מעביד לא חויב בפיצויי הלנת שכר לעובד שסירב להחתים כרטיס נוכחות, ודרישת המעביד להחתמת כרטיס אינה מהווה הרעה מוחשית

עב 1786/09 ד"ר ג'דעון זיינה נגד מועצה מקומית עילבון, מיום 23.11.2009. תקציר מאת עו"ד פזית לוי -שחר
עו"ד לילך דניאל |

העובדות -----------

ד"ר ג'דעון זיינה (להלן:"העובד"), הינו רופא שיניים, שעבד בשירות המועצה המקומית עילבון (להלן:"המעסיקה") משנת 1993, בהיקף חצי משרה. העובד נהג להגיש את דוח שעות עבודתו בצורה ידנית וכך קיבל את שכרו.

ב- 9.2.2009 נדרש העובד ע"י מעסיקתו, להחתים כרטיס נוכחות במשרדי המעסיקה. העובד סירב. בעקבות כך, המעסיקה לא שילמה לעובד שכר בגין אותן שעות שלא נחתמו בכרטיס הנוכחות.

העובד טען, שהוא פטור מהחתמת כרטיס, זאת לפי הנחיות ההסתדרות הרפואית בישראל, ארגון העובדים אליו שייך וכי שינוי בשיטת צורת הדיווח מהווה הרעת תנאים, הן בשל העובדה כי הינו עובד תקופה ארוכה, והן בשל היותו רופא.

העובד תבע את השכר שלא שולם לו בתוספת פיצויי הלנת שכר וכן ביקש להורות למעסיקה להמשיך ולשלם לו את שכרו על פי דיווח נוכחות ידני.

המעסיקה טענה, כי הובהר לעובד מספר פעמים שעליו להחתים כרטיס נוכחות, ולמרות זאת לא החתים. בנוסף, פרסמה המעסיקה חוזר ובו הנחיה ברורה לכלל העובדים להחתים כרטיס נוכחות וכי יוטלו סנקציות על עובדים אשר לא ימלאו אחר הוראות אלו.

המעסיקה הפנתה להוראות חוקת העבודה ברשויות המקומיות, לסעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה, ולסעיף 24 לחוק הגנת השכר. עוד טענה, כי שיטת הדיווח הידני אינה יעילה ומהימנה כשיטת החתמת כרטיס נוכחות.

במהלך הדיון הוסכם בין הצדדים, כי המעסיקה תשלם את השכר של העובד עבור החודשים בהם דיווח באופן ידני ולא קיבל עבורם שכר.

לפיכך, בית הדין נדרש להכריע בשאלה האם קיימת חובה על העובד להחתים כרטיס נוכחות וכן בשאלת זכאות העובד לפיצויי הלנת שכר בגין איחור תשלום השכר.

פסק הדין -------------

בית הדין ציין, כי למעסיק זכות פררוגטיבית לנהל את עיסקו, כל עוד אין פגיעה בהוראות החוק או בזכות יסוד. זכות זו של מעביד צריכה להתאזן אל מול זכויותיהם של העובדים, ולהתחשב בכבוד האדם שלהם ובחופש העיסוק.

בית הדין קבע, כי החתמת כרטיס הנוכחות הינה שיטה יותר נוחה לפיקוח לעומת השיטה הידנית, וכי אין כל שינוי בצורת העסקה או בתמורה אלא רק בצורת הפיקוח.

העובד לא הוכיח, כי עבודתו מהווה קושי בהחתמת כרטיס נוכחות, אין מדובר בשינוי מהותי ולפיכך אין מדובר בהרעת תנאים.

למעסיק זכות לגיטימית לדרוש מהעובד להחתים כרטיס נוכחות ואין לחייב אותו בפיצוי הלנת שכר.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה