כבר לא תרחיש אפוקליפטי? "אם כך מגיבים השווקים ל-PIIGS, מה יקרה כשארה"ב ובריטניה תתקלנה בקשיים"
המשקיעים בשווקים השונים ברחבי העולם מגיבים בימים האחרונים שוב לצרות במדינות ה-PIIGS (פורטוגל, אירלנד, איטליה, יוון וספרד), הפעם העניין סובב את הורדות הדירוג של יוון, פורטוגל וספרד. אך האם העיסוק במדינות בסדר גודל קטן יחסית הינו הנושא החשוב באמת? רונן מנחם, מנהל מחלק המחקר במזרחי טפחות, טוען שלא.
"הן מסיטות את העיסוק בנושא החשוב באמת - החולשה והקשיים בגוש האירו עצמו", אומר מנחם ומסביר, כי נתונים שונים מצביעים על מצבן העדיף של מדינות באיחוד האירופי שלא הצטרפו לגוש. "התמקדות במדינות הסוררות, החברות במועדון PIIGS, תעשה שירות רע לגוש האירו בכללותו, שכן תרחיק את הטיפול בבעיות הקריטיות שלו".
מנהל המחקר טוען שהזעזועים בשווקים מטרידים לא בפני עצמם, אלא משום שאם כך מגיבים שוקי המניות, האג"ח, המט"ח והסחורות כשמדינות בסדר גודל קטן יחסית נקלעות למשברי גירעון ואג"ח, מה יקרה אם ארה"ב ובריטניה תתקלנה בקשיים דומים. "לא מדובר בתרחיש אפוקליפטי, סוכנויות דירוג האשראי לא פוסלות אפשרות שדירוג החוב המושלם של השתיים יופחת, לנוכח הגירעונות הדו ספרתיים בתקציבי ממשלותיהן".
פרט לאיטליה וספרד, שהן הכלכלות מס' 8 ו-11 בעולם, פורטוגל, אירלנד, ויוון מדורגות בעשירייה השלישית והרביעית בלבד בדירוג הכלכלות העולמי.
הכלכלן מעריך כי הסיבה שמדינות ה-PIIGS אכן סובלות מגירעונות גדולים נובעת מחולשה ורגישות למשבר הגלובאלי, אך גם מבעיות ייחודיות: פורטוגל הקטנה לא צומחת, יוון התנהלה בצורה פיסיקאלית לא אחראית וספרד סובלת באופן כרוני משיעור אבטלה מפחיד, שקרוב כיום ל-20%.
עם זאת, הוא טוען, התמקדות בקשיים של מדינות אלו מרחיקה את הטיפול בבעיות היסודיות יותר, הקשורות בגוש האירו עצמו: ההתנהלות המגושמת שלו, הניגודיות האינהרנטית בין חברותיו, ניגודי האינטרסים, המאפיינים הכלכליים הרחוקים כמו מזרח ממערב בין החברות השונות, מחסומי השפה, התרבות והמערכות החברתיות, נוקשות שוקי העבודה ועוד.
ב-5 השנים האחרונות היו הביצועים המצטברים בגוש האירו פחותים מביצועי האיחוד האירופי (הכולל, פרט ל-16 מדינות האירו, 11 מדינות אירופאיות נוספות) בפרמטרים חשובים כגון הייצור התעשייתי, המסחר הקמעוני (המשמש מדד לצריכה הפרטית), שיעור האבטלה, הבנייה למגורים ואפילו החוב הממשלתי באחוז מהתוצר.
לפי המדד המשולב לגוש האירו, שמחשב מכון המחקר Conference Board, הפעילות הכלכלית השוטפת בגוש האירו כמעט לא גדלה במחצית השנה האחרונה. הדשדוש מורגש ברוב תחומי הפעילות, לרבות התעסוקה, הייצור, הקמעונות וההזמנות.
דיוויד מאקי, הכלכלן הראשי של ג'יי פי מורגן צ'ייס בלונדון, העריך היום, כי בתרחיש הגרוע ביותר, חבילת הצלה לכלכלות ספרד, פורטוגל, אירלנד ויוון עלולה להגיע ל-8% מהתמ"ג בגוש האירו, סך של כ-792 מיליארד דולר. הוא טען כי "מדובר במספר גדול, אבל לאיחוד האירופי יש יכולת לעמוד בו ולתמוך הן בבנקים והן במדינות הכושלות".