הלם בשוק ההון: שני בכירים בפסגות חשודים בביצוע מניפולציות מסחר במיליארדי שקלים

אחת מפרשות ההרצה החמורות ביותר בשוק ההון בעשור האחרון: השניים חשודים שהיטו שערי אג"חים וגרפו עשרות מיליונים לכיסם. במוקד החקירה - פעילות באגח ה' של דלק נדלן ובאג"ח ממשלתיות
יוסי פינק |

שופט בית משפט השלום בתל אביב, אילן דפדי, שלח היום למעצר בית את דוד ושי בן דוד. השניים נחקרו על ידי מחלקת החקירות של רשות ניירות ערך בחשד שפעלו יחדיו בדרכי תרמית, לאורך תקופה ארוכה ובאופן שיטתי, בחשבון הנוסטרו של פסגות, בהיקף של מילארדי שקלים, במטרה לבצע מניפולציה ולהשפיע באופן תרמיתי על שערים של מגוון ניירות ערך.

המניפולציות נעשו בכדי להעלות ולהוריד שערי ניירות ערך בהתאם לצרכיהם, על מנת להשיא רווחים אסורים לחשבון הנוסטרו של פסגות, תוך שהם מנצלים את הכוח העצום של חשבון עתיר נכסים זה.

דוד אדרי שימש, בתקופה הרלוונטית לחקירה, בין השנים 2007 - 2009, כמנהל ולאחר מכן סמנכ"ל ברוקראז' בפסגות ניירות ערך בע"מ ושי בן דוד שימש כמנהל חדר מסחר ברוקראז' בפסגות. נציין, כי השניים סיימו את דרכם בפסגות בחודש ינואר האחרון - ככל הנראה על רקע החקירה שהתנהלה.

דעה: הדבר שמטריד אותי באופן אישי בפרשה של פסגות

בתקופה הרלוונטית לחקירה, השניים היו אחראים על ביצוע השקעות חשבון הנוסטרו של פסגות. שיטת הפעילות התרמיתית של השניים יצרה רווחים בהיקף של עשרות מיליוני שקל לחשבון הנוסטרו של פסגות. כפועל יוצא מפעילותם התרמיתית גרפו השניים רווחים לכיסם.

בין יתר פעולותיהם, היטו השניים באמצעות חשבון הנוסטרו של פסגות, שהיה בשליטתם, שערי אג"חים קונצרניים, שערי אג"חים ממשלתיים לפני מכרזי הנפקה של אג"ח במסגרת הרחבת סדרות ושערי אג"חים ממשלתיים לפני "מכרזי החלף" של המדינה, שביצע האוצר. בדרך זו הביאו השניים להטיית מכרזים ממשלתיים לטובתם ואף השיאו לעצמם, בדרכי מרמה, רווחים עצומים.

דרך הפעולה: הוראות קניה בשלב טרום הנעילה

במהלך התקופה הרלבנטית לחקירה, במטרה למכור ברווח אג"חים שהיו ברשותם פעלו שני החשודים להעלות את שער האג"ח בסוף יום המסחר.

בשלב טרום הנעילה, הזרים חשבון הנוסטרו של פסגות הוראות קניה בשער הגבוה מהוראות המכירה שנתן במהלך היום. הוראות אלה גרמו לקביעת שער נעילה גבוה מזה שבו בוצעה עסקה אחרונה בשלב הרציף וקבעו את שער הנעילה לאותו יום. זאת הן על מנת להגדיל את שווי האחזקות באג"ח הקונצרני והן במטרה למכור את האג"ח בשער גבוה יותר בבורסה או מחוץ לבורסה. דפוס הפעילות התרמיתי בו נקטו השניים השפיע על שער האג"ח באמצעות גרימה לעליית שער האג"ח או מיתון ירידתו.

במוקד 1 - אג"ח ה של דלק נדל"ן

מהחקירה עולה כי במהלך מספר חודשים קנה חשבון הנוסטרו את רוב הקניות בדלק נדלן אגח ה בשלב טרום הנעילה ובכך, בעזרת רכישת כמות קטנה יחסית, הוא העלה את שער הנעילה באופן משמעותי שהינו שער הבסיס של היום למחרת. כך לדוגמא בחודשים מאי-יולי 2009, חשבון הנוסטרו של פסגות פעל בנייר ב-37 ימים מתוך 60 ימי מסחר. מתוכם, ב-35 ימים ריכז החשבון את רוב מחזור הקניות בנעילה (למעלה מ-50%) וגרם לשער הנעילה להיקבע גבוה ממה שהיה נקבע אילולא השתתף חשבון זה במסחר. בתקופה זו עלה שער האג"ח בכ-48%.

במוקד 2: חשד לביצוע עבירות תרמית באג"ח ממשלתי

מממצאי החקירה עולה כי חשבון הנוסטרו של פסגות משתתף מידי חודש, בהיקפים גדולים, במכרזי משרד האוצר, שמטרתם היא גיוס הון באמצעות מכירת איגרות חוב לציבור הרחב או לגופים פיננסיים מסוימים ע"י שימוש בשני סוגי מכרזים.

האחד, "מכרז החלף" - אשר במסגרתו רוכשת הממשלה איגרות חוב טרם מועד פירעונן ובמקביל מנפיקה איגרות חוב אשר מועברות לידי מוכרי האיגרות בתמורה לאיגרות הנמכרות לממשלה ללא צורך בהעברה של מזומן. השני, "הנפקה" - גיוס הון באמצעות מכירת איגרות חוב לציבור הרחב או לגופים פיננסיים מסוימים, תוך הגדרת תנאי האשראי כגון: שיעור הריבית, אופן ההצמדה, מועדי פירעון הקרן ותשלומי הריבית ומבנה השעבודים.

מהחקירה עולה כי בימים שלפני יום המכרז, וביום המכרז עצמו עד לשעת סגירת המכרז, מבצע חשבון הנוסטרו של פסגות, באמצעות אדרי ובן-דוד, פעילות מאסיבית של קניה או מכירה במהלך המסחר, שמטרתה, עפ"י החשד, היא הורדה או העלאה מכוונת של שער האג"ח. זאת, בהתאם לאג"חים אותם מתכוונים לרכוש או למסור באותו מכרז.

כך לדוגמא, פעלו השניים באופן זה, בנובמבר 2009 באג"ח גילון 2302 את שערו העלו בתרמית לקראת מסירתו לאוצר במכרז ההחלף. במקביל פעלו באג"ח מספר 1019 ובממצ"מ מספר 536 את שעריהם הורידו בתרמית לקראת קבלתם מהאוצר במכרז ההחלף.

מפסגות, בית ההשקעות הגדול במדינה אשר מנהל נכסים בהיקף של 130 מיליארד שקלים, לא נמסרה תגובה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה