סוכן סמוי שהוחדר למנהל מקרקעי ישראל חשף פרשיות שוחד מיני וכספי - 19 נאשמים

כתבי האישום מייחסים לנאשמים עשרות אישומים בעבירות של לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה עבור אחר, דרישה כוזבת של עובד ציבור, העלמת מסמך, מרמה והפרת אמונים, קשירת קשר לזיוף ועבירות נוספות
לירן סהר |

פרקליטות מחוז תל אביב, באמצעות עו"ד טוני גולדנברג, הגישה בשבוע שעבר לבתי המשפט המחוזי והשלום בתל אביב 12 כתבי אישום נגד 19 נאשמים, מהם שלושה עורכי דין, בפרשיות שוחד שונות של עובדי מנהל מקרקעי ישראל במחוז מרכז.

ראשית הפרשה במידע מודיעיני רב שהגיע למשטרה על שחיתות במנהל מקרקעי ישראל, שבעקבותיו הוחדר באוקטובר 2007 סוכן סמוי למחלקת החוזים במנהל מקרקעי ישראל מרכז. הסוכן הושתל כעובד של המנהל במשרת סטודנט. הסוכן יצר קשרי עבודה וחברות עם עופר עידה, ראש מדור חוזים, שכעבור זמן החל לשתף אותו ולהציע לבצע עימו פעולות שונות שלא כדין בתמורה לכספי שוחד שיקבל ויחלוק עימו.

מכתבי האישום עולה כי עידה ביקש מהסוכן להנפיק שוברים לתשלום דמי ההיתר על הקרקע על סך סכומים נמוכים מאלה המגיעים למנהל תמורת תשלום שוחד, ביקש ממנו שלא לסרוק מסמכים בתיקי המנהל, כמתחייב בנהלי העבודה, כדי לטשטש את עקבות מעשיו והפיק היתרי בנייה, למרות חריגות בנייה תמורת שוחד. עידה השתמש במחשבו של הסוכן כדי לתלות את "התקלות" לכשיחשפו בחוסר ניסיונו.

עוד עולה מכתב האישום כי עידה קשר עם עורך דין אליעזר בשארי, שפעל במסגרת תפקידו מול מנהל מקרקעי ישראל, לזייף מסמכי מנהל מקרקעי ישראל במטרה לקבל היתר לבניית בית שני בנחלה במושב ירחיב. השניים ביקשו לנצל טעות של פקידה במנהל שאישרה בקשה לבניית בית שני בנחלה במושב זה ומכתב האישום עולה כי השניים תכננו לשים את ידם על חותמת והחתימה של אותה פקידה כדי "לשחזר" את הטעות ולהפיק אישורים דומים למבקשים שונים במושב ירחיב, הכל שלא כדין.

כמו כן, לקחו הנאשמים שוחד מיני מאזרחית שפנתה אליהם בנסיון לקדם יוזמה שלה ושל שכניה לבצע שיפוץ בבניין בו היא מתגוררת, במסגרת תמ"א 38 (תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה). עידה וה"מאכער" ששון כהן הוליכו את האזרחית שולל וקיבלו ממנה במרמה בהזדמנויות שונות יחסי מין, תוך שהיא מצפה מהם לקידום עניינה כאמור.

חלקים מעובדות כתב האישום מסתמכים על האזנות הסתר שבוצעו לנאשמים העיקריים, עידה וכהן שעבד תכופות איתו ושחשפו פעילות "ענפה" במהלכה העביר "מאכער" לעופר תיקים רבים לטיפולו, חלקם לא בתחום אחריותו וסמכותו, בתמורה לכספי שוחד.

עוד עלה מהאזנות הסתר כי עופר פעל אף עצמאית מול אזרחים ומול "מאכערים" נוספים, כמו דוד עזרה ומומי ועקנין, שגם נגדם הוגשו כתבי אישום.

מעת לעת הסתייע עופר בשירותיו המקצועיים של נאשם נוסף, דרור פוטרמן, מנהל ענף במחלקת שירות מרחבי במנהל מקרקעי ישראל מרכז, שהיה מוסמך ליתן הנחות בדמי חכירה, לפי קריטריונים הנוגעים במצב סוציו-אקונומי או בריאותי של המבקש.

כתב האישום חושף כי בהזדמנויות רבות פעל פוטרמן לבקשתו של עידה, ולבקשתם של אחרים, ודאג להורדת הריבית על דמי חכירה, מבלי שבדק האם המבקשים עומדים בקריטריונים המצדיקים זאת, ולעתים גם בעניינם של מבקשים ממחוז שמחוץ לתחום סמכותו של פוטרמן.

על פי ההערכה, קיבלו הנאשמים כספי שוחד בסך עשרות אלפי שקלים ואומדן הנזקים שניתנים לחישוב מסתכם בכמיליון שקלים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה