משבר הנדל"ן בארה"ב: האמריקני ישלם 1300 ד' עבור חילוצן של פאני ופרדי

שתי חברות המשכנתאות שהולאמו על ידי הממשל האמריקני בעיצומו של משבר המשכנתאות מפסידות הון עתק במכירתם של נכסים מעוקלים, צפי כי העלות הסופית של חילוצן תגיע ל- 389 מיליארד דולר
לירן סהר |

משבר הנדל"ן האמריקני טרם הסתיים וברבעון הראשון של השנה עוקלו 163,828 בתים, בית כל 90 שניות. אם יקבצו את כל הבתים בשטח אחד ניתן יהיה ליצור עיר וירטואלית בשטחה של העיר סיאטל. חברות המשכנתאות פאני מאי (Fannie Mae) ופרדי מאק (Freddie Mac), המצויות בבעלות הממשל האמריקני, הפכו לשתי בעלות הבתים הגדולות במדינה. כך דיווח אתמול ה- New York Times.

כזכור, ממשלת ארצות הברית העבירה חבילת סיוע לחברות המשכנתאות במאי 2008 כדי להציל את ענף הבנקאות האמריקני ממפולת שהייתה מרסקת את הכלכלה העולמית. עד כה עלות החילוץ למשלם המסים האמריקני הייתה 145.9 מיליארד דולר, עלות הגדלה עם כל עיקול של נוסף של בית. התחזית היא כי העלות הסופית תגיע ל- 389 מיליארד דולר.

בהתחשב בכך שאוכלוסיית ארצות הברית מונה כיום כ- 300 מיליון נפש, עלות החילוץ תעלה לכל אזרח אמריקני כ- 1,300 דולר, סכום גבוה עבור העם האמריקני הסובל מאבטלה גואה וממצב כלכלי קשה. ביל ברידוול, סוכן נדל"ן מאזור פניקס, הוא אחד מאלפי הסוכנים שמונו על ידי החברות להשיב את כספיהן האבודים. בשבוע מוצלח ברידוול מצליח למכור 20 בתים ולאחר מכן פאני מאי מעבירה רשימה של 20 בתים נוספים. "כולנו עובדים כעת עבור הממשלה", אומר ברידוול.

החברות היו אחראיות לגידול בשיעור הבעלות על בתים בארצות הברית במהלך המחצית השנייה של המאה הקודמת. החברות התחייבו להשיב למשקיעים את כספיהם במידה ולא והרוכשים לא עמדו בתשלומיהם. התחרות הגוברת בין החברות הובילה אותן לרכוש משכנתאות מבנקים וגופים אחרים, מהלך שסיפק להן מזומנים נוספים שהועילו בשמירת הריבית נמוכה.

אך החברות לא הצליחו לעמוד בהתחייבויותיהן למשקיעים כאשר הלווים לא הצליחו לעמוד בתשלום המשכנתאות. משאביהן התדלדלו והן לא הצליחו לעמוד בהתחייבויותיהן למשקיעים. הממשל הפדראלי שחשש כי משקיעים יחדלו לספק הון עבור משכנתאות נוספות, השתלט על החברות והתחייב לספק ערבות ממשלתית לכספי המשקיעים. לבינתיים, החברות מפנות דיירים שאינם עומדים בתשלומים על בתיהם, על חשבון משלם המסים, ומוכרים אותם במחירים הרבה יותר נמוכים ומעניקים משכנתאות לרוכשים החדשים. החברות אחראיות לדוגמה ל- 17% ממכירות הבתים באריזונה במהלך ארבעת החודשים הראשונים של השנה, כמעט פי שלוש מחלקן בשוק בתקופה המקבילה אשתקד.

מכירתו של בית עולה לממשלה כ- 10 אלף דולר. החברות דואגות לשיפוץ הבתים ולתחזוקתם עד מועד המכירה העלות החודשית הכוללת עומדת על כ- 10 מיליון דולר.

צניחת מחירי הבתים מובילה להפסד של כ- 60% מערך המשכנתאות ששולמו על ידי הלווים בעת מכירתם בשנית . בפניקס ובמקומות אחרים בהם המחירים צנחו בחדות מדובר בשיעורים גבוהים יותר. העיקולים הותירו שכונות רפאים רבות והחשש הוא שרוכשי הבתים ישכירו אותם לאוכלוסיות בעייתיות שלא יועילו לשיקומן. סוכני נדל"ן מעדיפות לבצע עסקאות עם משקיעים שלרוב חותמים ומבצעים בהמשך עסקאות נוספות, אולם החברות מפירות את התחייבותן למכור את הבתים ישירות לדיירים.

בקיץ שעבר הכריזה פאני מאי כי תיתן עדיפות ראשונה למחפשי דירות למגורים במשך 15 הימים הראשונים של הנכס בשוק. פאני מאי העניקה תנאי מימון נוחים וחייבה את הרוכשים כי לא ימכרו את הבתים ברווח במשך 90 יום כדי למנוע ספקולציות. החברה מסרה כי 68.4% מהרוכשים השנה טענו כי הבתים נרכשו למגורים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה