הדעת נכתב כי פרק הזמן המקובל להקמת אסדה הוא כ-40-48 חודשים, זמן התכנון מוערך בכ- 15-20 חודשים, כלומר לו"ז לקבלת הגז במקרה שכזה הנו אמצע-סוף 2015. המחסור הצפוי בין 2013-2015 עומד על כ- 5.5-6 BCMבמידה והגז מתמר יתעכב בשנתיים וההפסד הכלכלי-סביבתי למשק בשנתיים אי אספקת גז מוערך בכ- 10 מיליארד שקל.

בעניין זיהום הסביבה, ברשות מציינים כי המשמעות של שנתיים עכוב היא שריפת כ-5 מיליון טון סולר. במהלך השנתיים הללו יתבסס ייצור החשמל על מזוט וסולר, עם השלכות ברורות של זיהום אוויר המוערכות בכ- 5 מילארד שקל לכל הפחות. בשורה התחתונה, טוענים ברשות הגז כי "לאור המחסור הצפוי בגז מאמצע שנת 2013 ולאור אי וודאות ותקלות בהזרמת הגז המצרי והפסדים כלכליים ונזקים סביביתיים, יש לבחור בשיטה המהירה לטיפול בגז מתמר, דהיינו מתקן יבשתי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה