הדרך האסורה לעשות סיבוב קל על מניה - אזהרה לאנליסטים!

כשבית השקעות Y מוציא ללקוחות את השורה התחתונה של המלצה שאותה הוא מתכוון לפרסם לציבור, זה דבר שאסור שיקרה. אזהרה לאנליסטים!
יוסי פינק |

להמלצות אנליסטים יש יכולת השפעה על מחירי מניות, זה מובן לכל מי שסוחר בשוק ההון. הרציונאל ברור, אם המלצה חיובית על מניה מסוימת מתפרסמת ביום כלשהו והיא החדשה היחידה שמתפרסמת בעניין המניה, סביר שאותה מניה תגיב בחיוב. השאלה היא מה קורה כשמניה מגיבה בחיוב להמלצה שעדיין לא התפרסמה?

הניסוח שלי במקרה הזה הוא חשוב ביותר ולכן אני אחזור עליו - מה קורה כשמניה מגיבה בחיוב להמלצה שעדיין לא התפרסמה. כאן המקום לעשות הבחנה שבעבור המעורבים בשוק ההון היא ברורה, לטובת הכלל אני אחזור בקצרה. בבתי ההשקעות יש מחלקות מחקר SELL SIDE שתפקידן לפרסם המלצות לציבור, להוות ערך מוסף לברוקראז', לחיתום ועוד. בנוסף, יש מחלקות מחקר BUY SIDE שתפקידן לפרסם המלצות לשימוש פנימי של מנהלי ההשקעות של אותו הגוף, בקרנות, בקופות וכו'. יש בתי השקעות שיש להם גם וגם, יש בתי השקעות שיש להם או זה או זה.

עכשיו אפשר להמשיך, כאשר אנליסט BUY SIDE מפרסם 'פנימה' המלצה חיובית, הגוף מתחיל לקנות, המניה זזה אבל הציבור לא מבין מה קורה שם, וזה בסדר גמור - ככה דברים עובדים. כאשר אנליסט SELL SIDE מפרסם החוצה המלצה חיובית, הציבור מתחיל לקנות ולכולם ברור שאותה ההמלצה היא הסיבה וזה בסדר, ככה דברים עובדים. אם ההמלצה של ה-BUY SIDE דולפת לציבור שלא בכוונה, סביר שהמניה תגיב בחיוב וזה קורה וזה לא אסון. אבל מה קורה כשהמלצה של SELL SIDE מודלפת במתכוון לאנשים מסוימים, יום-יומיים לפני שהיא מתפרסמת לציבור? זה במילים עדינות - לא כ"כ בסדר.

סיפור שהיה כך היה - עיתונאי במילכוד

בשבוע שעבר קבלתי טלפון מפעיל בשוק שעדכן אותי בדבר תנועה חריגה במניית X. (זה המקום להתנצל על כך שבחרתי שלא לציין את שם המניה ובית ההשקעות, הפעם אני מוותר על השוט).

כך אמר לי אותו פעיל באותה השיחה: "תגיד, אתה רואה את המסחר החריג במניית X, זה לא שום דבר שאתה יכול למצוא בדיווחי החברה או באתרים הכלכליים. זה קורה בגלל שבית ההשקעות Y מתכוון מחר לפרסם המלצה חמה על המניה ועכשיו הוא מקדם אותה באגרסיביות בקרב הלקוחות שלו". בדקתי את נתוני המסחר של המניה וראיתי שהיא נסחרת בעלייה של כ-2% ומרכזת מחזור חריג ביותר בעוד המדד שבו היא נסחרת מתנהל בירידות. אותו פעיל נתן לי את עדכון ההמלצה ואת השינוי במחיר היעד, אמר לי שאין שום דבר כתוב ובזאת נסתיימה השיחה.

כאן מתחיל ה'מילכוד לעיתונאי'. אם אני אתן כותרת ב-Bizportal שאומרת - "מניית X נסחרת בעליות חדות ברקע להמלצה חמה שצפוי לפרסם מחר בית ההשקעות Y", הרי ברור מה יקרה, אותו בית השקעות יחכה עם ההמלצה מספר שבועות ו-Bizportal יראה רע. מצד שני, אם אני לא אתן את הכותרת הזו, בית ההשקעות ימשיך להתנהל באין מפריע או במילים אחרות, הלקוחות שלו יעשו סיבוב על הגב של הציבור (שיקנה אחריהם) כשההמלצה תתפרסם ביום שלמחרת, ואת זה אני לא כ"כ אוהב (וזה שוב, במילים עדינות!).

בניסיון לצאת מהמילכוד, הרמתי טלפון לבית ההשקעות, אמרתי שאני יודע על ההמלצה ורוצה לקבל אישור לכך שהיא אמורה להתפרסם מחר שכן אני מתכוון לכתוב על כך באתר. אחרי בדיקה זריזה, בבית ההשקעות חזרו אליי וכמובן התנערו מעניין תזוזת המניה וגם טענו שמחר לא תפורסם המלצה לאותה מניה. באותה שיחת טלפון, לשני הצדדים הייתה ברורה הבעיה שבה אני נמצא, העניין הוא שגם בית ההשקעות נכנס לבעיה מסוימת, אף אחד לא רוצה 'להיכנס לפינה' עם עיתונאי עצבני שבסוף יעשה כותרת קשה בסגנון - "היום ההמלצה פורסמה, אתמול המניה זינקה", לא נשמע נעים.

עברו השעות, היום נגמר ואני לא פרסמתי דבר. יום למחרת המתנתי להמלצה שכצפוי - לא הגיעה. המשכתי להמתין וכעבור שבוע בדיוק פורסמה ההמלצה על מניית X. כמובן שלא התפלאתי לראות שמחיר היעד וההמלצה תאמו במדויק את הנתונים שהיו רשומים אצלי במחברת מהשבוע שעבר. המניה אגב, הגיבה בעליות נאות.

מסריח אבל מותר?

הגופים המוסדיים עושים לא פעם סיבובים על חשבון הציבור הרחב, זה קורה באופן קבוע בגיוסי האג"ח שבהם המוסדיים מקבלים הנחה על ההתחייבות המוקדמת ואח"כ משחררים מייד חלק מהסחורה לציבור הרחב שקונה במחיר מלא. במקרה הזה ניתן להבין, כיוון שאם הציבור לא מראה עניין, המוסדי נדפק. עם זאת, העניין הזה של עדכון לקוחות בדבר המלצה שאמורה להתפרסם, זה סיבוב כמעט וודאי על גב הציבור ועניין שמחייב התייחסות.

רשות ניירות ערך התייחסה בעבר לעניין תזמון ההמלצות מצד האנליסטים וקבעה כי כיוון שלאנליסטים יש לקוחות שמשלמים, זה לגיטימי לתת להם את העבודה "קצת קודם" אבל התנתה את הדבר בכך שכאשר האנליסט מפרסם את ההמלצה לציבור, יהיה עליה תאריך הפרסום הראשוני.

כאן באותו בית השקעות הם הלכו בין הטיפות. הם לא הוציאו המלצה אלא הוציאו בטלפון את עיקרי ההמלצה וככה הם "הסתדרו" עם עניין פרסום התאריך.

אני שוב מתנצל על השימוש ב-X וב-Y. להבא אני מתכוון להגיד בדיוק את שם בית ההשקעות, את שם האנליסט, את שם המניה ולעשות את זה בכותרת של האתר. התחום הזה חייב לעבור הסדרה נוספת ואני מקווה שהמאמר הזה הוא הצעד הראשון בדרך.

מאת: יוסי פינק, עורך ראשי - Bizportal

מאמרים נוספים מהשבוע האחרון:

- יום השואה פחות חשוב לבורסה בת"א? להלן תשובה ברורה

- על ה'טיפ' הכי נפוץ כעת בשוק המניות, שהוא בעצם די מטעה

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה