מדינת ישראל במאה ה-21: "השתלבות בתעסוקה אינה מבטיחה היחלצות מעוני"

כך לפי דוח של בנק ישראל. 60% מהעניים בישראל חיים במשק בית בו קיים לפחות מפרנס אחד. 5% חיים במשק בית עם שני מפרנסים
יונתן גורודישר |

"מיעוט מפרנסים הוא אחד מהגורמים המרכזיים לעוני", כך לפי דו"ח של בנק ישראל שצפוי להתפרסם בסוף החודש, ומתייחס לתקופה שבין 2008 ל-2009, עם זאת, בבנק מוסיפים כי למרות זאת, השתלבות בתעסוקה אינה מבטיחה היחלצות ממעגל העוני.

מניתוח מאפייני התעסוקה, השכר והעוני בתקופה שבין יולי 2008 ויוני 2009 עולה כי מעל ל-60% מהעניים בישראל, כמיליון בני אדם, חיים במשקי בית שיש בהם לפחות מפרנס אחד. אדם שכזה אף זכה מבנק ישראל לכינוי "עובד עני".

תופעת העובדים העניים מתמקדת במשקי בית שבהם מפרנס יחיד. בין הגורמים לעוני בולטים שניים במיוחד - מספר הנפשות גבוה יחסית במשק הבית ומנגד כושר השתכרות נמוך. לפי הפרסום, כושר ההשתכרות הנמוך משתקף בהשכלה נמוכה או בכזו שאינה מתאימה לדרישות השוק, במשלחי יד המאופיינים בשכר נמוך ובעבודה בענפים שבהם השכר הממוצע נמוך. גורם נוסף המגדיל את ההסתברות לעוני בקרב עובדים הוא מספר שעות עבודה נמוך. מהדו"ח עולה כי ההסתברות לעוני בקרב עובדים ערבים גבוהה יותר בהשוואה לכלל האוכלוסייה, גם כאשר לוקחים בחשבון את השפעת המאפיינים האחרים, כמו השכלה נמוכה, גודל משק הבית ועוד.

תופעה זו של עוני בקרב משקי בית עם מפרנס יחיד העובד במשרה מלאה אופייני במיוחד למשקי בית ערביים. כ-50% מהעניים הערביים חיים במשקי בית שבהם מפרנס יחיד. בקרב האוכלוסייה החרדית, אוכלוסייה שגם בה תחולת העוני גבוהה במיוחד, תופעת העובדים העניים נפוצה פחות, כאשר כ-10% מהעניים החרדים חיים במשקי בית שבהם יש מפרנס במשרה מלאה.

"הגורמים הדומיננטיים לעוני בקרב העובדים מדגישים את תפקידה המכריע של אכיפת חוקי העבודה להפחתת ממדי העוני בישראל", מציינים בבנק ישראל. "העובדים העניים, שמעמדם בשוק העבודה מעורער ופגיע, מתקשים לשמור על זכויותיהם".

לפי הדו"ח, המחסור באכיפה אפקטיבית מתבטא בשיעור גבוה של עובדים עניים המשתכרים פחות משכר המינימום הקבוע בחוק. לדוגמה, מדו"ח שפרסם ארגון ה-OECD עולה כי מספר העוסקים באכיפת חוקי העבודה בישראל נמוך מרבע מהתקן שנקבע. תופעת העובדים העניים קיימת גם במדינות OECD, אולם בשיעור נמוך בהרבה יותר מאשר בישראל.

בכדי להתמודד עם התופעה בבנק ישראל מציינים את יישומו של מס הכנסה שלילי שהפעלתו בישראל החלה באוקטובר 2008 במספר יישובים. "למס הכנסה שלילי השפעות חיוביות ניכרות על רווחתם של פרטים עובדים", מציינים, תוך אזכור מחקרים בעולם. מס הכנסה שלילי "מגדיל את התמורה לעבודה, ולפיכך, את התמריץ לעבוד ולא להסתמך על קצבאות", מסבירים.

ברוב המחקרים נמצא כי למס הכנסה שלילי השפעה חיובית על שיעור ההשתתפות. לצמצום העוני ולהגדלת התעסוקה יש גם ערך מוסף, הנובע מההשפעה על ילדיהם של מקבלי המענק. עם זאת בבנק מציינים כי "הפריסה החלקית והסכום הנמוך יחסית של המענק מתנו את השפעותיה החיוביות של התוכנית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה