כלכלנים מגיבים לאובמה: "הרפורמה לא תעבור כמו שהיא, היא מוגזמת מאוד"

Bizportal בדק מה חושבים הכלכלנים על תוכניתו של נשיא ארה"ב ומה צפוייה להיות ההשפעה על השוק ועל הבנקים הישראלים. אייל קליין מ-IBI, רון אייכל ממיטב ורפי גוזלן מלידר מגיבים
יונתן גורודישר |

אובמה חשף לפני מספר ימים את הצעתו לרפורמה במגזר הבנקאי ושלח את הבורסות בוול סטריט ובעולם לירידות שערים חדות. למרות התגובה החריפה, בשוק המקומי מעריכים, כי עוד נראה התפתחויות רבות בנושא ושיעבור עוד זמן רב עד אשר הצעת הרפורמה תאושר, אם בכלל.

ביום חמישי האחרון הודיע הנשיא אובמה על כוונתו להדק את הרגולציה על הבנקים הגדולים בכדי למנוע מצב שבו קריסתו של בנק עלולה לאיים על יציבות הכלכלה האמריקנית, כפי שקרה במהלך המשבר האחרון. "בעוד שהמגזר הפיננסי הינו חזק יותר היום מכפי שהיה לפני כשנה, הוא עדיין פועל תחת אותם החוקים שהובילו אותו כמעט לקריסה", אמר אובמה. הודעת אובמה - הכתבה המלאה

מטרתה של הצעת אובמה היא שבנקים מסחריים לא יורשו להתנהג כבנקי השקעות. הבנקים יוכלו לנהל נכסים בעבור לקוחותיהם, אך יוגבלו בהיקף המסחר העצמאי שלהם בכדי להקטין את הסיכון שלוקחים על עצמם. המשקיעים, כאמור, הגיבו בצורה שלילית. לסיפור המלא - מאחורי הצניחה בשווקים: הממשל האמריקני העלה את הפיננסים על המוקד, המשקיעים נלחצו ומכרו

אם הצעת אובמה תעבור, ההכנסות יקטנו והסיכון יגדל

"בשבוע החולף העלה נשיא ארה"ב את הצעותיו לצמצום באפיקי הפעילות של הבנקים, בכדי להפחית את רמת הסיכון בהם", מסביר רון אייכל, הכלכלן והאסטרג הראשי של מיטב בסקירה. "אם הצעות אלו תהפוכנה לכדי חוק, הדבר יקשה מאוד על פעולתם של הבנקים המסחריים ואף עלול להפחית באיכות הדירוג של הגופים הללו עקב הירידה החדה הצפויה בהכנסות", העריך אייכל.

"בנסותו להקטין את רמת הסיכון הכוללת של מערכת הבנקאות או להפחית את מספר הבנקים ה'גדולים מכדי ליפול' הוא עלול להקטין את הכנסותיהם וכך להעלות את רמת הסיכון שלהם", הוסיף אייכל ואמר כי "אם מהלכיו של הנשיא אובמה יגיעו לכדי מיצוי, יפגעו מקורות ההכנסה של הבנקים וצפוי, בהתאם, כי אלו יגדילו את היקף הנפקות החוב".

רפי גוזלן: הרפורמה בשלב זה היא תירוץ למימוש בשווקים

"מה שקורה בשווקים זה לא רע", כך אמר היום ל-Bizportal רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון. לדבריו, אחרי מהלך חזק של עליות ותמיכה במערכת הפיננסית ברקע להתאוששות מהמשבר, "אנחנו מתחילים לראות את הממשלות מתחילות לסגת". גוזלן רואה את מהלך זה של אובמה בהקשר הכולל, יחד עם צעדיה של סין בשבוע האחרון להגבלת מתן הלוואות במטרה למנוע היווצרות בועה, כמו גם מהלכי העלאת הריבית בעולם.

להערכתו של גוזלן, אובמה יצליח בסופו של דבר להשיג את מטרתו, אך התהליך עוד צפוי לקחת זמן. "אובמה לא מוכן למצב שבו יהיה איום על מערכת הפיננסים, המוגדר כ'גדול מדי מכדי ליפול'... עם זאת, היישום הוא לא כל כך פשוט, זה לא יקח חודש - חודשיים". "הרפורמה המוצעת בבנקים בארה"ב תדע עוד עליות וירידות ומהווה בשלב זה תירוץ למימוש בשווקים", הוסיף.

אייל קליין: אובמה תפס עמדה קיצונית כחלק מהמו"מ

"הרפורמה לא תעבור כמו שהיא, היא מוגזמת מאוד", כך העריך היום אייל קליין, אסטרטג השווקים של אי.בי.אי. בשיחה עם Bizportal. "אובמה יודע שהוא הולך למו"מ קשוח עם הבנקים ולכן נקט בעמדה קיצונית". באשר לרופורמה המוצעת, קליין הסביר כי כפי שהיא מנוסחת "לא ישאר כלום מהבנקים" כפי שאנו מכירים אותם היום. "השמות ישארו, אבל זה ישנה את פני העולם הפיננסי כפי שאנו מכירים אותו", אמר.

למרות זאת, קליין לא שולל את האפשרות שהשבועות הקרובים יהיו סוערים, ברקע לדיונים בנושא. בהקשר זה נזכיר כי אובמה סובל לאחרונה מירידה בפופולריות, כאשר השנה הנוכחית היא שנת בחירות בקונגרס האמריקני.

מלבד הסנטימנט השלילי בשווקים, עד כמה מהלך זה של אובמה צפוי להשפיע על הבנקים הישראלים? "גם אם יוחלט בסופו של דבר על יישומה של הרפורמה בארה"ב ובאירופה, ההשפעה על הבנקים בארץ תהיה מינורית", הסביר קליין. לדבריו, בניגוד לארה"ב, המצב בבנקים הישראלים שונה. "ניתן לומר שהמסקנות של אובמה כבר מיושמות בארץ מלכתחילה", אמר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה