המזומן במיליארדים בקרנות הקונצרניות: סיבה לדאגה?
האפיק הקונצרני רושם מתחילת השנה גיוסים עצומים - 7.1 מיליארד שקלים. בשבוע שעבר נרשמו גיוסים של 190 מליון שקלים ביום, מדובר בהמון כסף שמזרים הציבור כאשר התשואות במדדי התל בונד (המדדים המובילים בקונצרני) הינן נמוכות מאוד.
התל בונד 20 נסחר בתשואה של 2.73% והתל בונד 40 נסחר בתשואה של 3.53%. במילים אחרות, כנראה שהזדמנויות גדולות אין במדדים האלו.
בכיר בתעשיית הקרנות איתו שוחחתי הבוקר טען בפניי כי
מבדיקה שביצענו עולה כי באפיק הקונצרני (אג"ח חברות וכללי) יושבים כעת כ-45.5 מיליארד שקלים. אם נצא מנקודת הנחה שבקרן קונצרנית סטנדרטית חייב מנהל הקרן להחזיק לפחות 75% באגרות חוב קונצרניות, נקבל שכיום יושבים אצל מנהלי הקרנות בין 10 ל-15 מיליארד שקלים במזומן.
ניתן להניח שהמספר קרוב יותר ל-10 מיליארד שקלים ואולי קצת פחות כיוון שהקרנות שנמצאות על רכיב מזומן מקסימלי הן אותן קרנות שבהן נרשמו גיוסים גבוהים בתקופה האחרונה. הקרנות שלא ראו גיוסים גבוהים, לא בטוח שמכרו ניירות אלא פשוט לא הגדילו חשיפה.
ממה הם חוששים? כנראה שמעבר להנחה שכרגע אין ממש מה לקנות, החשש הוא מהרגע שבו יהיה צורך למכור. מנהלי הקרנות לבטח עדיין זוכרים את המשבר הקודם וחוששים בעיקר מהפסיכולוגיה. אותם מנהלים זוכרים את אותם ימים בהם הם נאלצו למכור בעל כורחם ובהיסטריה אגרות חוב במחירים הלא נכונים. בחודשים אוקטובר-נובמבר 2008 הציבור פשוט הזרים פקודות מכירה ומנהלי הקרנות חיפשו נזילות.
המנהלים של אותן קרנות שמגייסות היום במאות מיליונים, יודעים שהכסף שנכנס כיום זה כסף של "ידיים חלשות", כלומר כסף שנכנס מהר אבל גם עלול לצאת מהר ולכן כדאי להשאיר כסף בחוץ בכדי שכשהידיים החלשות יבקשו לצאת (והן תמיד מבקשות ביחד), לא יהיה צורך למכור בהיסטריה.
אז כרגע יש כ-10 מיליארד שקלים בחוץ, ניתן לחשוב שמדובר בהזדמנות של כסף שרק מחכה להיכנס, צריך להבין שהכסף הזה כנראה יושב בחוץ מהסיבה ההפוכה.
מאת: יוסי פינק, עורך ראשי - Bizportal