סרקוזי מזהיר את הספקולנטים: מדינות גוש האירו מוכנות לעזור ליוון
נשיא צרפת ניקולא סרקוזי אמר אמש (א') שמדינות גוש האירו מוכנות להציל את יוון במידה והממשלה תתקשה לממן את הגרעון בתקציב, וטען שיוון נמצאת "תחת התקפה" של "ספקולנטים".
"אני רוצה להיות ברור לחלוטין: אם זה היה נחוץ, המדינות של אזור האירו היו ממלאות את ההתחיבויות שלהן", הוא אמר בפאריס אחרי שנפגש עם ראש ממשלת יוון ג'ורג' (יורגוס) פפנדראו. "לא צריך להיות שום ספק בעניין הזה". למרות שיוון לא צריכה עזרה כרגע, "יש לנו אמצעים, אנחנו מוכנים, ואנחנו נחושים", הוא אמר.
הערות סרקוזי הן בין החזקות ביותר שנשמעו בקרב מנהיגי האיחוד האירופאי בנוגע למתן סיוע ליוון ומטרתן נועדו, בין היתר, למנוע ממשקיעים מלהמר כנגד האירו ואגרות חוב של ממשלת יוון. דברים דומים נאמרו על ידו מוקדם יותר ביום ראשון, עוד טרם הפגישה עם פפנדראו: "אם יצרנו את האירו, אסור לנו לתת לאף מדינה בגוש האירו לקרוס. אחרת אין שום מטרה ביצירת מטבע האירו. עלינו לתמוך ביוון משום שהיא עושה מאמצים".
תופעה של מתקפות ספקולטיביות של קרנות גידור גדולות על מטבע של מדינה זו או אחרת אינה חדשה או יוצאת דופן. בשני העשורים האחרונים הותקפו כמה מדינות על ידי קרנות גידור בצורה דומה, למשל מדינות דרום מזרח אסיה. בישראל מוכרת התופעה בשוק המט"ח שם החל לפני כשנתיים נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, לרכוש דולרים בשוק בניסיון למנוע מהספקולנטים להוריד את שער הדולר-שקל.
ממשלת פפנדראו ביצעה בשבוע שעבר גיוס נוסף של 5 מיליארד אירו (6.8 מיליארד דולר) בהנפקת אג"ח ממשלתי. מטבע האירו נפל בשלושת החודשים האחרונים ב-8%. נזכיר, כי יוון מתמודדת עם תשלומי פידיונות בסך של 20 מיליארד אירו באפריל ובמאי.
"ספקולנטים והשווקים צריכים לדעת שלסולידריות יש משמעות, ובמידה ויש בעיה, אנחנו שם", אמר סרקוזי. "ככל שנגיד את זה מוקדם יותר וחזק יותר, אנחנו נפתור את הבעיה מהר יותר".
פפנדראו שהתחיל את המסע שלו בקרב המנהיגים ביום שישי האחרון כאשר נפגש עם אנגלה מרקל, ראש ממשלת גרמניה, יפגש מחר בוושינגטון עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה.