שלמה מעוז: "שיאים זה לעיתונים, אותי מעניין המצב בשטח ויש כעת סיבות טובות להמשך עליות"
מסביב לעולם מציינים היום (ג') שנה לשפל הגדול, זה שפקד את השווקים ב-9 במארס כחצי שנה לאחר שהבנק האמריקני ליהמן ברדרס קרס ורגע אחרי שהבנקים הגדולים בארה"ב החלו לדווח על רווחים.
מדד MSCI העולמי, זה שעוקב אחרי השווקים המפותחים השלים ב-12 החודשים האחרונים עלייה של 70% ומפגר מעט אחרי העלייה באחד העם, שם טיפסו מדדי ת"א 25 ו-75 ב-90% ו-137%, בהתאמה. הפער בין אחד העם ליתר המדדים המובילים בעולם נובע בין היתר מחוזקו של המשק הישראלי בעת הכניסה למשבר ומגילוי תגליות הגז "תמר" ו"דלית".
בפועל בימים אלה מתקרב מדד המעו"ף לרמת השיא שרשם ב-31 באוקטובר 2007 כאשר סגר ברמת 1,237 הנקודות.
כדי לנסות ולהבין את כיוונה של הבורסה בחודשים הקרובים ובצל התגברות התנודתיות מאז תחילת השנה שוחחנו היום עם שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, שבעבר הצליח מספר פעמים לחזות את נקודות המפנה בשוק.
האם אתה מאמין שהמגמה החיובית בעולם תימשך? "אני רואה המשך עליות, לפחות בחודשיים הקרובים. הסיבה העיקרית היא חוסר החלופות לכסף כתוצאה מרמתה הנוכחית האפסית של הריבית ונתוני המאקרו התומכים".
מעוז מונה מספר סיבות: השיפור ברווחיות החברות מסביב לעולם. עלייה חדה בפריון העבודה בישראל, ארה"ב וגרמניה - מה שגם תורם לרווחיות החברות. עלייה בפעילות הכלכלית בסין, ברזיל ומדינות נוספות. עלייה בנטילת אשראי בארה"ב לראשונה מזה 14 חודשים.
"הוכחה לכך שהמצב משתפר הוא שרוב הבנקים אומנם לא חזרו לעלות ריבית אך ביטלו לחלוטין את כל צעדי התמריצים שהעמידו לראשות הכלכלות".
עם זאת, מעוז מציין כי הדרך צפויה להיות מלווה במהלומות. "זה לא אומר שלא יהיו תיקונים בדרך. המשקיעים ימשיכו להתמודד עם חדשות רעות מידי פעם כמו יוון ודובאי. אבל בסוף יבינו כי מדובר בדברים נקודתיים. בסופו של דבר כמה יכולים להשפיע 7 מיליון רועי עזים".
כלומר, אתה צופה שהבורסה בארץ תשבור את רמת השיא? "שיאים זה כותרות של עיתונאים. אותי השיא לא מעניין. מה שמעניין זה המצב הנוכחי והעתידי. זה שבשנה האחרונה היו עליות חדות זה נחמד אבל תסתכל שנתיים אחורה ותקבל תמונה שונה, אז מה זה אומר?"
"תזכור כי חלק גדול מהעניין הוא שאין חלופות. לדוגמא משקיע ששם את כספו במק"מ לפני כשנתיים, עשה עד היום בממוצע 6% באותו זמן שהבורסה הניבה רק 12%. קרי, המוצר עם הכי פחות סיכון הניב מחצית מהתשואה של המוצר הכי מסוכן".
"העלייה שהייתה לא רלוונטית, צריך להסתכל על המכפילים הנוכחיים. והם עדיין זולים ביחס לחלופות. לכן, אני מאוד אופטימי לגבי שוק המניות". עם זאת, מעוז לא צופה עלייה ליניארית. "אני צופה לפחות עוד שני גלי ירידות עד סוף השנה".
זו לא הפעם הראשונה שהוא נחרץ לגבי כיוון השוק. במהלך חודש ינואר כאשר החל השוק להתממש טען מעוז בראיון עם Bizportal, כי הירידות מהוות רק תיקון כתוצאה מההתבטאויות החריפות של ברק אובמה. בראיון מחודש פברואר הוא אמר נחרצות כי התיקון נגמר. "אני רואה עליות רצוף בשוק המניות לפחות עד מאי-אפריל, התיקון הקטן של תחילת השנה נגמר".
היום כאמור, חוזר הכלכלן על הראייה כי השוק צפוי עוד לכבוש פסגות חדשות, בעוד הוא לא צופה שיחול בחודשים הקרובים שינוי מהותי בריבית.
כלומר, אתה לא חושש מהירידות הנוכחיות? "לא. יש פחד גבהים והוא צפוי להימשך, אבל אין שום סיבה אחרת למימושים. המשקיעים צפויים לנווט בתקופה הקרובה בין שני ווקטורים. אחד הוא הפחד מריבית האפס והשני הוא מהגובה. בסופו של דבר שני הווקטורים האלה יובילו להמשך העליות".
האם לדעתך משקיע ששם היום את כספו בבורסה, יראה תשואה חיובית בראייה של 12 חודשים קדימה? "כן. זה לא אומר שצריך לזרוק את הכסף לבורסה וזהו. כמובן שצריך לעשות ניהול הסיכונים שלו, לבד או ביחד עם יועץ".
"ודבר חשוב מזה הוא ההיצמדות למבנה המקורי של התיק", אומר מעוז ומסביר, "אחרי שנקבע תבנית ההשקעה, המשקיע צריך להיצמד לתבנית התיק המקורי. לא להיות גרידי אלא מידי חודש לחזור ולבדוק את התיק ולווסת את הכספים בהתאם כדי לחזור ליחסים הראשונים שנקבעו".