מנכ"ל נובל לא אמר הרבה על 'לוויתן': הרכבנו לו"ז משוער
מנכ"ל נובל אנרג'י מסיים היום (יום ה') את ביקורו בישראל. מדובר במנכ"ל של חברה שהיא ידידת אמת של ישראל. לרוב אני ציני, לא במקרה הזה. חברות חיפושי הנפט והגז הגדולות הדירו ועדיין מדירות את רגליהן ממדינת ישראל, שכן נפט וגז זה ביזנס של מדינות שביננו לבינן אין הרבה אהבה. נובל זה סיפור אחר ובגלל זה ישראל נמצאת כיום במקום אחר.
צ'אק דיווידסון נפגש עם כולם, עם שטייניץ, עם ביבי, עם לנדאו, עם העיתונאים כמובן וגם הרצה בכנס האנרגיה. הוא היה סבלני, ענה לכל שאלה והשאלות חזרו וחזרו על עצמן. בשורה התחתונה, עבור המשקיעים הוא לא אמר יותר מידי, הוא פשוט היה אופטימי.
האמת היא שזו לא אשמתו שהספקולנטים של שוק ההון הישראלי חשבו שאם הוא בא אז הוא בא עם בשורות בעניין 'לוויתן'. נשאלת גם השאלה כמה הוא יודע ובאיזה שלב נמצאות הבדיקות.
אז מנכ"ל נובל לא אמר הרבה, בוא ננסה לעשות סדר מבחינת רצף האירועים והלו"ז הצפוי. בכדי לעשות סדר בעניינים, נלך מספר חודשים אחורה ונסביר את השלבים שמביאים חברה כמו נובל להחליט שהיא הולכת על קידוח אקספלורציה. אחרי שבוצעו סקרים סיסמיים דו מימד (2D), החליטו בנובל ללכת על סקרים סיסמיים תלת מימד (3D), סקרים שיבוצעו באמצעות הספינה הסייסמית Vanguard. הספינה החלה לפעול ב-26 בספטמבר וככל הנראה סיימה את הפעילות לקראת סוף חודש דצמבר (כשלושה חודשים).
שלב עיבוד הנתונים מתחיל כבר על הספינה עצמה ומתבצע ע"י חברה חיצונית, אותה חברה שמפעילה את הספינה. מדובר בעיבוד נתונים ראשוני שבזמן אמת נותן את מיפוי הקרקע כאשר בנובל מקבלים דיווח מיידי על הנעשה. לאחר סיום ביצוע הסקרים, נמשך שלב עיבוד הנתונים, וזאת בדר"כ ע"י אותה חברה חיצונית שמעבירה דיווחים לאנשי מפתח בנובל. לאחר סיום שלב עיבוד הנתונים, מתחיל שלב הפיענוח בו מנסים להבין את גודל המאגר, סיכויי הצלחת ביצוע קידוח, עובי השכבה, הנפח שלה, כמות הנקבוביות ועוד. שלב זה כבר מתבצע ע"י אנשי נובל אנרג'י.
לפי שעה לא ברור האם שלב עיבוד הנתונים הסתיים והחל שלב הפיענוח או שהחומר עדיין יושב אצל החברה החיצונית שמבצעת את עיבוד הנתונים.
שאלה נוספת קשורה דווקא למאגר 'תמר'. עבודות הפיתוח של המאגר צפויות להתחיל לקראת סוף השנה. מבירור של Bizportal עם מקורבים לעניין עולה כי סוף השנה זה אומר אוקטובר-נובמבר.
עכשיו נחזור ל'לויתן'. בנובל אנרג'י אמרו מספר פעמים בחודש האחרון כי הם מצפים לקדוח מבנה גדול נוסף במחצית השנייה של השנה, עוד לפני שיעבירו את האסדה למאגר תמר לצורך תחילת ביצוע עבודות הפיתוח. בהנחה שהמבנה הגדול הנוסף עליו הם מדברים הוא 'לויתן' (ולכך אין כמובן שום וודאות) ובהנחה ש'לויתן' מצוי בעומק דומה לעומק בו מצוי מאגר 'תמר', סביר שקידוח ב'לוויתן' צפוי לקחת 60-70 יום. לפיכך ובכדי לעמוד בלוח הזמנים, האסדה צריכה להגיע לאזור 'לוויתן' סביב חודש יולי הקרוב, כלומר עוד כ-4 חודשים.
עד אז בנובל אמורים להגיד משהו והאמת שזה מסתדר בצורה מדויקת עם לוח הזמנים. בשוק הייתה קיימת הערכה שעיבוד ופיענוח הסקרים הסייסמים 3D זה תהליך שלוקח 3 חודשים אבל מתברר שבפועל זה לוקח קצת יותר והתוצאות יימסרו רק ברבעון השני של השנה, כלומר בין אפריל ליוני.
בכיר בתחום חיפושי הנפט והגז התייחס בשיחה עם Bizportal לעניין ההמתנה לתוצאות הסקרים ואמר כי "סקר שהוא עשירית מהגודל והמורכבות של 'לוויתן' לוקח 3 חודשים, פה המשקיעים בהחלט יצטרכו להמתין בסבלנות".
אז שר התשתיות מחכה, נתניהו מחכה, שטייניץ מחכה, ברציו מחכים, תשובה מחכה ומנכ"ל נובל שומר על פוקר-פייס ונראה אופטימי, נקווה שחוץ מהיותו ידיד ישראל, הוא גם בן אדם עם מגע זהב - זה לטובת כולנו.
מאת: יוסי פינק - עורך ראשי - Bizportal