מצאו את ההבדלים: למה זרח טיפסה רק 11% וגבעות ב-226% על רקע דיווח דומה?
השותפות בקידוח הנפט בים המלח, 'צוק תמרור 4', דיווחו בבוקר יום ראשון, כי נתגלו סימנים ראשוניים למציאת נפט. בשוק ההון, שהמתינו לדיווח בכיליון עיניים, הגיבו לידיעה בצורה מתונה מאוד, כפי שהשתקף מהמסחר במניות אבנר, דלק קידוחים ובייחוד בזרח יהש.
מפעילת הקידוח, אבנר נפט וגז, השלימה ביום שישי את השלב הראשון של הקידוח והודיעה, כי "מניתוח ראשוני של המידע - שכבות המטרה הכוללות אבני חול מכילות נפט". במילים פשוטות אמרו בשותפות, כי הקידוח עבר את שכבת המטרה העיקרית בהצלחה, ובסלע המאגר המצוי בה, נמצא נפט.
לכאורה, ועל בסיס מה שקרה ביום בו דיווחה גבעות עולם על אינדיקציות ראשוניות לקיומו של נפט בקידוח אותו היא מבצעת ב'מגד 5' בסמוך לראש העין, היו אמורות מניות השותפות לטפס הרבה יותר. אך, בסופו של יום, מניות דלק קידוחים יהש עלו ב-1.2%, מניות אבנר יהש סגרו ללא שינוי ומניות זרח יהש הוסיפו 11.8%. לשם השוואה, מניות גבעות יהש זינקו בלמעלה מ-220% ביום הדיווח.
ציפו לחדשות חיוביות
כמובן שאחוזים בלבד לא אומרים דבר וגם לא מחיר המניות. לכן יש לבחון את ההבדלים בין 2 הקידוחים. משיחות שערך Bizportal עם אנליסטים וסוחרים בשוק ההון עולה, כי הפער בתגובה נובע ממספר גורמים עיקריים: אופי הדיווח והציפיות לו, התפכחות השוק ויום המסחר בו התפרסמה ההודעה.
ראשית, בשוק ציפו שהשותפות ידווחו על קיומו של מאגר נפט וזה על בסיס הממצאים הסיסמיים הידועים והקידוחים הסמוכים שבוצעו באזור ('צוק תמרור 3') בהם כבר הפיקו בפועל כ-120 אלף חביות (הקידוח הופסק בגלל חוסר כדאיות שנבעה ממחירו של הנפט - עמד בזמנו על 18 דולר לחבית).
"הייתה ציפייה שימצאו שם נפט כך שההודעה המהותית לגבי הקידוח עדיין לא יצאה", אומר גורם בכיר בתחום האנרגיה המכיר את פרטי הקידוח. "בקידוחים הקודמים באזור מצאו נפט ואף הפיקו, כך שיודעים שיש שם נפט. במידה והייתה הודעה שלילית, התגובה במניות הייתה הרבה יותר חדה".
דבר נוסף שחשוב לזכור זה ש"התפרצו פה לדלת פתוחה", אומר אנליסט אנרגיה באחד מבתי ההשקעות בארץ. "בדיווח אין עדיין שום אינדיקציה לכדאיות ההפקה ולכמויות. רק אמרו שהגיעו לשכבת המטרה ושיש סימנים, לכן יכול להיות שבשוק ציפו ליותר".
השותפות נאלצו לדווח על התקדמות הקידוח לאחר שבשבוע החולף התפרסמו ידיעות בדבר התקדמות הקידוח. ביום רביעי שעבר חשף אתר Bizportal, כי ע"פ הלו"ז הקידוח אמור להסתיים במהלך השבוע הקרוב.
מצאו את ההבדלים
על פניו הדיווח לגבי הקידוח בים המלח התייחס לאותו שלב-טכני בו הייתה גבעות עולם ב-24 בדצמבר. עם זאת, ניתן לשים לב להבדלים בניסוח ההודעות שנמסרו לבורסה. בהודעה של גבעות נכתב: "במהלך הקדיחה בשכבת המוהילה נמדד בבוץ הקידוח מעל 60% גז ביחד עם כמויות משמעותיות של נפט". בהודעת השותפות בצוק תמרור נכתב: "מניתוח ראשוני של המידע עולה, כי שכבות המטרה הכוללות אבני חול מכילות נפט". מנגד הבדלים נוספים היו במילים בהן השתמשו בהודעות. בהודעה האחרונה דיברו על "נפט" ולא על "סימנים לנפט" וכמו כן הופיעה בה המילה "מאגר".
ניתן להניח שההבדל הגדול בניסוחים נובע מכך שהשותפות ב'צוק תמרור' ובראשן החברות מקבוצת דלק לא מבקשות ליצור רעש סביב הקידוח ומעדיפות להמתין לקבלת נתונים נוספים, או במילים אחרות - בדלק בוחרים להיות זהירים יותר, שכן מדובר בשלב אחד מתוך תהליך ארוך ובשלב הנוכחי בלתי אפשרי לתת כותרת כלכלית לממצאים.
הקידוח ב'צוק תמרור 4' ממשיך ובשלב הבא יגיע הקידוח לשכבה נוספת שעשויה להיות בעלת משמעויות מהותיות יותר (מבחינת הממצאים). לאחר מכן מפעילת הקידוח תעשה לוגיים חשמליים במטרה לזהות את פוטנציאל ההפקה מאותן שכבות ורק אם וכאשר הלוגיים יהיו חיוביים יבצעו השותפות מבחני הפקה. הדיווחים בעניין צפויים להתפרסם בשבועיים הקרובים. גם גבעות אמורה לפרסם בקרוב את תוצאות הסופיות של הלוגיים.
כדי לבחון את השוני בתגובת השוק להודעות נסתכל על השותפויות שלכאורה כל פעילותן היא הקידוחים הנוכחיים: גבעות עולם וזרח. השווי של הראשונה עלה ביום הדיווח בלא פחות מ-345 מיליון שקלים (זינוק של 226% משווי של 151 מיליון שקלים). השווי של האחרונה טיפס היום ב-27.6 מיליון שקלים בלבד.
כמובן שמדובר בשני קידוחים שונים ולכן חשוב לעמוד על הנתונים הידועים לנו בשלב זה - ובעיקר על הפוטנציאל. ע"פ הממצאים שפורסמו בעבר הערכות בנוגע למאגר, במידה וקיים, ב'צוק תמרור 4' מדברות על כ-6.4 מיליון חביות נפט - כאשר זרח לבדה מחזיקה ב-50% מזכויות הקידוח. באותו הזמן, הערכות של גבעות בנוגע ל'מגד 5' עומדות על כ-2.3 מיליון חביות - כאשר גבעות מחזיקה ב-100% מזכויות הקידוח.
עם זאת, חשוב לציין שעלויות הקידוח ב'צוק תמרור 4' עלולות להיות גבוהות יותר מזה של 'מגד 5' בצל ההתנאיות שהציבה רשות הטבע והגנים לשותפות, לפיהן במידה וימצא נפט, הטיפול בו לא יעשה באתר הקידוח אלא באתר מרוחק יותר, כנראה ב'צוק תמרור 3'. כמו כן, בזרח לא פרסמו הערכות לגבי פוטנציאל למאגרים נוספים באזור הרשיונות בים המלח (400 קמ"ר) ובגבעות אמרו כי בכל מגד יש פוטנציאל של בין 50-130 מיליון חביות
כך שאת השונות בין התגובה של השוק לכל אחד מהדיווחים בטוח אי אפשר להסביר מסיבות כלכליות בייחוד כשלוקחים בחשבון שבקופתה של זרח נמצאים למעלה מ-100 מיליון שקלים ובגבעות הרבה פחות.
המשקיעים מפנימים
אחרי הדיווח של גבעות עולם והזינוק הענק במניותיה התפרסמו כתבות רבות שבחנו את הדיווח והזכירו לכולם שגם בעבר היו הודעות דומות שבדיעבד לא הובילו לשום דבר. "התפכחות השוק גם שיחקה כאן תפקיד מהותי", אומר האנליסט. "בגבעות הייתה התלהבות יתר אשר נבעה מפער הציפיות המוקדמות - הם תפסו את המשקיעים לא מוכנים".
"מאז השוק הספיק לעבור חינוך ועכשיו כבר מתחילים להבין מה המשמעות של סימנים ראשונים ועל כך שעדיין אי אפשר להקיש על הכמויות ועל כדאיות ההפקה", הוא סיכם.
דבר נוסף שהעיב על פרסום התוצאות היה הסנטימנט השלילי בו היה שרוי השוק המקומי ביום בו דיווחו החברות. ביום ראשון הבורסה רשמה ירידות שערים חדות בתגובה לתוכניתו האחרונה של אובמה ולהגבלות אותן הוא מעוניין להטיל על הבנקים בעולם.
**פורסם לראשונה בשעה 23:30 ביום ראשון