יתרות חובה בין חברות קשורות ודרך תיאומן

עו"ד רו"ח ארז שגיב

בין חברות קשורות קיימות יתרות חובה בסכומים מהותיים לאורך שנים. בכל שנה נעשה חישוב ריבית (בגובה ההצמדה בלבד) שבו מחויבות או מזוכות החברות הרלוונטיות. האם ניתן להוסיף את הריבית לדוח ההתאמה למס הכנסה. לחברות יש הפסדים לצורך מס.
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: ------------------ בין חברות קשורות קיימות יתרות חובה בסכומים מהותיים לאורך שנים. בכל שנה נעשה חישוב ריבית (בגובה ההצמדה בלבד) שבו מחויבות או מזוכות החברות הרלוונטיות. מאחר שלא נראה שהיתרות יצטמצמו, וההצמדה מרעה את המצב, העלתה החברה רעיון להוסיף את הריבית לדוח ההתאמה למס הכנסה. לחברות יש הפסדים לצורך מס. השאלה: האם ניתן לנקוט דרך זו ומהי המשמעות המיסויית שלה?

תשובה: ---------------- בעיקרון ההצעה הנדונה אינה פותרת את הבעיה, שכן תיאום ההוצאה הוא במישור הרווח וההפסד השוטפים, ואילו השאלה הנדונה היא אם קיימת לכאורה מחילת חוב (במישור המאזן ובמישור התוצאתי כאחד). נוסף על כך עולים גם ספקות שיש לבדוק - האם ביכולתה של החברה שקיבלה כספים להחזירם לחברה שממנה קיבלה אותם. זאת ועוד, תיאום ההוצאה מעיד על הלך מחשבתן של החברות, שכן בצעד זה הן עצמן פוסקות שאותן הוצאות אינן בגדר הוצאות המותרות בניכוי כאמור בסעיף 17 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), ואין להסיק זאת מנתוני השאלה בהיעדר פרטים נחוצים נוספים. נראה כי רשות המסים לא תסתפק בשלילת ההוצאות בלבד, כאמור לעיל, שכן היות החברה בהפסדים, אין בה נפקות מעשית לעניין קיזוזן של היתרות הבין חברתיות, שהרי ככל הנראה אין תאומן משפיע על חבות המס, בעוד שמחילת חוב תגרום להשפעה מעשית שכזו. באשר לשאלה אם ניתן לפעול בדרך המוצעת - התשובה חיובית, ולו בשל העובדה שאין בהוראות הפקודה כדי לשלול פעולה שכזו ואף יותר מכך, מחובתה של החברה, כפוף לאמור להלן, לעשות זאת. אציין כי אם היתרות הבין חברתיות כוללות גם יתרות אצל חברות תושבות חוץ, ככל הנראה תערוך רשות המסים בדיקה דקדקנית מעט יותר בנוגע למקור הכסף ובנוגע לדרך הזרמתו לישראל וממנה, והוצאת הריבית לתושב חוץ לא תותר בניכוי בשל הוראות סעיף 18(ה) לפקודה. יתרה מזו, אין זה ברור אם במסגרת דוח ההתאמה מתכוון השואל לתאם את הריבית השוטפת בלבד או את כל הריביות שנצברו עד עתה - מיום קיומן של יתרות החובה. יש לכך השפעה, כמובן, הן על גובה היתרה, הן על זקיפת הכנסות והן על תוצאות המס. עוד נוסיף כי ייתכן שרשות המסים תטען כי יחול סעיף 18(ב) לפקודה בגין הוצאות הריבית, שכן החברה הזכאית מדווחת על בסיס מצטבר. דהיינו, הוצאת הריבית לא תותר בניכוי כל עוד אין דיווח על ההכנסה בצד הזכאי.

המשיב - ממשרד שגיב בלזר ושות', עורכי דין

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה