שטייניץ יוצא נגד מאור: פרסם חוות דעת השוללת מינוייה כדירקטורית בלאומי

"ניסיון קודם של אדם כנושא משרה בכיר בבנק אינו יכול להיחשב כ'כישורים מיוחדים'", נכתב בחוות הדעת המשפטית של משרד האוצר. "כהונה כנושא משרה נחשבים כ'זיקה אסורה'"
יונתן גורודישר |

שר האוצר יובל שטייניץ יוצא נגד מינויה של מנכ"לית בנק לאומי, גליה מאור, לדירקטורית בבנק, כך לפי חוות דעת משפטית שפורסם האוצר. לפי חוות הדעת, כהונה במשרה בכירה בבנק נחשבת לפי החוק כ"זיקה אסורה" השוללת מינויה של מאור לדירקטוריון.

איתן רף, היו"ר הנוכחי של לאומי, הודיע לאחרונה כי לאחר תקופה של 15 שנה בה הוא מכהן בתפקידו, הוא חש כי מיצה את כהונתו בתפקיד ואין בכוונתו להגיש מועמדות לבחירה מחדש כדירקטור באסיפה הכללית של הבנק. בתגובה, מאור הודיעה כי החליטה להגיש את מועמדותה לתפקיד.

"לא מצאנו כל הוראה המאפשרת מינוי של מי שיש לו זיקה לבנק גם אם יש לו כישורים מיוחדים", נכתב בחוות הדעת המשפטית שהוכנה באוצר על ידי עו"ד יואל בריס. לפי חוות הדעת, החוק קובע חריגים במקרים מסויימים, אך מיד נכתב כי "לגבי מי ששימש כעובד של הבנק, ובוודאי לגבי מי ששימש כחבר ההנהלה של הבנק, לא נקבע כל חריג".

חוות הדעת מתייחסת לחוק המניות הבנקאיות שבהסדר (התשנ"ד - 1993), הקובע את אופן ניהול הבנקים שמניותיהם הועברו לבעלות המדינה מכוח ההסכמים שחתמה הממשלה בעקבות משבר המניות הבנקאיות.

לפי החוק, נכתב בחוות הדעת מלבד תנאי הכשירות הנדרשים, קיים איסור על מינוי אדם כדירקטור חיצוני, זאת במידה והיה בעל זיקה לחברה במהלך השנתיים שקדמו למינוי, "כאשר קיום יחסי עבודה, קיום קשרים עסקיים או מקצועיים דרך כלל או שליטה, וכן כהונה כנושא משרה נחשבים כ'זיקה אסורה'."

"מכל מקום, אין סבירות לקביעה כי לאדם 'כישורים מיוחדים', אם כישורים אלה עצמם נובעים מהזיקה האסורה לפי החוק. ממילא ברור שגם אם ניתן היה להתגבר על הזיקה האסורה באמצעות 'כישורים מיוחדים', הרי שניסיון קודם של אדם כנושא משרה בכיר בבנק אינו יכול להיחשב כ'כישורים מיוחדים' לעניין מינוי באותו בנק."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה