רציו - מדוע מתממשת, היכן תיעצר והאם תעלה

שלוש שאלות שמחפשות תשובה
אייל גורביץ |

ניתוח מניות מסקטור הגז והנפט אינו פשוט. ולא משום הטענה המופרכת ש"כאן שום דבר לא טכני", אלא משום שהתנודתיות הגבוהה מקשה מאוד על איסוף הנתונים וסידורם לכלל משנה סדורה וברורה. אלא שבתקופה האחרונה פשוט עוד פחות לאתר מניות מעניינות וכדי לעשות כן יש לפשפש בתחתית החבית ולא תמיד מוצאים שם מציאות גדולות. ורציו יהש היא בהחלט אתגר מעניין. שלוש שאלות עולות לדיון בהקשר של רציו : הראשונה והאנושית מכולם היא "מדוע המניה לא ממשיכה לעלות כל יום"? השנייה האנושית קצת פחות היא " היכן תיעצר הנסיגה" והשלישית המעניינת יותר מכל, "האם תמשיך לעלות ולכבוש שיאים חדשים"? והשאלה הרביעית היא "האם בכלל אפשר לענות על זה"? אבל זו כבר שאלה שלי. בכל מקרה, אעשה ניסיון והפעם הניתוח יהיה במתכונת אחרת. תשובה לכל שאלה.

התשובה הראשונה

מטבע הדברים, מניות, שווקים או כל נכס אחר, אינו עולה בקצב קבוע או בצורה ליניארית. מדי פעם מופרעים גלי העליות על ידי תיקונים טכניים המסיגים את מחיר המניה לאחור אבל לא יותר מדי לאחור. במקרה הספציפי של רציו, אפשר לראות את פרץ העליות האחרון שנשא את המניה למחיר שיא של 26.9 א"ג ליחידה. אפשר לראות על הגרף המצורף את רצועות בולינגר. אחת מהמטרות של הכלי הזה הוא לספק אינדיקציה האם מחיר המניה זול או יקר על בסיס יחסי. עקרונית, מחיר המניה אמור להישאר בין שתי הרצועות הקיצוניות כאשר כל חריגה מהן מעלה את הסבירות למפנה. אפשר לראות בבירור, גם בעבר וגם כעת, שפרץ העליות הזניק את רציו הרבה מעבר לרצועה העליונה כאשר טכנית המשמעות היא שהמהלך קרוב לקיצו ואלו שרכשו מעבר לרצועה העליונה היו אחרוני הקונים למהלך זה.

התשובה השנייה

לכל תיקון טכני ישנן גבולות גזרה. הרוב נוטים לחשוב שגבולות הגזרה נקבעים בלעדית על ידי חיתוכי פיבונאצ'י אלא שלא כך הוא. כלי זה אינו טוב דיו כדי לשמש כפרמטר בודד או מכריע. לכן, יש לעשות שימוש בפרמטרים נוספים דוגמת רמות תמיכה, פערי מחירים וכדומה. אם נביט על הגרף של רציו עולה ההתלבטות איזה מהלך עומד לתיקון. הגרף היומי מסמן על המהלך שהחל ברמת 14.6 ותם ברמת 26.9 א"ג ליחידה. הגרף השבועי מעיד על מהלך אורך יותר 12.7 - 26.9. עוד אפשר לראות את "פער המחירים" העולה בגרף היומי המצוי בין 19.1 - 20.3, שם גם נבלמה המניה אתמול. מבחינת רמות תמיכה הרי שהקרובה והרלוונטית מצויה ברמת 19.7 א"ג ליחידה ועד כאן איסוף הנתונים. בסופו של דבר, ההערכה היא שגבולות הגזרה של התיקון מצויים בין 18.2 - 21.5 א"ג ליחידה כאשר חריגה מהרף התחתון תחייב בחינה חוזרת של הנחות העבודה.

התשובה השלישית

התשובה לשאלה זו היא פונקציה של מספר גורמים: ראשית מגמת עלייה, שנית מחזורי מסחר הנחלקים לתפקודם בגלי עלייה ובתיקונים, ושלישית מדדי מומנטום. היכולת לעלות היא גם פועל יוצא של נקודת סיומו של התיקון הטכני. אם נביט על הגרף השלישי של רציו נוכל לראות מגמת עלייה ברורה. בנוסף, למחזורי המסחר קיימת נטייה ברורה להתרחב עם הגעתה של המניה לשיא. בתיקון הטכני האחרון, אפשר לראות שלמחזורי המסחר נטייה ברורה להתכווץ כעדות ולפיה ההיצע העומד למכירה הולך ואוזל. מדדי המומנטום בדמותם של הממוצעים הנעים גם בגרף היומי ובשבועי כאחד מעידים שלא נס ליחה של מגמת העלייה.

סיכום

שלושת השאלות של רציו זכו למענה מלא עד כמה שניתן. אלא שהן תלויות האחת בשנייה. לפחות השלישית תלויה בשנייה. כלומר, סיומו של התיקון הטכני בטווחים בהם נקבתי, יעלה מהותית את הסבירות לגל עליות נוסף כאשר גם הוא, ייבחן לאור מחזורי המסחר והתמודדותו על רמות ההתנגדות שבדרך.

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

* הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה