אפסייד עיצובי: "דירות נמכרות במחיר גבוה בהרבה מעלות השיפוץ, להתלהבות של אנשים אין מחיר"
בשנים האחרונות יותר ויותר רוכשי דירות אינם מסתפקים בניסיונם האישי בעיצוב ותכנון דירותיהם ופונים למעצב פנים כדי להפיק את המירב מביתם החדש. מעבר להנאה ממגורים בבית המעוצב, עיצוב הבית בצורה נבונה עשוי להעלות את ערכו הכלכלי. עיצוב שפונה אל החושים ו"מספר סיפור" בחלל הפנים, עשוי להעלות את ערכו של נכס בעשרות אחוזים. Bizportal שוחח עם אדריכל הפנים תומר שפירא כדי להבין את הפוטנציאל. מסתבר כי תכנונה הפנימי של דירה אינו מאופיין רק בבחירת ספות ווילונות, עיקר העלות בשיפוץ היא במערכות הפנימיות, מערכות שליטה חשמליות בוילונות לדוגמה, תשתית כבלים למערכת קולנוע ביתית, הגבהת הרצפה לצורך ביטול מדרגה. "אני מפרק את כל המערכות בבית, בונה מחדש, אם יש עמודים הורס אותם או משלב אותם" אומר שפירא ומציין כי בתור מתכנן הוא צריך לדעת לתת פתרונות לנושאים הרבה יותר מורכבים מעיצוב.
עלות שירותיו של מעצב פנים נעה בין 5% עד 15% מעלות השיפוץ הכללי, אולם כיום גם זוגות צעירים הרוכשים את דירתם הראשונה משתמשים בשירותיו כדי לקבל ערך מוסף מהנכס ולהעלות את שוויו העתידי. "לא פעם אדם נכנס לדירה ואמר, את זה אני רוצה ומוכן היה לשלם כל מחיר, דירות עשויות להימכר עבור מחיר גבוה בהרבה מעלות השיפוץ, להתלהבות של אנשים אין מחיר. אנשים קונים בעיניים, החושים מובילים למקומות אחרים, ברגע שמתאהבים קונים".
אולם כיום שפירא חש בהאטה מסוימת, "כיום אנשים פחות מכניסים את היד לכיס, בודקים יותר כדי להשיג תמורה טובה יותר לכסף. למרות זאת, לאנשים עדיין יש בקשות מוזרות כמו אמבטיות שחורות, צבעוניות מטורפת, חיבור לפלייסטיישן ליד המיטה".
שפירא ממליץ על טריקים למכירת דירה: "כדאי לשים לחם בתנור כדי שיהיו ניחוחות בדירה, להשתמש בתאורה חמה, בכמה שפחות ריהוט ולתלות תמונות שמחות על הקירות, גם אגרטל עם פרחים יכול להוסיף". לדברי שפירא, דירות מעוצבות ברמה גבוהה מדברות בעד עצמן ולכן אין צורך להשתמש בגימיקים בעת מכירתן.
שפירא מציין כי הדירות לדוגמה קיבלו תאוצה מטורפת. "מביאים עבודות עילית עם רמת חשיבה, הגיעו למסקנה כי זה מה שגורם לנו לרצות את הדירה. גם אם הדירה ממוקמת במקום פחות טוב, אם היא תעוצב ברמה גבוהה היא תימכר ביתר קלות ובמחיר יותר גבוה. הבית צריך לספר סיפור, לא להיות מנותק מהמציאות, העיצוב המינימליסטי יובא לכאן, הוא לא ישראלי ויוצר לעיתים תחושה של ניתוק". "יש פתיחות יותר גדולה כיום ליציאה מהשבלונה, מכניסים הרבה יותר צבע" מציין שפירא ומפרט כיצד כדאי לעצב דירה קטנה בשטח של 40 מ"ר: "הייתי משתדל ליצור רקע, לאחר לימוד התכנים והצרכים. כדי ליצור מרווח כדאי להשתמש ברהיטים מודולאריים הניתנים לפירוק, דוגמת שולחן סאלוני המורכב משלושה חלקים שניתן להפריד. אתן רקע בהיר. דירות רבות יוצרות קלסטרופוביה בגלל עודף ריהוט, צריך ללמוד לוותר, לשחרר. מטבח קטן יכול להיות פונקציונאלי ביותר אם מתכננים אותו כראוי".
שפירא מרוצה מכניסתה של רשת איקאה לארץ וטוען כי היא עושה עבורו שירות מצוין: "באיקאה המוצרים שווים בדיוק את המחיר הרצוי עבורם, הרשת משפרת את הדרישה של רמות העיצוב, אנשים רואים מה היא מוכרת ורוצים משהו יותר איכותי, המודעות לעיצוב גוברת, אך לבסוף, מעצב פנים טוב יבין את תכני הלקוחות, כמו לתפור חליפה אצל חייט, לא יבחר מוצר מייצור המוני".