יאיר סרוסי על הנגב: "תפקיד המדינה הוא להסיר כשל שוק, במקרה זה מרחק פיזי"

יו"ר בנק הפועלים דיבר היום בועידת הנגב והעריך כי אנשים יעברו לגור בנגב רק במידה ומערכת החינוך בפריפרייה תהיה טובה מזו במרכז. "לא מדובר בפילנתרופיה, אלא במהלך כלכלי נכון ומחוייב המציאות"
יונתן גורודישר |

על המדינה להסיר כשל שוק וליצור משיכה לנגב ולפריפרייה, כך אמר יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי בועידת הנגב שהתקיימה היום. בדבריו, הביע סרוסי תמיכה בתזה התומכת בפיתוח הנגב והגליל כמנוע העיקרי לקפיצת מדרגה בעשור הקרוב.

"קבלתנו הצפויה ל-OECD היא הישג גדול שעלינו להתברך בו", אמר סרוסי, אך ציין את היעד הבא של ישראל - להעלות את התוצר לנפש מהרמה הנוכחית של 28 אלף דולר לשנה במונחי כוח קנייה, לרמת המדינות המפותחות, של בין 35 ל-40 אלף דולר לשנה.

"כדי שננצל את הפוטנציאל הכלכלי שלנו צריך להתוות את הדרך לקפיצת מדרגה בקצב הצמיחה לכיוון ה-5%-6% בשנה בעשור הקרוב", ציין סרוסי, דבר שניתן לעשות באמצעות "אסטרטגיה של פיתוח הנישות, כמו הנגב והגליל, תהווה מאיץ לצמיחה, מעבר לקצב הרגיל באזורים אחרים", אמר והדגיש כי "לא מדובר בפילנתרופיה, אלא במהלך כלכלי נכון ומחוייב המציאות".

"הפערים הקיימים ברמת ההכנסה בין המרכז לבין הנגב והגליל, רמת ההשתתפות בכוח העבודה, רמת האבטלה, הגבוהה בנגב ובגליל יותר מאשר במרכז - כל אלה יוכלו לשמש מפתח לצמיחה מהירה, אם נדע למקד נכון את המשאבים. יש סיכוי ממשי לכך שבתהליך סגירת פערי ההכנסות ורמות ההשתתפות בכוח העבודה תתרחש האצת צמיחה", אמר סרוסי.

"אנחנו זקוקים למערכת שבנוייה על הסכמה רחבה", ציין יו"ר הפועלים. "הנגב נמצא במרכז הקונסנסוס הלאומי של ישראל. כולם מסכימים שצריך לפתח אותו, ושהוא הרזרבה הגיאוגרפית, פיזית והאנושית להתרחבות", הוסיף. סרוסי השווה את מצב הנגב למצב במרכז הארץ, שם "הדברים מתרחשים באופן קל יותר". "בנגב, תפקיד המדינה הוא להסיר כשל שוק, במקרה זה מרחק פיזי, וליצור משיכת כוחות לאזור", אמר.

לדבריו של סרוסי, הדרך לביצוע פיתוח הנגב, מהלך שיביא לעליית המדרגה בצמיחה הכלכלית, היא באמצעות מתן עדיפות לפיתוח מערכת החינוך בפריפרייה. "ההזדמנות הגדולה תנוצל רק אם נוודא שהשירותים ובעיקר מערכת החינוך, יהיו ברמה טובה יותר מזו הקיימת במרכז", אמר סרוסי והוסיף כי "רק אז תבואנה המשפחות דרומה בעקבות אנשי צבא הקבע. במקום לראות בכך את הסעיף התקציבי האחרון, יש להתחיל מכך, בראייה ארוכת-טווח של ההזדמנות ושל המנוף החיובי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה