סטנלי פישר בכנס הרצליה: "בתנאי שלום נוכל לצמוח אפילו יותר מהר מ-5-6%"
נגיד בנק ישראל נשא הערב את דברי הסיכום של מושב הפתיחה של כנס הרצליה, בו השתתפו מר דומיניק שטראוס קהאן, יו"ר קרן המטבע הבין-לאומית.
הנגיד ציין את הצלחת המשק הישראלי בהתמודדות עם המשבר הפיננסי ואת הגורמים לכך, בראשם את איתנות וגמישות המערכת הפיננסית בישראל ערב המשבר, שאיפשרה לתמסורת המוניטרית לפעול היטב כך שהורדות הריבית של בנק ישראל גרמו למשק להגיב באופן חיובי. הוא ציין גם את התפקיד החשוב שמילא משרד האוצר, ואת העובדה שהגירעון ב-2009 היה, בסופו של דבר, נמוך מזה שתוכנן.
לאור השבריריות המאפיינת את היציאה מהמשבר בעולם, אמר הנגיד שיש למצוא את הדרך לשמור על האיזון במדיניות הפיסקלית והמוניטרית לאורך היציאה מהמשבר. באשר למדיניות המוניטרית, צריך מצד אחד למצוא את הדרך לכך שהמחירים לא יעלו מעל ליעד האינפלציה, ומצד שני לתמוך בהמשך ההתאוששות.
מבחינה גאו פוליטית, אמר פישר כי "במונחים כלכליים, השגת הסכם שלום יכולה להניב תשואה גבוהה, ולכן כדאי לנו להמשיך להתאמץ ולהשקיע בתחום זה. התשואה, לדברי הנגיד, לא תבוא דווקא מתחום הסחר, אלא מתחושת הביטחון שירגישו המשקיעים בארץ, והדגיש דווקא את המשקיעים המקומיים, שהתמריץ שלהם לבצע השקעות במשק יגדל בתנאים אלו. המשק הישראלי איתן וגמיש, ויכול לעמוד מול משברים שמשקים אחרים היו מתמוטטים מהם. העובדה שצמחנו בשיעור גבוה יחסית בשנים האחרונות אומרת שבתנאי שלום נוכל לצמוח אפילו יותר מהר מ-5-6%".
מבחינת הבירוקרטיה הידועה לשימצה בישראל, אמר פישר כי "במה שקשור לבירוקרטיה, המשק הישראלי בולט לרעה. עובדה זו עולה מסקרים בינלאומיים שבוחנים גם את המשק הישראלי. מצד אחד יש בישראל מערכת מימון מתקדמת שמאפשרת לקבל מימון בזמן קצר יחסית. מצד שני, כשמדובר בממשקים עם השלטונות אנו סובלים מבירוקרטיה. ישנן דוגמאות רבות להשפעת הבירוקרטיה על התהליכים הכלכליים בישראל: משך הזמן הדרוש מהרגע שבו משקיע החליט לבנות מחסן עד לרגע שיזכה לחנוך אותו ישראל מובילה לרעה במספר הגבוה של תשלומים לרשויות המס בשנה, ועוד"